luieraanbiedingen header
Vaderschap

12 Dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte van de baby!

Tijdens de zwangerschap en bevalling gaat het vooral om de moeder en het kind. Vaders zijn een klein beetje het ondergeschoven kindje. Terwijl er natuurlijk voor de vader ook heel wat te gebeuren staat. Hij zit ´opgescheept´ met een zwangere vrouw, wordt overladen door gebeurtenissen en emoties tijdens de bevalling. En na de geboorte moet papa het leven in zijn nieuwe rol uitzoeken, terwijl hij ook nog eens de stormen van zijn vrouw te verduren krijgt. Gelukkig is een goede voorbereiding het halve werk, dus papa´s: Lees hier de dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte! Alleen weet je ze deze keer al eerder (hopelijk 😉 ).

startersbox zwitsal banner

12 Dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte van je baby!

Vaders opgelet! In deze blog lees je belangrijke dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte van je baby, maar er vaak pas ná de geboorte achter komt. En dan is het natuurlijk te laat. Je kunt dan niet meer adequaat reageren waardoor de situatie soms erger wordt.

vader frustratie moeder met baby

 1. Je gedrag tijdens de bevalling is al snel helemaal verkeerd

  Het beste is zo minimaal mogelijk aanwezig te zijn tijdens de bevalling. Houd je stemming ook zo neutraal mogelijk. Dus niet overdreven vrolijk, mega gespannen of deprimerend omdat je moe bent. Je vrouw heeft waarschijnlijk in dit stadium een heel kort lontje en botviert haar ergernissen en frustratie graag op jou.

  Geef haar dus zo min mogelijk aanleiding om je af te snauwen. Ga ook niet klagen dat je het zo spannend vindt of alle aandacht naar jezelf toe proberen te trekken. Accepteer ook dat je niet zoveel aandacht zal krijgen. In plaats van je plek proberen te veroveren is het goed om te luisteren naar wat je vrouw nodig heeft en hier naar te handelen.

  Wil ze dat je haar geruststelt, doe dat dan. Wil ze dat je jouw mond houdt, houd je kaken dan stijf op elkaar. En wil ze dat je haar afleid, doe een dansje of wat dan ook. 🙂
 2. Lees hier meer bevallingstips voor aanstaande vaders!

 3. Je kan de volle lading krijgen tijdens de bevalling

  Tijdens de bevalling staat je vrouw onder hele grote druk en daarnaast heeft ze ongelooflijk veel pijn. Sta er niet van te kijken als je een paar keer de volle lading over je heen krijgt. Of je wordt afgesnauwd, of ze schreeuwt dat ze je haat omdat je haar dit hebt aangedaan en ga maar door.

  Dit is heel normaal en komt door de pijn. Ze meent er niks van. Ga er dan ook niet op in en wordt er al helemaal niet boos over. Just let it go!

 4. Word de beste papa to be en bereid je voor door deze dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte, ook echt te weten vóór de geboorte.

  kleertjes sale 70
 5. Een bevalling kan heel lang duren

  Wist je dat een bevalling goed 12 of 24 uur kan duren? Vooral de verschillende fase tijdens de bevalling die voorafgaan aan het persen kunnen uren duren. Dit hoort er nu eenmaal bij.

  Zorg ervoor dat je vrouw het zo comfortabel mogelijk heeft en zeur nooit over dat jij het moeilijk hebt, moe bent of er wel klaar mee bent. Want alles wat jij voelt, voelt je vrouw ook maar dan x20!

 6. Bloed, slijm en misschien zelfs poep

  Een bevalling meemaken is alle behalve romantisch, want het bloed, slijm en misschien zelfs poep zal je om de oren vliegen. Je gaat dingen zien en horen waar je absoluut niet blij van wordt.

  Het laatste wat je moet doen is vertellen hoe ranzig of vies het is. Het hoort er nu eenmaal bij. Richt jezelf op de komst van je kind en niet om alles wat eromheen zit. En na de bevalling vergeet je al het bloed en slijm dat je hebt gezien. Zo hoort dat.

 7. Zo hoort het dus niet 😉

  Hoe sommige mannen reageren op de bevalling!

 8. Die zwangerschapsbuik blijft nog wel even

  Dacht je misschien dat je vrouw weer een plattere buik krijgt na de bevalling, dan heb je het mis. Het duurt wel eventjes voordat de zwangerschapsbuik is weggetrokken. Merk dit niet op en vraag jezelf ook niet hardop af wanneer je vrouw weer op het gewicht voor de zwangerschap zit.

