banner cheezzbaby 728x200
Borstvoeding

Hoe kan je de productie van moedermelk verhogen?

Laatst kwam ik een interessant artikel tegen over de invloed van voeding op de productie van moedermelk. Ik geloof graag in de kracht van gezonde voeding en wilde jullie deze kennis niet onthouden. Dus mocht je melkproductie niet optimaal zijn, lees dan hier welke voedingsmiddelen de productie van jouw moedermelk mogelijk kunnen verhogen. Althans: volgens lactatiekundige Alicia Simpson. Maar of het ook klopt…

welke borstkolf past bij jou banner

Voedingsmiddelen die de productie van moedermelk verhogen

Alicia Simpson is een Amerikaanse lactatiekundige en diëtiste met een specialisatie in de voeding van moeder en kind. In haar boek ‘Boost je borstvoeding’ benoemt ze voedingsmiddelen die de productie van moedermelk verhogen. Ze onderbouwt haar bevindingen aan de hand van diverse onderzoeken.




In Nederland zijn we wat sceptischer met dit soort uitspraken (wat verrassend) en is tot nu toe alleen bekend dat hetgeen de moeder eet, invloed kan hebben op de smaak en geur van de moedermelk. Maar goed, je weet natuurlijk maar nooit.
Hieronder een overzicht van voedingsmiddelen die je zou moeten eten om de productie van je moedermelk een boost te geven.

  1. Havermout

    Al enige jaren is de havermout terug van weggeweest en hoe. Dankzij boeken zoals ‘De voedingszandloper’ is havermout vast onderdeel geworden van een gezond voedingspatroon. Havermout komt van haver, wat een volkorengraan is. Het bevat een mooie samenstelling van eiwitten, koolhydraten, vezels, mineralen, vitamine B en een paar imposante antioxidanten.

    Volgens Simpson heeft haver sterke melkvormende eigenschappen. Of dat waar is, is misschien een tweede, maar het is sowieso ontzettend goed om havermout te eten omdat het meer eiwitten bevat dan andere granen, het een positief effect heeft op bloedsuikerspiegel en cholesterol, de huid beschermt tegen irritatie en ervoor zorgt dat je minder snel last hebt van obstipatie.

  2. Lees ook: Gezond recept! Vrolijke roze havermout!

    Beste babyfles difrax banner
  3. Gerst

    Volgens Alicia Simpson bevat gerst de hoogste concentratie bètaglucaan van alle graansoorten. Deze oplosbare vezel zou de productie van moedermelk verhogen. Bètaglucaan is inderdaad heel gezond, het zit trouwens ook in havermout. In de darmen worden de vezels een geleiachtige oplossing.

    De gezondheidsvoordelen van bètaglucaan zijn onder andere: verlaging van het cholesterol en de bloedsuikerspiegel, minder insulineafgifte, langer een verzadigd gevoel en een verhoogde groei van goede bacteriën in onze darmflora.

    Het is vooralsnog niet bekend of het ook specifiek iets doet voor de borstvoeding. Overigens moet je behoorlijk wat gerst eten om de gezondheidsvoordelen te ervaren. En het probleem met gerst is dat het niet zo heel bekend meer is. We kennen het vooral als ingrediënt voor whiskey en bier, maar daar moet je natuurlijk niet je portie gerst uithalen.

    Als je het graag wilt proberen, kun je eens langs een natuurwinkel of biologische supermarkt lopen om te bekijken of zij het product in het assortiment hebben. Ik weet overigens niet welk lekker gerecht je met gerst kunt maken. Ik zou persoonlijk gewoon heel veel havermout eten.

  4. Weet jij een lekker recept met gerst (dat geen bier, whiskey of veevoer is) laat het me weten!

  5. Fenegriekzaad

    Fenegriek wat? Fenegriekzaad. Ik had er ook nog nooit van gehoord. In India en het Midden-Oosten staat fenegriek bekend als voedingsmiddel dat de productie van moedermelk verhoogd. Volgens Simpson is er zelfs een onderzoek dat aantoont dat drie keer per dag 1 gram fenegriekzaad de melkproductie al kan verhogen en verbeteren.

    Voedingsonderzoeker Nicole de Roos deelt deels haar bevindingen. De Roos geeft aan dat er studies zijn die aantonen dat het drinken van thee gemaakt van fenegriek de melkproductie inderdaad kan stimuleren.

    Maar wacht even voordat je liters van deze thee gaat drinken. Het is namelijk niet bekend wat dit vage product met de gezondheid van jou en je baby doet als je het langere tijd gebruikt. Mocht je het even nodig hebben, gebruik het dan, maar stop er meteen mee als je melkproductie is verbeterd.

