header luiers van pampers met 50% korting
Borstvoeding

Waarom vitamine D slikken als je borstvoeding geeft?

Er zijn nogal wat vitamines die we nodig hebben voor een gezond lichaam. Zo ook onze kinderen. Veel ouders kiezen er dan ook voor om hun peuter dagelijks een vitaminepil (of snoepje, veel beter) te geven. Maar het advies is om ook de baby vitamine D te geven en om zelf ook vitamine D te slikken als je borstvoeding geeft. Waarom is dat?

banner vitamine-D kind

Zit er vitamine D in borstvoeding?

In moedermelk zat heel vroeger genoeg vitamine D, maar tegenwoordig niet meer. In de tijd waarin we onbeschermd, met zo weinig mogelijk kleding aan, urenlang in de zon zaten, of liepen, werkten, wat dan ook. De tijd die al jaren niet meer zo is, want hoe lang smeren we al met zonnebrandcrème? Hoe lang dragen we al kleding en hoe lang al brengen we niet het grootste gedeelte van de dag buiten door? Juist, heel lang.

Je kan dus zeggen dat onze moedermelk een klein beetje is achtergebleven in de tijd en ontwikkeling. Op de manier hoe we nu leven, krijgen we niet genoeg direct zonlicht en maken we dus niet genoeg vitamine D aan om via borstvoeding aan de baby te geven.

banner vitamine-D kind

Waar heb je vitamine D voor nodig?

Er zijn veel redenen waarom vitamine D belangrijk is tijdens de zwangerschap, maar het is vooral bekend dat je er sterke botten van krijgt. Maar ook de werking van het immuunsysteem is voor een deel afhankelijk van vitamine D. Als je een tekort hebt aan vitamine D, heb je een verhoogd risico op bepaalde vormen van kanker, auto-imuunziekten, hart- en vaatziekten en botontkalking, maar ook op het krijgen van een depressie.
Vitamine D uit zonlicht

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen, halen we vitamine D dus voornamelijk uit zonlicht. Dit is dus best lastig, zeker omdat we tegenwoordig heel veel binnen zijn. En ook de plek op aarde waar je woont, speelt een rol in hoeveel vitamine D je binnenkrijgt.

Je kunt je voorstellen dat op plekken dicht bij de evenaar, waar de zon loodrechter op de aarde schijnt, de UV-straling veel feller is. Zeker in het druilerige naseizoen is er soms in Nederland weinig zon te vinden.

Beste babyfles difrax banner

Vitamine D halen uit voeding

Maar een hele klein deel (zo’n 10%) van de vitamine D halen we uit onze voeding. En dan is het ook nog zo dat je alleen maar vitamine D kunt halen uit dierlijke voeding. In plantaardig voedsel vind je nauwelijks vitamine D.

Om genoeg vitamine D uit je voeding te halen, zou je een Inuit-rijk dieet moeten volgen. Dit houdt in dat je veel vette vis zou moeten eten, zoals zalm en zwaardvis. Maar ook rauwe eidooier, boter en lever.
Jouw baby vitamine D geven

Met kinderen en zon zijn we tegenwoordig erg voorzichtig. Op zich goed, want we weten de gevaren van verbranden, de hogere risico’s op huidkanker en dergelijke. Maar het nadeel is dat kleine kinderen ook weinig vitamine D aanmaken, omdat ze nagenoeg geen direct zonlicht zien. Ze liggen onder een parasol, of hebben een uv-pakje aan en als dat niet het geval is smeren we ze om de haverklap in met zonnebrandcrème. Niet zo heel raar dat het goed is om de baby iedere dag vitamine D te geven.

banner vitamine-D kind

Waarom vitamine D slikken als je borstvoeding geeft?

Van de vitamine D die je aanmaakt gaat er 20 tot 30% over in de moedermelk. Maar het wordt ook snel omgezet in een vorm die overgaat van je bloed naar jouw melk. Simpel gezegd moet je dus iedere dag veel nieuwe vitamine D binnenkrijgen om genoeg naar je moedermelk te kunnen ‘sturen’.

Toch hoeft het niet altijd nodig te zijn om vitamine D bij te slikken. ‘Vroeger’ werd geadviseerd om alleen vitamine D bij te slikken als de R in de maand zit en we dus veel minder zon krijgen. In de andere maanden kan je genoeg vitamine D opnemen uit de zon, als je genoeg in de buitenlucht bent natuurlijk.

Heb jij extra vitamine D geslikt toen je borstvoeding gaf? En geef je het nog steeds dagelijks aan je kindje? Ik zal eerlijk zeggen dat ik hierin echt een loedermoeder ben en het al heel lang vergeet en dat terwijl onze jongste de druppels heerlijk vindt. Ik zal er morgen toch maar weer mee beginnen, de R zit per slot van rekening weer in de maand. Wil je meer weten? Lees dan ook waarom multivitamine voor je kind belangrijk is!.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019