blije doos banner
Vitamines en mineralen

Is chiazaad tijdens de zwangerschap goed voor je?

Tijdens de zwangerschap denk je misschien dat superfoods extra goed voor je zijn. Maar dat is niet altijd het geval. Hoe zit dat bijvoorbeeld met chiazaad? Is chiazaad goed voor je om te eten tijdens de zwangerschap?

beste babyfoon bol.com

Wat is chiazaad?

Chiazaad is een heel klein zwart zaadje dat afkomstig is van de Salvia Hispanica. Dat is een muntplant die in Midden-Amerika groeit. De smaak van dit zaadje is neutraal en meestal worden ze eerst in water gelegd om te wellen. Daarna kan je ze bijvoorbeeld in je ontbijt gebruiken, zoals door de muesli. Losse zaadjes kan je ook door de maaltijdsalade strooien.
Mag je chiazaad tijdens de zwangerschap?

Het wordt niet aangeraden om chiazaad te eten als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Want hoeveel goede eigenschappen chiazaad ook heeft, het kan ook nadelen hebben.

Met name als je gevoelig bent voor chiazaad kan je er bijvoorbeeld van gaan overgeven, diarree krijgen of erg misselijk worden. Ook kan chiazaad bloed verdunnend werken, wat je natuurlijk niet wilt als je zwanger bent.

Onderzoek

Er is nog niet echt onderzoek gedaan naar het gebruik van chiazaad tijdens de zwangerschap. Ook het voedingscentrum geeft geen duidelijk antwoord. Het enige onderzoek wat online te vinden is, is het gebruik van chia-olie tijdens de laatste 3 maanden van de zwangerschap en tijdens het geven van borstvoeding. Het zou de hoeveelheid DHA (omega 3) laten toenemen in borstvoeding wat weer een gunstig effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

In de USA wordt het gebruik van chiazaad niet afgeraden, maar zegt men dat je deze zaden met mate moet innemen. Overleg altijd met je arts mocht je chiazaad willen innemen tijdens de zwangerschap.

prenatal banner weekaanbiedingen

Waarom is chiazaad goed voor je?

Chiazaad bevat onder andere vitamine A, B17, calcium, magnesium, zink, ijzer, omega 3-vetzuren, enzymen, aminozuren, vezels, fosfor, mangaan en kalium. Maar het is ook rijk aan eiwitten. Al dit goeds zorgt ervoor dat chiazaad kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel, het is goed voor je darmen, geeft energie en vergroot het uithoudingsvermogen. Maar tijdens de zwangerschap wordt in Nederland het gebruik van chiazaad afgeraden, ondanks al deze goede eigenschappen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!