sale kleertjes header
Recepten

Wat is een lekker ontbijt voor zwangere vrouwen?

Als je zwanger bent, is gezond eten nog belangrijker dan anders. Je wilt zoveel mogelijk goede voeding binnenkrijgen, omdat dit nu eenmaal het beste is voor de groei en de ontwikkeling van de baby. Begin daarom de dag met een lekker ontbijt voor zwangere vrouwen! Ik geef je wat tips en inspiratie!

beste babyfoon bol.com

Ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag?

“Vroeger” kon ik prima zonder ontbijt, ik sjeesde naar school of naar mijn werk en hield het uren vol. Zolang ik mijn motor niet aanzette kon ik heel goed zonder eten. Tegenwoordig hoef ik dat niet eens meer te proberen. Ik kan net douchen als ik wakker word en daarna moet er echt iets in mijn maag. Langer dan dat trek ik het niet meer.

Maar dat is niet erg, het ontbijt is dan ook de belangrijkste maaltijd van de dag. Hiermee start je als het ware jouw lichaam op. En daarmee start je ook jouw verbrandingsmotor. Dat mensen denken dat je afvalt als je niet ontbijt, is dan ook onzin. Daar is meer voor nodig, maar goed daar gaat het nu niet over.

Weinig zin in ontbijt als je zwanger bent! Hoe pak je dat aan?

Zeker in de eerste maanden van de zwangerschap heb je vaak weinig zin in eten. Misschien heb je wel enorm last van ochtendmisselijkheid of ben je gewoon de hele dag door kotsmisselijk.

Het kan helpen om in bed iets kleins te eten, zoals een paar crackertjes. Zo heb je alvast iets in je maag voordat je opstaat en heb je daarna minder moeite met het eten van je ‘echte’ eten. Ook is het handig als je zwanger bent, om in plaats van drie keer een grote maaltijd, vijf keer een kleinere maaltijd te eten. Lees hier meer tips voor een gezond dagmenu voor zwangere vrouwen!
Wat is belangrijk voor een ontbijt als je zwanger bent?

Als je zwanger bent, is het extra belangrijk om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Zeker de volgende vier kan je eigenlijk niet missen.

 1. Calcium

  Hier heb je 1000mg per dag van nodig. Je haalt calcium uit yoghurt, kaas, sinaasappelsap, sesamzaad brood, amandelen, vijgen, tofu en spinazie. Calcium (kalk) is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van je botten en je gebit. En dus ook voor je baby.

 2. Eiwit

  75gr per dag is de hoeveelheid die je binnen wilt krijgen. Eiwitten haal je uit Griekse yoghurt, kwark, tofu, eieren en pindakaas. Het lichaam gebruikt eiwitten als bouwstof voor de huid, spieren, botten maar ook het bloed. Lees hier meer over pindakaas eten tijdens de zwangerschap.

 3. jizerbanner banner
 4. IJzer

  Hiervan wil je het liefst 27mg per dag binnenkrijgen. IJzer zit in gedroogd fruit, havermout, spinazie, broccoli, eieren en tofu. IJzer zit in het bloed, het zit in de kleurstof van rode bloedlichaampjes (hemoglobine) en neemt zuurstof op in de longen en vervoert die naar alle cellen in het lichaam.

 5. Vezels

  25-35gr per dag is perfect. Het zit in haver, chiazaad, spinazie, bonen en vezelrijk fruit (zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en guave). Het eten van genoeg vezels zorgt ervoor dat je cholesterol lager is, het stabiliseert de bloedsuikerspiegel, voorkomt constipatie en je hebt langer het gevoel dat je vol zit. (Al had ik dat gevoel tijdens mijn zwangerschappen sowieso wel).

cheezzbaby banner

Tips voor een lekker ontbijt voor zwangere vrouwen!

Het is dus belangrijk dat je ontbijt gezond is als je zwanger bent, maar ook lekker. Maar dat hoeft geen probleem te zijn met onderstaande tips.

 • Beleg een lekker volkorenbroodje bijvoorbeeld met avocado en een gekookt eitje.
 • Of maak pannenkoeken van speltmeel, (haver)melk en eieren. Die pannenkoeken kan je heerlijk beleggen met bosbessen of ander rood fruit.
 • Een groene smoothie is ook altijd een goed idee. Als je een banaan toevoegt proef je zelfs de spinazie amper.
 • Of maak een lekkere bak yoghurt of kwark met granola, noten en fruit als lekker ontbijt nu je zwanger bent.
 • Ook een omelet is een goed idee, vooral als je deze vult met verse groenten (of spinazie) en er wat kaas over smelt.
 • Wist je dat je ook gemakkelijk ei-muffins kunt maken? Deze kan je ook handig meenemen.
 • Houd je niet zo van brood? Dan is een wrap ook een goede vervanger. Kies wel voor volkoren wraps. Besmeer deze met hummus, kipfilet en rucola. Of iets anders wat je lekker vindt.

Lees ook: Noten eten tijdens de zwangerschap! Waarom het goed voor je is!

Vind je het lastig om te ontbijten voor je naar je werk moet in verband met misselijkheid? Eet dan een cracker, of drink een lekkere smoothie en neem de rest van je ontbijt mee. Voor onderweg, of eet als je op het werk bent, daar hebben je collega’s vast wel begrip voor.

Ontbijten kan een uitdaging zijn als je zwanger bent. Misschien is jouw smaak wel veranderd en vind je ineens hele andere dingen lekker. Maar misschien vind je ook wel helemaal niets lekker en moet je al overgeven als je aan eten denkt.
Maar met deze tips voor een lekker gezond ontbijt voor zwangere vrouwen kan je jezelf er hopelijk toe zetten om toch te ontbijten. Of jouw partner uiteraard 😉Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019