sale kleertjes header
Zwangerschap

SOA tijdens de zwangerschap! Hoe zit dat?

Het komt vaker voor dat vrouwen een SOA oplopen tijdens de zwangerschap. Het is dan verstandig om direct actie te ondernemen, want een SOA en zwanger zijn gaan niet goed samen. Een SOA kan namelijk ernstige gevolgen hebben voor moeder en de ongeboren baby. Denk bijvoorbeeld aan onvruchtbaarheid, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, vroeggeboorte of longontsteking van de baby. Welke gevolgen heeft een SOA tijdens de zwangerschap nog meer? Je leest het hier!

hema rompers

Hoe krijg je een SOA?

De meest voorkomende SOA’s worden ongeveer allemaal veroorzaakt door onbeschermde seks. Door onbeschermde seks kom je in aanraking met bacteriën die de SOA overbrengen of je kan een SOA oplopen door bloed of andere stoffen.




SOA tijdens zwangerschap! Wat zijn de symptomen?

Het verraderlijke van een SOA als je zwanger bent, is dat je niet altijd door hebt dat er sprake is van een SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoening). Hierdoor kan het gebeuren dat je besmet bent geraakt en er jaren later pas achter komt. Dat is overigens niet altijd het geval.
Er zijn namelijk een paar symptomen die kunnen duiden op een SOA, bijvoorbeeld:

  1. Pijn bij het plassen.
  2. Meer of andere afscheiding dan normaal.
  3. Pijn tijdens of na de seks.
  4. Bloedverlies terwijl je niet ongesteld bent.
  5. Jeukende of geïrriteerde anus.
  6. Pijn in je onderbuik.
  7. Er zit wat bloed of slijm bij de ontlasting.

standaard soa test zwangerschap

Standaard SOA test tijdens zwangerschap

In Nederland is het zo geregeld dat iedere zwangere vrouw meteen wordt getest om te bepalen of er sprake is van een SOA tijdens de zwangerschap. De SOA’s waarop je standaard wordt getest zijn: hiv (aids), hepatitis B en syfilis. Gonorroe en chlamydia en andere Soa’s alleen als er een aanleiding voor is. Mocht je een geslachtsziekte hebben, dan zal er direct een behandeling gestart worden.

nutricia actie banner
Ik ben zwanger en heb een SOA!

De combinatie SOA en zwangerschap kan nogal schokkend zijn, zeker gezien de gevolgen die een SOA kan hebben voor de ongeboren baby. Wees daarom altijd voorzichtig en blijf niet rondlopen met een SOA. Laat je testen en neem contact op met je huisarts of verloskundige.

Wil je dit liever niet bij de verloskundige laten doen? Kijk dan eens bij testalize.me om geheel anoniem een soa test te laten uitvoeren. Binnen 48 uur ontvang je de uitslag en indien je positief test, krijg je er gelijk een behandelingsplan bij.

Meest voorkomende SOA tijdens de zwangerschap

Onderstaand een klein overzicht van de meest voorkomende SOA tijdens de zwangerschap en de gevolgen die ze kunnen hebben voor jou en de baby.

  1. Chlamydia en gonorroe

    Een besmetting van chlamydia of gonorroe wordt vaak niet opgemerkt. Het kan bij een vrouw eileider- of bekkenontsteking veroorzaken wat onvruchtbaarheid tot gevolg kan hebben. Ook bestaat er een kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

    Chlamydia tijdens de zwangerschap kan de kans op vroegtijdig breken van de vliezen of vroege weeën verhogen. Wanneer de SOA is overgedragen aan de baby, bijvoorbeeld tijdens de bevalling, dan kan jouw baby er een oogontsteking of longontsteking aan overhouden. Beide SOA’s kunnen tijdens de zwangerschap goed behandeld worden.

  2. davitamon mamavitaal banner
  3. Syfilis

    Deze SOA tijdens de zwangerschap kan vervelende gevolgen hebben voor de baby zoals aangeboren afwijkingen. Om die reden wordt iedere zwangere vrouw in Nederland getest op syfilis. Als je bent besmet kan de SOA middels een antibiotica behandeld worden.

  4. Herpes

    De meest bekende vorm van herpes is een koortslip. Het is niet erg als je tijdens je zwangerschap een koortslip hebt. Sterker nog, het is juist goed omdat de baby dan gelijk afweerstoffen meekrijgt tegen herpes. De baby zelf wordt niet besmet.

    Een besmetting kan alleen plaatsvinden als je op het moment dat je gaat bevallen, herpes in of rond je vagina hebt. Het is mogelijk dat er dan een keizersnede voorgesteld wordt.

  5. Lees ook: Is een koortslip bij een baby gevaarlijk?

  6. HIV (aids)

    Iedere zwangere vrouw wordt getest op HIV. Als hier sprake van is dan zal je tijdens de zwangerschap hiv-remmende medicatie krijgen. Dit voorkomt dat de ziekte wordt overgedragen op jouw baby. Zonder medicatie wordt HIV overgedragen tijdens de geboorte of via de moedermelk.

  7. Hepatitis B

    Ook op deze SOA wordt elke zwangere vrouw in Nederland getest. Vaak merken mensen niet op dat ze geïnfecteerd zijn. Hepatitis B kan tijdens de zwangerschap van moeder op kind worden overgedragen. Als dit het geval is, dan zal de baby na de geboorte meteen ingeënt worden.

Zwanger en chlamydia gehad?

Zoals je hebt kunnen lezen is een SOA tijdens de zwangerschap niet ideaal. Als je chlamydia hebt tijdens de zwangerschap dan krijg je een antibioticakuur voorgeschreven.

In veel gevallen kan deze kuur helpen om de SOA goed aan te pakken zodat je veilig jouw zwangerschap kunt voortzetten. Mocht de baby toch geïnfecteerd zijn, dan kan jouw baby na de geboorte behandeld worden.

Lees ook: Mag je antibiotica tijdens de zwangerschap?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019