sale kleertjes header
Zwangerschap

Excuses en misverstanden over roken tijdens de zwangerschap!

Natuurlijk weet je dit al: roken is ongezond voor je lichaam, zeker nu je zwanger bent. Toch zijn er veel vrouwen die (af en toe) doorroken en daarvoor excuses verzinnen om het goed te praten. Als het niet lukt om voor jezelf te stoppen, doe het dan voor je ongeboren kindje. Dit zijn de meest gehoorde excuses om toch te roken tijdens de zwangerschap. In welk excuus herken jij jezelf?

hema rompers

De meest gehoorde excuses om toch te roken tijdens de zwangerschap

Veel rokers proberen het roken tijdens de zwangerschap goed te praten door een aantal excuses en redenen op te noemen waarom ‘het best wel kan’.

Betrap jij jezelf weleens op deze smoesjes? Steek dan niet langer meer je kop in het zand en durf het aan om de waarheid onder ogen te zien.

Roken nu je zwanger bent is echt niet goed. Nooit niet. Kijk maar eens naar deze video over doorroken als je zwanger bent.
In deze blog zal ik de meest gebruikte excuses en smoezen om toch te roken opnoemen en deze weerleggen.
9 Smoezen en excuses om niet te stoppen met roken tijdens de zwangerschap!

 1. Ik ben al een aantal maanden zwanger, het heeft nu geen zin meer om te stoppen

  Stoppen heeft altijd zin, ook als je al een paar maanden zwanger bent. Zelfs al ben je een maand verwijderd van de dag waarop je mogelijk zou bevallen, heeft stoppen nog steeds zin.

 2. Mijn moeder rookte 2 pakjes per dag en ik ben ook gezond ter wereld gekomen

  Dat is waarschijnlijk wel het geval, maar iedere zwangerschap is anders en iedere baby is anders. Misschien heeft jouw baby wel een hogere gevoeligheid voor de schadelijke stoffen die in sigaretten zitten. Of misschien heeft je moeder ‘geluk’ gehad en heb jij dit niet. Risico’s van roken tijdens de zwangerschap:

  • Minder goede ontwikkeling van je kind waardoor je kindje zwakker is en een slechtere weerstand heeft na de geboorte;
  • Je hebt meer kans op een miskraam;
  • En meer kans op een vroeggeboorte van je kind;
  • Je kind heeft grotere kans op aangeboren afwijkingen, astma, overgewicht en leerproblemen.
 3. kleertjes sale 70
 4. Roken zorgt ervoor dat mijn baby kleiner is en dat is makkelijker tijdens de bevalling

  Roken kan inderdaad ervoor zorgen dat je baby kleiner is bij geboorte, maar dat is absoluut geen voordeel. Dat je baby kleiner is, betekent dat hij minder goed is ontwikkeld.

  Daarnaast zorgt roken ervoor dat je juist te maken kunt krijgen met meer complicaties tijdens de bevalling.

 5. Ik hoef niet eerder te stoppen met roken dan vanaf het moment dat ik zwanger ben

  Als je besluit om zwanger te worden is het zeer verstandig om meteen te stoppen. Roken kan er namelijk voor zorgen dat jij en je partner minder vruchtbaar zijn.

  Als je stopt heb je dus meer kans om zwanger te worden. Je lichaam heeft zo ook meer tijd om al wat giftige stoffen uit jouw systeem te krijgen. Zo kunnen deze niet de gezondheid van je kind beïnvloeden in de eerste weken van je zwangerschap.

 6. Minder roken of light sigaretten zijn minder slecht voor mijn baby

  Roken is altijd slecht, ook als je weinig rookt. Je krijgt altijd honderden gevaarlijke stoffen binnen die ook jouw kindje bereiken. Er bestaat geen ondergrens van het aantal sigaretten die je mag roken zonder je kind te beschadigen.

  Daarnaast zijn light sigaretten net zo slecht als ‘gewone’ sigaretten. Het beste is helemaal te stoppen. Tevens is bij minderen altijd de kans aanwezig dat je toch stiekem weer iets meer gaat roken.

 7. allen carr voor vrouwen

 8. Van stoppen met roken krijg ik stress en dat is slechter voor de baby dan roken

  Stress tijdens de zwangerschap is niet goed voor je baby, maar lang niet zo ongezond als roken. Tevens zal deze stress al snel minder worden als je wat langer bent gestopt.

 9. De rook komt niet bij mijn kindje, dus is het niet zo gevaarlijk

  Als je rookt inhaleer je honderden schadelijke stoffen. Deze stoffen komen in je bloed terecht en uiteindelijk bereiken ze je kindje via de placenta. Je kindje komt dus zeker in aanraking met deze stoffen.

 10. Roken verbetert de weerstand

  Roken heeft veel negatieve gevolgen voor de gezondheid van je kind en verslechtert juist de weerstand. Zo heeft je kindje meer kans op problemen aan de luchtwegen, geboorteafwijkingen, astma en overgewicht op latere leeftijd.

 11. Het lukt me toch niet om te stoppen met roken

  Zeggen dat het je toch niet lukt helpt natuurlijk niet. Iedereen kan stoppen met roken ook jij. Er zijn al miljoenen vrouwen je voorgegaan, van zware rokers tot lichte rokers. Zij zijn allemaal succesvol gestopt omdat ze het gewoon gingen doen.

De overheid heeft een campagne lopen voor een ‘rookvrije start voor alle kinderen’ Deze campagne kan je helpen om meer inzicht krijgen in het gevaar van roken tijdens de zwangerschap en na je zwangerschap. Tevens kun je hier veel tips vinden om te stoppen met roken.Lees ook: Roken in de auto met kinderen zou verboden moeten wordenActuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019