header banner hema
Zwangerschap

Voetmassage tijdens de zwangerschap, hoe zit dat?

Die arme voetjes, die hebben toch wel behoorlijk wat te verduren tijdens de zwangerschap. Al het gewicht van je buik, grotere borsten, extra vocht en misschien een beetje extra vet. En dat komt allemaal op die kleine voetjes terecht. Dus wat verdienen ze eigenlijk? Precies, een voetmassage. Maar is een voetmassage tijdens de zwangerschap wel veilig en wat zijn de voordelen?

beste babyfoon bol.com

Wat is een voetmassage?

Je voeten hebben diverse drukpunten. Een voetmassage stimuleert de drukpunten of reflexzones in je voeten om zo meer ontspanning in het lichaam te creëren. Volgens de Chinese Geneeskunde staan je voeten in verbinding met de rest van je lichaam, zo ook alle organen, spieren en weefsels.

Als de voeten goed gemasseerd worden, kan je hele lichaam hier profijt van hebben. Men beweert zelfs dat specifieke voetmassage lichamelijke problemen kan verhelpen zolang het juiste drukpunt (die in verbinding staat met dat lichaamsdeel) wordt gestimuleerd. Een voetmassage wordt ook wel een voetreflexmassage genoemd.
Is voetmassage tijdens de zwangerschap veilig?

Een voetmassage tijdens de zwangerschap is volkomen veilig, maar mocht je naar een specialist gaan, geef dan altijd aan dat je zwanger bent. Er zijn namelijk drukpunten in de voeten die in verbinding staan met de baarmoeder en deze moeten niet teveel gestimuleerd worden. Maar mocht je onschuldig een voetmassage van je partner willen, dan verwacht ik geen grote problemen.

Sommige masseurs adviseren om jezelf pas te laten masseren vanaf het tweede trimester omdat in het eerste trimester je baby nog heel kwetsbaar is. Tijdens een goede en diepe massage (wederom bedoel ik hier niet de ‘simpele massage’ van je partner) kunnen er afvalstoffen vrijkomen die mogelijk schadelijk zijn voor je kleintje.

davitamon mamavitaal banner

Wat zijn de voordelen van een voetmassage tijdens de zwangerschap?

Voeten hebben het altijd flink te verduren (hoe actiever je bent hoe meer), maar tijdens de zwangerschap natuurlijk nog meer. Dat komt onder andere door het toenemende gewicht, maar ook door de zwangerschapshormonen.

Vergeet overigens niet dat er meer factoren zijn die ervoor kunnen zorgen dat je niet lekker in je vel zit, wat (deels) verholpen kan worden door een (voet)massage tijdens de zwangerschap. Denk aan vermoeidheid, rug-, nek- en bekkenklachten, slaaptekort, vocht vasthouden en brandend maagzuur. Wanneer je meer ontspannen in je lichaam zit, zullen veel klachten verminderen.

prenatal banner weekaanbiedingen

Daarnaast is een voetmassage tijdens de zwangerschap goed voor

  1. De bloedcirculatie;
  2. Afvoer van afvalstoffen;
  3. Ontspanning. Door de massage komen stoffen vrij in je lichaam die jou (en je baby) helpen te ontspannen;
  4. Je voelt je beter! Een voetmassage kan echt helpen om jezelf beter in je vel te voelen en dat is soms van onschatbare waarde;
  5. Betere nachtrust. Een ontspannen lichaam zal ook sneller en dieper in slaap vallen;
  6. Minder stress. Massages kunnen ontzettend goed helpen om stress te verminderen en ook in je hoofd even tot rust te komen;
  7. Tegen vocht vasthouden. Met name in het derde trimester houden veel vrouwen vocht vast in de enkels en voeten. Een voetmassage helpt het vocht efficiënter af te voeren in jouw opgezwollen voeten.

Lees ook: Waarom worden jouw voeten groter tijdens de zwangerschap?

masseren vermoeide voeten zwangerschap

Zijn andere vormen van massage ook veilig tijdens de zwangerschap?

Een voetmassage tijdens de zwangerschap is veilig, maar dit geldt niet voor alle reguliere massages. Het is dus verstandig om je alleen te laten masseren door iemand met ervaring en een masseur die gespecialiseerd is in zwangerschapsmassage.

Zwangerschapsmassages zijn aangepast op het zwangere lichaam en leggen de nadruk op onder andere de voeten, rug, buikspieren en bekken. Tevens hebben veel masseurs een speciale massagetafel voor zwangere vrouwen met een uitsparing voor de buik en borsten of ze leggen je in een comfortabele houding (op je zij).

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Massages die je zeker moet vermijden als je zwanger bent!

  • Stoelmassage of intensieve massages: Deze massages kunnen wel eens de verkeerde drukpunten in het lichaam activeren (die in verbinding staan met de baarmoeder) en dat kan mogelijk gevolgen hebben.
  • Warmte massages: Denk aan hotstone of kruidenstempel massages of massages met warmtekussen.
  • Aromatherapie met kruiden: Sommige kruiden hebben een nadelig effect op het zwangere lichaam, zoals bijvoorbeeld het opwekken van krampen, daarom kan je dit ook het beste vermijden.

Tip: Heb je een lage of te hoge bloeddruk, dan is het sowieso verstandig om aan je huisarts of verloskundige te vragen of je wel een zwangerschapsmassage of voetmassage tijdens de zwangerschap mag ondergaan.blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019