 9. Geen seks na de geboorte

  Misschien kan je, ondanks alles wat je hebt gezien tijdens de bevalling (wat je dus moet vergeten), niet wachten om weer eens met je vrouw het bed in te duiken. Maar dat zit er echt niet in. Niet per se omdat ze niet wil (wat waarschijnlijk ook het geval zal zijn) maar ook omdat ze niet mag. Na de bevalling zullen de meeste vrouwen ongeveer 6 weken nog bloed verliezen. Zolang ze vloeit mag ze geen seks.

 10. Zoals Johnny de Mol zei: “Het is alsof je staat te kijken en ziet dat je favoriete kroeg afbrandt”.

 11. Dring de seks niet op

  Ook al heb je nog zo’n zin, dring de seks niet op en geef je vrouw ook niet het idee dat je het erg graag wilt. Er komt heus wel een moment dat ze weer zin heeft, maar dat duurt waarschijnlijk wel een paar maandjes.

  Geloof me: hier voelt ze zichzelf al schuldig over. Dit schuldgevoel moet je niet nog extra aanwakkeren door erover te zeuren of door het telkens te proberen. Geef haar liefde en knuffel veel en accepteer dat het nog eventjes duurt. Hoe minder je jezelf opdringt, hoe eerder haar libido vanzelf weer terugkeert.

 12. na de geboorte sta je als man niet meer op nummer een

 13. Je staat niet meer op nummer 1

  De enige persoon waarvoor je vrouw nu aandacht heeft is de baby. Dat kleine wondertje slokt al haar aandacht op. Dit is één van die belangrijke dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte: je bent haar erna even kwijt.

  De eerste maanden zal je weinig quality time hebben en is je vrouw veel moe. Tevens zijn jullie beide alleen maar met de baby bezig. Geniet daarom voor de bevalling extra van elkaar door bijvoorbeeld samen op vakantie te gaan!.

 14. Je bent nog niet van de stemmingswisselingen af

  Dacht je dat je na de bevalling verlost bent van de stemmingswisselingen, think again! De zwangerschapshormonen gieren nog steeds door het lichaam van je net bevallen vrouw. Het duurt ook wel eventjes voordat ze weer helemaal zichzelf is.

  Tel bij de hormonen nog het slaapgebrek en onzekerheid over het moederschap bij op en je hebt soms te maken met een emotionele vrouw die wel eens uit haar slof kan schieten. Help haar zoveel mogelijk en neem ook eens de zorg voor de baby over, bijvoorbeeld door nachtvoedingen over te nemen.

 15. nachtvoedingen overnemen als man

  Lees ook: Leuke boeken voor mannen die vader worden!

 16. Zorg echt dat je bent voorbereid

  Zorg er echt voor dat je bent voorbereid. Je kan alvast oefenen met de maxi cosi in de auto bevestigen, weet hoe je de kinderwagen moet in- en uitklappen, zorg voor een rolstoel voor je vrouw en verzeker jezelf ervan dat je luiers en kleertjes voor de baby en verzorgingsproducten voor je vrouw meeneemt naar het ziekenhuis. Regel daarnaast ook deze zaken. Geloof me, je vrouw zou je een engel vinden.

 17. Lees hier nog meer tips voor het omgaan met een zwangere vrouw!

 18. Borstvoeding gaat niet vanzelf

  Willen jullie graag borstvoeding geven, onthoud dan heel goed dat borstvoeding niet vanzelf gaat. In de meeste gevallen duurt het wel een aantal dagen voordat de baby goed aan de borst kan drinken. Dit gaat vaak gepaard met veel frustratie.

  Blijf je vrouw aanmoedigen en schakel op tijd een lactatiekundige in. Een lactatiekundige is gespecialiseerd in borstvoeding geven. Als je even googelt dan heb je er zo één gevonden.

 19. banner autogordel zwangere vrouwen
 20. Help ook al zegt ze dat het niet nodig is!

  Het laatste puntje van de dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte: help haar zoveel mogelijk. De verzorging van een baby is ontzettend zwaar. Het slokt de hele dag van de moeder op waardoor ze soms niet eens tijd heeft om te eten, te douchen of iets voor zichzelf te doen. Help haar dan zoveel mogelijk.

  Misschien zegt ze dat het niet nodig is, omdat ze jou niet wilt belasten (omdat je bijvoorbeeld fulltime werkt), maar een pasgeboren baby is een 24 hour job waarvan ze best even een break van mag hebben. Verschoon eens een luier, neem een nachtvoeding over (zoals in het weekend), ga eens lekker met de kleine wandelen zodat ze even een moment voor zichzelf heeft en ga zo maar door.

Het is misschien een hele lijst die dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte, maar geloof me: als je hier rekening mee houdt, zal de bevalling en kraamtijd een stuk relaxter verlopen.
Het is in het begin misschien even pittig, maar geloof me: het wordt makkelijker en beter!

Wat had jij als vader willen weten voor de geboorte wat niet in dit rijtje staat?disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019