  6. productie van moedermelk verhogen alicia simpson

  7. Wortels

    Zo eigenlijk weer een normaal product: wortels! Wortels en andere groenten die oranje of rood zijn, denk bijvoorbeeld aan zoete aardappel of paprika. Ze worden in het Chinese zuo yuezi-dieet gebruikt om de melkproductie te verhogen. De naam van het dieet betekent ‘de maand zitten’. Het wordt door vrouwen gevolgd in hun rustperiode na de bevalling.

    De reden dat de Chinezen dit doen is omdat ze geloven dat wortels de moeder voorzien van belangrijke voedingsstoffen en hierdoor ook de kwaliteit en hoeveelheid van de melkproductie verhogen.

    Alhoewel ik best geloof in de Chinese wijsheid, weet ik niet of specifiek wortels de productie van moedermelk verhogen, maar gezond zijn ze sowieso. Wortels zijn rijk aan vitamine A en bevatten daarnaast onder andere vitamine B, C, E, K, natrium, kalium, calcium, ijzer en koper.

    Wortels verlagen het risico op hart- en vaatziekten met maar liefst 35%. Tevens wordt er vermoed dat de groente het cholesterol verlaagd en het risico op prostaatkanker. En weet je nog wat men vroeger altijd zei over worteltjes eten? Dat klopt, wortels zijn goed voor de ogen, niet dat je er beter van gaat zien, maar het kan helpen tegen nachtblindheid.

  8. Papaja

    In de Aziatische cultuur wordt papaja veel gegeten omdat ze denken dat dit de melkproductie verhoogd. Ze worden zowel rauw of verwerkt in een soep geconsumeerd. Er is een Chinees onderzoek dat stelt dat er inderdaad een relatie is tussen papaja eten en de verhoging van de melkproductie alleen konden ze niet aangeven hoe dat dan kan.

    Volgens voedingsonderzoeker de Roos is papaja gezond en zit de vrucht vol met bètacaroteen (dit wordt in het lichaam omgezet naar vitamine A, het wordt daarom ook wel provitamine A genoemd), vezels, kalium, calcium, foliumzuur en vitamine C. Heel gezond dus, maar deze voedingsstoffen zitten ook in andere fruit- en groentesoorten en hoef je dus niet uit papaja te halen. Gelukkig maar, want papaja is niet heel goedkoop aangezien het een tropische fruit is. Je zou beter wortel kunnen eten.

  9. philips banner babyfoon
  10. Moringa

    Het laatste voedingsmiddel dat volgens Alicia Simpson de productie van moedermelk kan stimuleren is moringa. De moringa-boom wordt ook wel de ‘wonderboom’ genoemd omdat het blijkbaar wonderen verricht.

    Met name de bladeren van de boom zijn erg populair in India en de Filipijnen onder borstvoedende moeders die het verwerken in een soep. De populariteit hebben de bladeren te danken aan de hoge concentratie vitamine A (4 keer zoveel als wortels) en vitamine C (7 keer zoveel als sinaasappels).

    Waarom moringa de productie van moedermelk kan verhogen? Dat komt volgens Simpson doordat de stoffen in de bladeren of vruchten invloed hebben op de adenohypofyse. Dit is een klier onder de hersenen die hormonen kan afscheiden.

    Dankzij moringa scheidt de adenohypofyse meer prolactine af en dat is het hormoon dat de melkproductie regelt. Volgens haar zouden de effecten al zichtbaar zijn na 48 uur als je 2 maal per dag een capsule inneemt met 250 microgram gedroogde moringa.

    Ik zou zeggen: niet doen. Alles wat in poedervorm in capsules zit is in mijn ogen een beetje gevaarlijk omdat je snel te veel kunt binnenkrijgen. En hoe gezond iets ook iets, teveel van iets is nooit goed.

Hoe kan je de productie van moedermelk verhogen?

Misschien ben je niet heel veel verder gekomen, maar eigenlijk is het tegendeel waar. Volgens de Roos, voedingsonderzoeker, is er wel degelijk een verband tussen vitaminerijk eten door de moeder en vervolgens vitaminerijke moedermelk afgeven aan je baby. Dus hoe gezonder je eet, en dan met name veel groenten, 2 stuks fruit en volkorenproducten, hoe meer voedingsstoffen je moedermelk bevat zoals vitamine B, C, A en D.

Het is dus altijd goed om gezond te eten en ach als dat meteen jouw melkproductie verbetert is dat mooi meegenomen. Inslaan dus die havermout, fenegriek en wortels!

Lees ook: Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?



Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019