“babydeals
Zwangerschap

Zwangerschapsmassage, wat mag wel en wat mag niet?

Houd je wel van een massage op zijn tijd en wil je dit tijdens de zwangerschap voortzetten? Of voel je jezelf niet lekker in je vel en wil je hier iets aan doen? Kies dan voor een zwangerschapsmassage! Maar is een zwangerschapsmassage wel veilig en wat houdt het in? Je leest het hier!

Alles voor moeder en kind banner

Wat is een zwangerschapsmassage?

Een zwangerschapsmassage is een massage die speciaal is afgestemd op het lichaam van een zwangere vrouw. Het helpt het lichaam te ontspannen en je geest tot rust te brengen. De massage is niet voor elke vrouw hetzelfde, maar wordt aangepast aan de fase van de zwangerschap en je eventuele klachten. Over het algemeen worden tijdens de massage vooral de rug, bekken, nek, benen en voeten gemasseerd.

Een zwangerschapsmassage is altijd minder intensief dan reguliere massages. Diep masseren of een diep tissue massage wordt nooit gegeven aan zwangere vrouwen, omdat dit teveel afvalstoffen in het bloed genereert wat mogelijk schadelijk kan zijn voor de baby. Nog een verschil met andere massages is dat masseurs vaak een speciale massagetafel hebben (met uitsparing voor de buik en borsten) of speciale kussens hebben die je helpen comfortabel op je zij te liggen.

Nutricia nieuwsbrief banner

Even ontspannen van alle zwangerschapskwaaltjes met een massage!

Heb je erg veel last van zwangerschapskwaaltjes zoals vermoeidheid, slapeloze nachten en bekkeninstabiliteit dan kan een zwangerschapsmassage zeker uitkomst bieden. Het helpt je in ieder geval om te ontspannen en weer even lekker in je vel te zitten. Dit helpt weer om beter in slaap te komen.

Andere voordelen van zwangerschapsmassage:

  • Versoepeling van de spieren: Tijdens de zwangerschap worden met name je been-, rug-, bekkenbodem- en buikspieren overbelast. Een massage helpt de spieren te versoepelen en klachten te verminderen of voorkomen. Het lichaam kan zo mooi herstellen.
  • Stimulatie van de bloedcirculatie voor jou en je kindje.
  • Je komt tot rust. In dat uurtje dat je zwangerschapsmassage krijgt kan je mooi even tot rust komen en alles in vrede overdenken.
  • Verminderd lichamelijke klachten zoals rug- of bekkenbodemklachten.
  • Verbetert de nachtrust.
  • Verminderd de hoeveelheid stress in je lichaam: Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die zich regelmatig laten masseren minder cortisol (stresshormoon) in het lichaam hebben.
  • Je voelt je lekkerder en misschien zelfs gelukkiger doordat het gelukshormoon meer toeneemt in je lichaam.
  • Beter immuunsysteem: Massages schijnen je immuunsysteem te versterken, dat is zeker fijn tijdens de zwangerschap wanneer je extra vatbaar bent voor virussen.
  • Je raakt afvalstoffen beter kwijt: Door het stimuleren van de bloedcirculatie is je lichaam beter in staat afvalstoffen op te ruimen en voeding en zuurstof aan te leveren bij je baby.
  • Mogelijk minder kans op vroeggeboorte: Er zijn wetenschappers die aangeven dat zwangerschapsmassage het risico op vroeggeboorte verkrijgen. Of dit onderzoek ook echt gestoeld is, is voor mij onbekend.

waar op letten bij massages zwangerschap

Zelf masseren of overlaten aan een masseur?

Zie je het niet zo zitten om een vreemde je te laten masseren dan kan je overwegen om dit zelf te doen of om je partner hiervoor te vragen. Maar is dat wel zo verstandig? Kan je de zwangerschapsmassage niet beter overlaten aan een masseur?

In de regel wel, want het is belangrijk dat de massage niet te diep is en dat je de juiste drukpunten in het lichaam stimuleert. Er zijn drukpunten in het lichaam (onder de voet bijvoorbeeld) die in verbinding staan met de baarmoeder. Als deze te veel worden gestimuleerd kan dit krampen veroorzaken wat natuurlijk niet goed is voor de zwangerschap.

Een professional weet precies hoe en waar te masseren. Maar dat gezegd hebbende, als je partner gewoon zachtjes masseert is dat gewoon prima. Maar als je echt veel profijt wil halen uit de massage kan je dit beter door een professional laten doen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waar moet je op letten bij massages tijdens de zwangerschap?

Diep masseren wordt dus afgeraden tijdens de zwangerschap. Let er daarnaast ook op dat je geen warmtemassage neemt zoals een hotstone massage of massage met warmtekussens. Ook wordt het gebruik van kruiden aromatherapie afgeraden omdat enkele kruiden negatieve bijwerkingen hebben voor zwangere vrouwen. Dit geldt bijvoorbeeld voor rozemarijn en salie.

Tot slot is het niet verstandig om je te laten masseren als je bloeddruk te hoog of te laag is. Velen geven trouwens aan om geen massages in het eerste trimester te ondergaan omdat je baby dan nog te kwetsbaar is.

Voordat je jezelf lekker laat masseren is het sowieso verstandig om dit in overleg te doen met je huisarts of verloskundige. Zeker als je veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes of complicaties.

Een massage tijdens de zwangerschap bij jou thuis

In de meeste gevallen zal je een zwangerschapsmassage moeten ondergaan op locatie. Hier wordt voor gekozen omdat ze daar de juiste benodigdheden hebben. Toch zullen er vast wel masseurs zijn die je thuis lekker komen verwennen. Gewoon even googelen en je weet wat het aanbod in jouw omgeving is. Geniet ervan!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!