“waterwipes
Peuter

De ontwikkeling van een peuter

Als je kind de periode van dreumes achter zich heeft gelaten, komt er weer een nieuwe fase. Best een lange fase ook, deze duurt namelijk twee jaar: jouw kind is een peuter geworden. Het echte kleine is er inmiddels wel vanaf en zo langzamerhand wordt je kindje echt een kindje. Maar wat gebeurt er allemaal met de ontwikkeling van de peuter in deze periode? Ik zet het voor je op een rijtje.

beste babyfoon bol.com

Peuterpubertijd

Laten we beginnen met het meest uitdagende gedeelte van het peuter zijn: de peuterpubertijd. Jouw kindje gaat zijn eigen persoonlijkheid ontwikkelen. En hij krijgt dus ook in de gaten dat hij een eigen mening heeft, die hij kan laten horen.

Peuters in deze fase zijn vaak dwars, koppig en onzeker. Eigenlijk zijn het gewoon kleine emotionele wrakjes. Dat is best heel vermoeiend voor jou als ouder, maar soms ook best grappig. Je kindje gaat de grenzen opzoeken en dan vooral jouw grenzen. Blijf consequent. Corrigeren is heel erg nodig in deze fase.

De lichamelijke ontwikkeling van de peuter

Om te beginnen wordt je kindje natuurlijk steeds langer. De komende twee jaren zal hij ongeveer 20 centimeter langer worden. Als hij vier jaar oud is weegt hij waarschijnlijk tussen de 15 en 20 kilo. Als jouw kind 3 jaar is, is het melkgebit meestal compleet en dus zijn de eerste tandartsbezoekjes vanaf nu wel echt nodig. Behalve het ‘gewone’ groeien zal je peuter in uiterlijk nog wel meer veranderen. Het hoofd wordt (naar verhouding) minder groot, haren worden langer en het babyvet verdwijnt.

baby kleertjes banner

De motorische ontwikkeling van je peuter

Je zult merken dat de motoriek van je kindje zich steeds meer gaat verfijnen. Waggelen wordt lopen en rennen. Het evenwicht van je peuter wordt steeds beter en je kind zal gaan klimmen. Maar ook springen met twee voeten los van de grond, kralen rijgen, bladzijdes omslaan (zonder ze kapot te scheuren), prikken, knippen en plakken zullen steeds beter gaan.

Ook leert je peuter steeds beter ’tekenen’ en kleuren. Wat eerst krassen was, wordt nu meer bewust lijnen zetten en kleuren gaat steeds netter binnen de lijntjes. Zorg voor dikke kleuterpotloden, die je kindje gemakkelijk vast kan houden. Het is ook verstandig om goed op te letten dat je kindje de juiste potloodgreep gebruikt, dat is alleen maar ‘makkelijker voor later’.
Zindelijkheidstraining peuter

Het zindelijk worden van jouw peuter

In de peuterfase zal je kind (waarschijnlijk) ook zindelijk worden. Hij gaat leren aanvoelen wanneer hij moet plassen en poepen. Bij het ene kind gaat dit sneller dan bij het andere. Als je kindje twee is heeft hij controle over zijn sluitspieren, hij zou dus een plas even moeten kunnen ophouden. De perfecte tijd om met zindelijkheidstraining te beginnen. Lees hier meer over zindelijk worden en tips voor zindelijkheidstraining.

Lees ook: De beste plaspotjes voor zindelijkheidstraining!

Je peuter wordt zelfstandig, nou ja, dat wil hij!

“Zelluf doen, neee ikke!” Je peuter gaat in deze fase van de ontwikkeling op den duur steeds meer zelf willen doen. Geef hem (als het kan) de kans. Natuurlijk gaat het sneller als jij het doet, maar je kind moet het toch echt leren. Heb daarom geduld. Zet desnoods je wekker een kwartiertje eerder, zodat je al die zelf-doe momenten iets rustiger kunt laten gebeuren.

Lees ook: De beste drinkbeker die niet lekt!

T-shirts achterstevoren, bekers melk die over de tafel vallen, het is ook allemaal best moeilijk voor je peuter. Laat je kind iets eerst zelf proberen en help als het niet lukt. Of geef een tip (“Als het nu eens zo probeert? Ja! Goed zo, zie je wel dat je het kan?” Je kind zal glimmen van trots). Uiteindelijk ga je hier tijd mee winnen, want als ze iets ouder zijn, kunnen ze zich een stuk beter zelf redden tijdens de spitsuren. Lees hier meer tips hoe je de zelfredzaamheid bij een peuter kunt stimuleren!

banner billendoekjes waterwipes

De taal ontwikkeling van je peuter

Als je kindje 2,5 jaar is, kan hij al wat woordjes aan elkaar plakken tot een klein zinnetje. En maak je borst maar nat, nog even en ze kletsen je de oren van je hoofd. Behalve woorden leren en zinnen maken begint je kindje nu ook met zelf nadenken. Je kindje gaat meervoud leren (vaak in de leukste varianten) en verleden tijd toepassen. Ik heb ge-eet bijvoorbeeld.

Probeer je kindje te corrigeren zodat hij het goed leert, maar wees niet te streng. En schrijf de leukste ‘missers’ op, heerlijk voor later. Bij taalontwikkeling van een peuter hoort ook spraak. Het is bijvoorbeeld helemaal niet gek als je kindje de ‘r’ vervangt door een ‘l’ of een ‘w’. Moeilijk uit te spreken woorden horen er ook bij, soms maakt je peuter ze zelf makkelijker. Zo was Sinterklaas bij Yinthe Grote Klaas.

De ontwikkeling van een peuter is dus best heftig. Om te beginnen voor de peuter zelf, maar ook jij als ouder zal vaak voor een uitdaging komen te staan. Probeer de rust te bewaren en bedenk dat je kind het ook niet expres doet. Hij moet nog zoveel leren, maar uiteraard moet hij ook leren om naar jou te luisteren. Blijf dus consequent, zodat jouw peuter weet wat hij aan je heeft.

Lees ook: De ontwikkeling van een dreumes!

banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019