“babydeals
Nieuws

Roken in de auto met kinderen zou verboden moeten worden!

Sommigen vinden het je reinste betutteling, het anti-rookbeleid in Nederland. Ze vinden dat je zelf je gezonde verstand kunt gebruiken en bepalen waar je wel en niet rookt. Misschien gaat dat ook wel wat ver, dat je op bepaalde plekken buiten zelfs niet meer mag roken. Dat er op het station nog maar een paar ‘rookpalen’ zijn waar het wel mag, terwijl je gewoon buiten staat. Maar wat vinden we van roken in de auto met kinderen? Is dat ook je eigen verantwoordelijkheid?
Er zijn ouders die hun verantwoordelijkheid niet nemen en gewoon roken terwijl hun kroost achterin zit. Met alle gevolgen van dien. Moet roken in de auto met kind verboden worden?

Voordeeldrogist Pampers banner

Vroeger deden ouders rare dingen

Toen ik met mijn eerste bijbaantje begon (18 jaar geleden, ik word ook ouder 😉 ) was roken nog hartstikke normaal. Ik werkte in een snackbar, waar de asbak nog op de balie stond. Terwijl de patat pruttelde in de frituurpan rookte ik rustig een sigaret met de vaste gasten. Die sigaretten haalde ik overigens gewoon uit een automaat, buiten, naast een winkel. Niemand die ook maar de moeite deed om je leeftijd te checken, want ik was nog lang geen zestien. Daar keek helemaal niemand van op. Ook niet van het feit dat er op verjaardagen bekers met sigaretten op tafel stonden, tussen de zoute pinda’s en de boterhamworst met augurk.

Onze ouders reden rond met ons in de kinderwagenbak los op de achterbank. Wat nou maxi-cosi en isofix. Ze rookten onderweg een sigaret en draaiden gewoon het raampje een stukje open.

Nu kunnen we ons dat niet meer indenken. Roken in de horeca is al jaren verboden, en zelfs op terrassen is het vaak niet meer toegestaan. De meeste sportvelden, speeltuinen en schoolpleinen zijn inmiddels ook rookvrij.

beste babyfoon bol.com

Boete voor roken in de auto met kinderen

Onze kinderen kunnen allerlei klachten krijgen van meeroken. Hoofdpijn, astma en andere luchtwegklachten. Meeroken is ongezond. Dat is het in de buitenlucht al, laat staan hoe slecht het in een kleine ruimte als een auto is. Omdat kinderen nog in de groei zijn is het voor hen nog schadelijker dan voor ons als volwassenen.

Als ik vroeger een café inliep dat blauw stond van de rook had ik altijd prikkende ogen. Tot ik zelf een sigaret op stak, dan was het over. Maar om je kind nou een sigaret aan te bieden zodat hij er geen last meer van heeft gaat ook wat ver.

Wij als ouders horen het goede voorbeeld te geven toch?

Mede daarom is er een groep long- en kinderartsen die ervoor pleit dat roken in de auto met kinderen verboden moet worden. Nederland loopt wat dit onderwerp betreft behoorlijk achter. Landen om ons heen, zoals Frankrijk en Engeland hebben zo’n verbod al jaren. Ook België heeft sinds 2019 deze boete ingevoerd. De boete kan oplopen tot maar liefst 1000 euro!

Schokkend?! 10% van de zwangere vrouwen rookt wel eens tijdens de zwangerschap!

veel nederlanders voor rookverbod in auto

Veel Nederlanders voor rookverbod met kinderen in auto

In Nederland kan je ongeveer overal voor beboet worden. Wij vinden over het algemeen dat we in een behoorlijk betuttelend land wonen. Zo krijg je tot voor kort zelfs een strafblad als je de Corona maatregelen overtreed. Daarentegen zijn straffen voor echte misdaden relatief laag, wat veel mensen (terecht) behoorlijk krom vinden.
Maar als jij ervoor kiest om je kinderen te vergiftigen door te roken in de auto? Tja, dat is je eigen verantwoordelijkheid, aldus de overheid.

Er wordt zo nu en dan over gediscussieerd door de ministers. Dit is zelfs al 10 jaar geleden begonnen. Toch is het verbod er nog niet, en het lijkt er ook niet te komen. Omdat een auto een privé ruimte is vinden onze politieke leiders het lastig om hier regels voor te maken. In Nederland streven we juist naar een bewustwording, zodat in de maatschappij roken niet meer als normaal wordt gezien. Op zich lijkt dat best wel goed te werken, velen stoppen met roken want het aantal rokers wordt elk jaar minder. Mede door acties als “Stoptober”. Ruim 8 op de 10 Nederlanders vindt dat plaatsen waar kinderen komen rookvrij zouden moeten zijn.

Met alle campagnes die in ons land gevoerd worden zijn we hard op weg naar een rookvrije generatie. Het is dus te hopen dat alle ouders roken in de auto met kinderen belachelijk vinden en dit dus niet meer doen.

Wat vind jij, moet die boete er komen? Of moeten we ons verantwoordelijk gedragen en gewoon zelf zo verstandig zijn om niet meer te roken met onze kind in de auto?

zwitsal box banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!