bol.com blackfriday
Zwangerschap

Schokkend! Bijna 10% van de vrouwen rookt wel eens tijdens de zwangerschap!

Onlangs publiceerde het Trimbos instituut de resultaten van haar onderzoek. Daaruit komt naar voren dat 9 procent van de moeders die nu een kind hebben in de leeftijd van 0 tot 4 jaar wel eens een sigaret heeft opgestoken toen ze zwanger waren. Een schokkend bericht toch? 1 op de 10 vrouwen dus die zwanger zijn rookt wel eens. Nou dat is nogal wat als je door blijft roken met een ongeboren baby in je buik! Zeker nu we weten wat de gevolgen zijn van roken als je zwanger bent. Of heb ik het mis?

banner stamcelbank 1

Het Trimbos onderzoek vertelt verder dat het vooral om jonge moeders gaat tussen de 18 en 24 jaar oud. Met een middelbare of lagere opleiding en vaak zonder partner. Ook komt uit dit onderzoek naar voren dat 1 op de 20 vrouwen alcohol heeft gedronken toen ze wisten dat ze zwanger waren, vaak maar een paar slokjes. Maar toch?
Het gebruik van drugs komt gelukkig nauwelijks voor, slechts 0,1%.

1 op 10 vrouwen roken tijdens zwangerschap

5 van de 100 vrouwen roken tijdens de hele zwangerschap!

Een maand voor de zwangerschap rookte 17% van alle moeders die aan het onderzoek meededen en tijdens de zwangerschap daalde dat percentage dus naar 9%. Van deze 9% heeft 5% tijdens alle trimesters van de zwangerschap af en toe gerookt en 4% slechts 1 of 2 trimesters.
Van de 100 vrouwen roken er dus 5 af en toe tijdens de zwangerschap!
En bijna de helft van alle vrouwen die zijn gestopt met roken tijdens de zwangerschap beginnen weer met roken na de bevalling.

Kleertjes.com korting banner

Ruim de helft van de partners blijft door roken

Ruim de helft (57%) van de rokende partners blijft door roken als hun vrouw zwanger is van hun kind. Slecht 7% gebruikt de zwangerschap om ook te stoppen met roken en een derde van de partners gaat minder roken. Slechts 5% is gestopt met roken.
Als je als partner ook stopt met roken dan is het voor je zwangere vrouw of vriendin makkelijker om te stoppen met roken.

Trimbos is het onderzoek gestart in het najaar van 2016 en heeft in 2017 de eerste resultaten bekend gemaakt.
Het stoppen met roken en drinken van alcohol tijdens de zwangerschap is belangrijk voor een gezonde zwangerschap en de groei van je ongeboren baby.

Ook na de geboorte kan je kind last krijgen van de nadelige gevolgen van roken tijdens de zwangerschap.
Je kunt het volledige onderzoek hier lezen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!