“header
Zwangerschap

De gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap

Veel vrouwen zien de zwangerschap als een excuus om lekker veel te eten. Dat is misschien wel eens fijn, maar na de bevalling krijg je daar echt spijt van. De gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap is uiteindelijk wat je wilt, ondanks dat je jezelf niet zo charmant voelt, last hebt van eetbuien en erg moe bent. Hoe? Je leest het hier!

beste babyfoon bol.com

Gewichtstoename 40 weken zwanger

Je komt er totaal niet onderuit dat je wat gaat aankomen tijdens de zwangerschap. Gemiddeld komen vrouwen tussen de 9 tot 12 à 15 kilo aan. Volgens het Voedingscentrum komt 12,5 kilo van al het gewicht dat je aankomt tijdens de zwangerschap, door de zwangerschap zelf. Het is dus geen vet!

Hier komen die zwangerschapskilo’s vandaan:

 • Gewicht van je baby, goed voor ongeveer 3,5 kilo
 • 2 kilo aan vruchtwater
 • Baarmoeder en placenta wegen ongeveer 1,5 kilo
 • 2 kilo aan extra bloed
 • 0,5 extra borstweefsel
 • 3 kilo extra vetweefsel

Alle kilo’s die boven deze 12,5 kilo zijn, bestaat meestal uit extra vet. Om dat vet kwijt te raken zal je iets meer je best moeten doen na de bevalling.

Gewichtstoename zwangerschap per week tabel

In het eerste trimester kom je als het goed is niet veel aan. In ieder geval, niet door het gewicht van je baby, vruchtwater of de andere zaken. Gemiddeld komen vrouwen tussen de 1 of 2 kilo aan. Kom je meer aan, dan heb je waarschijnlijk iets te veel toegegeven aan je eetlust.

In het tweede trimester zal je ongeveer 2/3 aankomen van het totale gewicht dat vrouwen gemiddeld aankomen tijdens de zwangerschap. Dit komt ongeveer neer op 8 kilo als je voor de zwangerschap een normaal BMI had. In het laatste trimester zal er ongeveer nog 4 kilo bijkomen.
Hieronder een tabel met de gemiddelde gewichtstoename tijdens zwangerschap per week.

Aantal weken zwangerGewichtstoename tijdens zwangerschap is niet minder dan:Gewichtstoename tijdens zwangerschap is niet meer dan:
1e trimester:
0 tot 13 weken
0,9 kg
2,7 kg
Week 16
1,8 kg
4,5 kg
Week 20
3,6 kg
6,3 kg
Week 24
5 kg
8,1 kg
Week 28
6,8 kg
10 kg
Week 32
8,1 kg
12,2 kg
Week 34
9 kg
13,1 kg
Week 36
9,5 kg
14 kg
Week 37
10 kg
14,5 kg
Week 38
10,4 kg
15 kg
Week 39
10,8 kg
15,4 kg
Week 40
11,3 kg
15,9 kg

Gewichtstoename tijdens de zwangerschap voor een normale BMI van 18,5 tot 25. Bij twijfel, neem contact op met je huisarts of verloskundige!

davitamon mamavitaal banner

Gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap

Als je na de bevalling niet wilt kampen met te veel zwangerschapskilo’s zit er eigenlijk maar één ding op: de gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap! Om je gewichtstoename te beperken is het belangrijk dat je voldoende eet, maar niet te veel.
Hoe erg je soms ook zin hebt in heel veel eten, probeer de drang te weerstaan en eet een boterham of stuk fruit in de plaats van chips en chocolade.

wehkamp zwangerschapskleding sale banner

Je kunt eetbuien ook voorkomen door gewoon voldoende te eten, zodat je geen honger hebt. Want honger triggert eetbuien. Natuurlijk mag je jezelf wel een keertje trakteren, maar houd het binnen de perken en zorg ervoor dat je toch in beweging blijft. Als je minstens 2,5 uur per week matig intensief beweegt is dat al een goede start.

