videovansint banner
Mamma

Tekenen dat je als moeder lijdt aan slaapgebrek!

Als moeder van jonge kinderen wil slapen er nog wel eens bij in schieten. Maar er is een verschil tussen een nachtje slecht slapen of maandenlang te weinig slapen! Met een huilbaby in huis bijvoorbeeld. Ook ik heb de laatste jaren helaas chronisch te weinig slaap. Onze dochter is bijna drie en heeft nu zo ongeveer (ik durf het bijna niet te schrijven) het niet meer wakker worden door (doorslapen durf ik het nog niet te noemen). Weinig slapen doet iets met je, daarom nu: 12 tekenen dat je lijdt aan slaapgebrek!

luiers met korting banner

12 Tekenen dat je lijdt aan slaapgebrek

 1. Je legt de kaasschaaf in de koelkast, terwijl je de kaas in de keukenlade probeert te proppen.
 2. Je staat de winkelwagen heen en weer te wiegen in de supermarkt, omdat je denkt dat het de kinderwagen is.
 3. Je loopt de trap op om iets van boven te halen en komt later beneden omdat je niet meer weet wat je ging halen.
 4. Je ging naar de winkel voor appels, maar je komt met van alles thuis, behalve appels.
 5. Je ging even op je bed ging zitten om de was op te vouwen, om een uur later wakker te worden.
 6. Je kunt het niet eens meer opbrengen om iets van de grond op te rapen.
 7. Je niet meer weet waar je de auto hebt geparkeerd na het boodschappen doen. Oof nog erger, lopend thuiskomt en dan pas beseft dat je met de auto was. Echt, het overkwam mij.
 8. Je ietsje pietsje snel geïrriteerd bent.
 9. Je op alles ja zegt omdat je geen energie hebt om een discussie aan te gaan.
 10. Als je bij het uit bed halen van je kind ziet dat je hem niet eens een pyjama aan hebt gedaan.
 11. Je op je werk komt met de broodtrommel van je kind nog in de tas.
 12. Je ieder virusje dat je kind meeneemt naar huis oppikt.

Van de twaalf kan ik er toch zeker wel 11 aftikken de afgelopen tijd, alleen de broodtrommel-hussel is mij nog niet gelukt.
Wat doet slaapgebrek met je lichaam?

We lachen er wel om, maar lang lijden aan slaapgebrek is niet goed voor je humeur, maar ook niet voor je lichaam. Je kunt last krijgen van gewichtstoename, kunt sneller ziek worden en last krijgen van geheugenverlies. Ook kan je spierpijn krijgen, hoofdpijn, dikke ogen, verhoogde bloeddruk en een verhoogd risico op diabetes en fibromyalgie.

Naast al die ongemakken is het slecht voor je humeur, heb je meer kans om een ongeval te veroorzaken en om depressief te worden. Niets om over te lachen dus. Maar ja, denk jij dat onze kinderen ineens gaan slapen als we ze dit stukje voorlezen?

zorgkiezer banner

Hoe ga je om met slaapgebrek?

In mijn geval heb ik geprobeerd het te negeren. Ik stond in de ochtend op en deed wat ik moest doen. Op de automatische piloot, dat wel. Ik moest vooral niet te lang naar mijn computer blijven staren op het werk, omdat ik bang was dat ik dan zittend in slaap zou vallen.
En dus probeerde ik af te wisselen, even die taak doen, en dan water halen. Dan een andere computer opdracht en dan de post halen. Steeds even weg achter die pc om in beweging (en dus wakker) te blijven.

Probeer af en toe even bij te slapen. Ben je om 18u kapot? Ga dan tegelijk met de kinderen naar bed. Die eerste uren die je mee kunt slapen heb je toch maar weer te pakken. Spreek met je partner af dat hij ook eens een hele nacht op zich neemt, zodat jij er niet uit hoeft. Doe desnoods oordoppen in of ga bij een vriendin logeren.

Je kind laten doorslapen

Ja, dat zou natuurlijk de ultieme oplossing zijn voor slaapgebrek. Maar als dat zo gemakkelijk was hadden we allemaal geen slaapgebrek toch? Je kunt proberen een slaapritueel te maken, of een slaapcoach in de arm te nemen. Maar ja, ook dat is geen garantie tot succes.

Heb jij last van slaapgebrek en loop je soms ook op je tandvlees? Een schrale troost is dat het ooit beter wordt, dat er geen kind is dat op zijn 18e nog niet door slaapt of bij zijn moeder in bed kruipt. Maar om heel eerlijk te zijn is het ook gewoon slopend en irritant en heel erg vermoeiend!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!