header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap!

Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap, wie heeft er geen last van? Vrouwen die zwanger zijn (geweest) weten waarover ik het heb. Partners van (ex)zwangere vrouwen weten het misschien nog wel veel beter. Een zwangere vrouw die het ene moment lacht en het andere moment boos wordt, omdat je de verkeerde vla hebt gekocht. Geen pijl op te trekken, maar geloof me: stemmingswisselingen bij zwangere vrouwen zijn heel normaal. Je leest hier waarom dat is.

Alles voor moeder en kind banner

Stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap zijn normaal

Ben je het ene moment vrolijk en super energiek en zit je een half uur later huilend op de bank? Geloof me: je bent niet alleen. Het is super normaal om stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap te hebben. Echt waar. En weet je waarom? Omdat je lichaam strak staat van de zwangerschapshormonen en juist dié hormonen spelen een hele grote rol in jouw moodswings.

Tijdens de zwangerschap heb je niet te maken met 1 hormoon, maar met een hele cocktail aan hormonen die het jou niet altijd makkelijk maken. Vanaf het moment dat je eitje is bevrucht, het moment dat je dus zwanger bent, gaat je lichaam overuren draaien en extra hormonen aanmaken. De hormonen die (extra) worden aangemaakt zijn hCG, oestrogeen en progesteron. Vreemd genoeg is nog niet duidelijk hoe deze hormonen je stemming kunnen beïnvloeden, maar dát ze het doen is wel duidelijk.




Lees ook: Tips voor mannen: Omgaan met een zwangere vrouw!

Stemmingswisselingen door hormonen

Van oestrogeen is bekend dat het je stemming kan beïnvloeden. Oestrogeen is het vrouwelijk hormoon dat ook rond je menstruatie flink aanwezig is. Mocht je altijd een emotioneel moment hebben in jouw menstruatiecyclus, dan is dat waarschijnlijk door oestrogeen.

Het hCG hormoon speelt zeker in het begin van de zwangerschap een grote rol. Dit hormoon is onmisbaar voor de groei van jouw baby. Zonder dit hormoon zou je niet zwanger kunnen zijn. Het nadeel van hCG is dat het een paar vervelende bijwerkingen heeft zoals hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid en, hoe kan het ook anders: stemmingswisselingen.

En dan als laatste het hormoon progesteron. Dit hormoon veroorzaakt niet direct stemmingswisselingen, maar heeft wel een paar andere symptomen waarvan iedereen af en toe stront chagrijnig van zou worden zoals hoofdpijn, misselijkheid, maagzuur, spataderen en duizeligheid.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Oorzaken van stemmingswisselingen zwangerschap eerste weken

In de eerste weken van jouw zwangerschap zal je al flink last hebben van stemmingswisselingen. Dat komt onder andere door de enorme snelle toename van de hormonen in je lichaam. Vanaf week 6 tot week 10 zijn de stemmingswisselingen het meest hevig.

Dat komt omdat de hoeveelheid hormonen dan het meeste stijgt. Het hCG hormoon bijvoorbeeld, verdubbeld in de eerste weken elke 48 tot 72 uur. Dat is dus elke 2 tot 3 dagen! Geen wonder dat je even niet weet wat je met je emoties aan moet! Daarnaast stijgen oestrogeen en progesteron ook snel.

De stijging van hormonen in jouw lijf is trouwens niet de enige reden waarom je last hebt van stemmingswisselingen in het eerste trimester. Je hebt in die periode ook flink last van vermoeidheid, misselijkheid (misschien hang je wel hele dagen boven de wc), pijnlijke borsten, hoofdpijn en slapeloze nachten omdat je constant naar de wc moet. Dit maakt het natuurlijk onmogelijk om altijd maar miss sunshine te zijn.

Oorzaken van stemmingswisselingen zwangerschap eerste weken

Emotioneel einde zwangerschap

Het tweede trimester is het meest fijne trimester, fysiek dan. De misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn worden minder. Je voelt jezelf weer fitter en ook stabieler. Je zal merken dat de stemmingswisselingen ook stukken minder zijn. Helaas is dat maar van korte duur, want in het derde trimester komen ze weer ‘gezellig’ terug. Lees hier meer over de hoogtepunten van het tweede trimester!

Dit keer worden de stemmingswisselingen niet veroorzaakt door de zwangerschapshormonen maar door lastige zwangerschapskwaaltjes en de emotionele spanning voor de naderende bevalling.

Zwangerschapskwaaltjes die je humeur flink kunnen verzieken zijn slapeloosheid (bijvoorbeeld omdat je niet goed een houding kunt vinden om lekker te liggen), rusteloze benen, vaak plassen, bekkeninstabiliteit, vocht vasthouden en het grote lichamelijke ongemak van de dikke buik.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Tips voor het omgaan met stemmingswisselingen!

Oké, stemmingswisselingen tijdens de zwangerschap zijn dus normaal, maar dat betekent niet dat je er totaal niets aan kunt doen. Onderstaand een paar tips die helpen om te gaan met moodswings:

  1. Leef gezond

    Misschien zit je totaal niet te wachten op deze tip en duw je jezelf liever even vol met alles wat je lekker vindt, maar toch: als je gezond leeft, voel je jezelf echt beter. Eet gezond, beweeg en probeer aan je nachtrust te werken.

  2. Doe leuke dingen

    Het laatste wat je moet doen is tijdens je zwangerschap binnen blijven zitten. Ook al voel je jezelf niet helemaal top, ga toch proberen iets leuks te doen. Vaak valt het mee en voel je jezelf na afloop ontzettend goed. ‘Iets leuks’ doen hoeft niet per se een uitstapje te zijn. Een spelletjesavond met vriendinnen, naar de bios of picknicken is ook leuk!

  3. Ontspan en relax

    Wat je zeker moet vermijden tijdens de zwangerschap is stress. Van stress wordt alles erger, zo ook je stemmingswisselingen. Heb je het erg druk op het werk en merk je dat je hier echt aan onderdoor gaat (zoals huilbuien door je werk), bespreek het alsjeblieft met je werkgever. Je zal merken dat er begrip voor je situatie is.

    Pak daarnaast ook thuis je rust en schakel hulp in als het je te veel wordt. Regel bijvoorbeeld even een oppas als je kinderen hebt, of plan wat me-time in.

  4. Lees ook: Tips om ruzie en stress tijdens jouw zwangerschap te voorkomen!

  5. Blijf praten

    Jouw partner zal vast wel eens het mikpunt zijn tijdens een emotionele bui. Later besef je ook wel dat je compleet onredelijk bent geweest. Bespreek daarom alles met je partner. Bereid hem of haar voor op jouw komende stemmingswisselingen en leg uit dat je de komende maanden ontoerekeningsvatbaar bent.

  6. Houd het lekker luchtig

    Ben je even uitgevallen tegen je partner/moeder/collega of wie dan ook, lach er dan om. Iedereen weet dat het door de zwangerschapshormonen komt (mits je van nature een temperamentvol persoon bent) en zal het begrijpen.

  7. Het is oké!

    Onthoud: het is oké dat je soms even uit de bocht vliegt, accepteer die driftbui, huilbui of lachbui. Het hoort erbij!



davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019