Wil je weten wat je mag eten als je zwanger bent? Kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum en vul je geslacht en leeftijd in. Wil je een dagmenu? Hier vind je dagmenu’s voor zwangere dames.

Angst om dik te worden tijdens de zwangerschap? Lees deze tips!

Tips voor gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap

 • Eet voldoende volkorengranen, eiwitten, groenten, fruit en zuivel. Kijk op de website van het voedingscentrum wat een zwangere vrouw van jouw leeftijd kan eten op een dag zonder aan te komen.
 • Eet meerdere maaltijden over de dag verspreid. Ben je veel misselijk, eet dan veel kleinere maaltijden verspreid over de dag.
 • Je hoeft geen honger te lijden. Heb je honger, eet dan iets al is het maar wat fruit, een boterham, wat snackgroenten, gekookt ei of handje ongezouten noten (max 1 handje per dag)
 • Blijf zoveel mogelijk in beweging, 2,5 uur per week is al genoeg.
 • Breng structuur aan in je maaltijden zoals bepaalde tijdstippen voor het ontbijt, lunch, avondeten en tussendoortjes.

Lees anders ook mijn blog over voedingstips tijdens de zwangerschap.
Tips voor gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap

Onbedoeld afvallen tijdens zwangerschap

In het eerste trimester kan het voorkomen dat je erg vaak boven de wc hangt of door de misselijkheid geen trek hebt. Veel vrouwen vallen hierdoor juist af tijdens de zwangerschap. Als je al een heel laag gewicht had voor de zwangerschap en je door de misselijkheid nog meer afvalt is het goed dit te bespreken met je verloskundige en huisarts. Vermoedelijk zullen ze je doorverwijzen of in contact brengen met een diëtist.

Mocht je geen ondergewicht hebben, maar toch veel afvallen dan is het sowieso verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Het kan in ieder geval soms niet zo heel veel kwaad, omdat het maar tijdelijk is en de meeste vrouwen nog wel wat reserves hebben.

Lees ook: 9 Tips om gewichtstoename tijdens de feestdagen te beperken!

Afvallen tijdens zwangerschap schadelijk

Flink gaan diëten tijdens je zwangerschap is echt een heel slecht idee. Ga dus geen crash diëten of koolhydraatarme diëten volgen, ook niet als je merkt dat je al flink bent aangekomen. Als je gaat lijnen tijdens de zwangerschap krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. Omdat je minder eet dan je lichaam nodig heeft terwijl je nu juist voldoende voedingsstoffen nodig hebt voor de groei van je baby. Naast dat je onvoldoende voedingstoffen binnen krijgt, wordt je door strenge diëten ook ontzettend moe en slap en dat zal niet bevorderlijk zijn tijdens je zwangerschap.

fitmom samen fit met je kind

Zwanger en toch afvallen?

Streng diëten is dus geen manier om de gewichtstoename beperken tijdens zwangerschap. Wil je toch een beetje afvallen tijdens je zwangerschap omdat je anders veel overgewicht krijgt tijdens de zwangerschap of al had? Overleg dan altijd met je verloskundige of je huisarts zodat je hier goede informatie over kunt krijgen of desnoods begeleid kan worden door een gewichtsconsulent of diëtist.

Het is namelijk wel mogelijk om af te vallen tijdens de zwangerschap zonder dat het schadelijk is, als het maar heel geleidelijk gaat. Uiteraard zal je niet echt gewicht verliezen tijdens de zwangerschap (na het eerste trimester) want aankomen zal iedereen. Alleen kom je dan minder veel aan dan gemiddeld.

Je gaat dan je gewichtstoename beperken tijdens de zwangerschap tot 6 of 10 kilo. In dat geval kom je geen vetweefsel aan en ben je na de zwangerschap zelfs een paar kilo afgevallen. Maar nogmaals: ga dit niet op eigen houtje doen, maar vraag om advies en begeleiding. Probeer in ieder geval eerst te eten volgens het Voedingscentrum en niet meer te snacken. Dat zal al veel schelen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!