header banner hema
Zwangerschap

Hartkloppingen tijdens de zwangerschap

Van misselijkheid en opgezwollen enkels zal je niet raar op kijken tijdens de zwangerschap. Dat zijn een van de zwangerschapskwaaltjes die we allemaal kennen. Maar wist je dat je ook last kunt krijgen van hartkloppingen tijdens de zwangerschap? Gelukkig is dit vaak volkomen onschuldig. Maar hoe kan het dat je hier last van kunt krijgen en kan je er iets tegen doen? Je leest het hier.

beste babyfoon bol.com

Waarom kan je hartkloppingen krijgen tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent maakt je lichaam extra bloed aan. Om dit extra bloed rond te kunnen pompen moet je hart harder werken. Veel harder zelfs, want in de loop van je zwangerschap moet je hart twee keer zoveel bloed rondpompen dan normaal.

Je hart wordt zelfs iets groter en je hartslag wordt hoger. Hierdoor is het helemaal niet raar als je af en toe last krijgt van hartkloppingen. Je ademcentrum wordt gevoeliger voor CO2 en je kunt ook wat kortademig worden. Dit komt omdat je longen, door die steeds groter wordende baarmoeder, iets minder ruimte hebben.

Hoe voelen hartkloppingen?

Je kan ook last krijgen van hartkloppingen als je gewoon rustig op de bank zit zonder je in te spannen. Maar hoe vervelend en beangstigend het ook is, meestal is het niets om je zorgen over te maken. Vaak voel je je hart ineens harder kloppen of bonzen. Je kunt ook voelen dat je hart een slag overslaat, of vaker slaat dan normaal. Dit kan best een beetje eng zijn.

nutricia actie banner

Tips bij hartkloppingen tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je last hebt van hartkloppingen kan je een aantal dingen doen:

  • Ga even rustig zitten of liggen;
  • Als je zit, ga dan goed rechtop zitten;
  • Blijf rustig, probeer niet in paniek te raken, hierdoor zou je kunnen gaan hyperventileren;
  • Probeer je aandacht even af te leiden, lees bijvoorbeeld een stukje, of kijk even tv;

Wanneer moet je naar de huisarts met hartkloppingen?

Zeker tegen het einde van je zwangerschap horen hartkloppingen er zo’n beetje bij, het zijn veel voorkomende zwangerschapsklachten. Je hoeft normaal gesproken dan ook niet je huisarts te bellen als je last hebt van hartkloppingen tijdens je zwangerschap.

Toch is er een moment waarop je dit juist wel moet doen. Hartkloppingen mogen namelijk geen pijn op de borst veroorzaken. Voel je dit wel? Bel dan altijd je huisarts. Ook als je misselijk bent, erg zweet en een verhoogde hartslag hebt, is het verstandig om je huisarts te bellen.

Ben je kortademig of extreem moe? Neem dan contact op met je verloskundige. Dit kan ook te maken hebben met je ijzergehalte, het zou kunnen wijzen op bloedarmoede. Voel je je niet gerust op de hartkloppingen? Neem ook dan contact op met je verloskundige. Bij twijfel moet je dat natuurlijk altijd doen!

Net zoals zo veel andere kwalen zijn hartkloppingen tijdens de zwangerschap gelukkig meestal niet ernstig. Zodra je kindje geboren is, zal je er dan ook geen last meer van hebben. Je bent dat extra bloed dan meestal wel kwijt, ook is je baarmoeder niet meer zo groot en komen je organen minder in de verdrukking. Na de bevalling hoeft je hart dus niet meer zo hart te werken en zal de rust weer een beetje terugkeren, lichamelijk dan…

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019