“babydeals
Zwangerschap

Wat je weten wilt over het covid-19 vaccin als je zwanger bent of borstvoeding geeft!

Er is helaas nog niet heel veel bekend over het covid-19-vaccin in combinatie met een zwangerschap. Ben jij zwanger en twijfel je of je gevaccineerd wilt worden? Of geef je borstvoeding, of heb je een kinderwens? Dan heb je waarschijnlijk een heleboel vragen. Wij zochten het een en ander voor je uit over het covid-19 vaccin als je zwanger bent.

beste babyfoon bol.com

Is het covid-19 vaccin veilig als je zwanger bent?

Een vaccin wordt pas in gebruik genomen na heel veel onderzoeken. Pas als het (voor zover dat kan natuurlijk) veilig genoeg is wordt er begonnen met prikken. Maar in al die onderzoeken naar het covid-19 vaccin hebben nog geen zwangere vrouwen meegedaan. En dat betekent dus dat er nog vrij weinig bekend is over de combinatie zwangerschap en het covid-19-vaccin.

Wat we wel weten is dat het vaccin geen levende virussen bevat. Een vaccin met levende virussen mag je zeker niet krijgen toegediend als je zwanger bent. Volgens de experts zouden jij en je kindje dus geen gevaar lopen als je het vaccin krijgt terwijl je zwanger bent. Toch raden experts je aan om te wachten tot na je zwangerschap. Dat klinkt best dubbel. De simpele reden is dus dat er nog te weinig zwangere vrouwen gevaccineerd zijn om zeker te weten dat het echt niet schadelijk is voor je ongeboren baby.
Risico’s bij inenten tegen covid-19 als je zwanger bent

Dat COVID-19-vaccins veilig en effectief zijn bij niet-zwangere mensen weten de experts inmiddels zeker. Ook als je zwanger bent is de verwachting dat het vaccin geen schade zal aanrichten. Maar voor de zekerheid vaccineren ze zwangere vrouwen toch liever niet. Wil je wel heel graag een vaccin en heb je daar een goede reden voor? Dan krijg je het vaccin pas na de 14e week van je zwangerschap.

Alles voor moeder en kind banner

Bijwerkingen als je je toch laat inenten?

Misschien behoor je wel tot een risicogroep? Of werk je in de zorg en kom je veel in aanraking met covid patiënten? Dan wil je waarschijnlijk dolgraag gevaccineerd worden, ook terwijl je zwanger bent. De bijwerkingen zijn niet zo spannend. Meestal krijg je koorts, dit komt bij 15% van de patiënten voor. Maar je krijgt geen hele hoge koorts en met paracetamol kan je deze behandelen.

Maar koorts en zwangerschap is niet een prettige combinatie, dus dit moet wel goed in de gaten gehouden worden. Laat jij je vaccineren tijdens de zwangerschap? Dan kun je er voor kiezen om dit te melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Zij doen onderzoek en willen graag zoveel mogelijk informatie verzamelen. Juist om meer duidelijkheid te krijgen over het gebruik van het covid-19 vaccin als je zwanger bent.

Wegen de risico’s op tegen de voordelen van inenten tegen covid-19 als je zwanger bent?

Als gezonde zwangere vrouw heb jij net zoveel kans om corona te krijgen als ieder ander. Maar de kans om op de IC terecht te komen is wel groter. Bijvoorbeeld doordat je kindje ervoor zorgt dat je minder longinhoud hebt. En benauwdheid is een van de ziektebeelden van corona. Toch wegen de eventuele risico’s als je gezond bent niet op tegen de voordelen. Behalve als je in een risicogroep zit.

Heb je ernstig overgewicht? Of een hartziekte of iets anders waardoor je een risicogeval bent? Dan is de kans dat je erg ziek wordt door covid-19 groter en kan een vaccinatie dus de beste oplossing zijn. Juist om te voorkomen dat je ziek wordt en daardoor je kindje in gevaar brengt. Covid tijdens de zwangerschap zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een vroeggeboorte.

Mag je na inenten met covid-19 vaccin borstvoeding geven?

Hierover is ook nog steeds weinig bekend. Maar volgens de Gezondheidsraad kun je na de prik gewoon vorstvoeding geven.

Lees ook: De baby vaccineren via moedermelk? Zo gaat dat!

Hoe zit het als je zwanger worden wilt en inenten tegen covid-19?

De meningen over zwanger worden tijdens deze pandemie zijn sowieso verdeeld. Het zijn rare tijden, misschien onzeker op gebied van bijvoorbeeld je werk. Je relatie verandert omdat je samen veel meer thuis zit. Gommers raadde ons al eens af om zwanger te worden in deze periode en lekker te wachten tot na Corona, maar ja, wanneer is dat? De werkgroep van experts heeft geen bezwaar om vrouwen met een kinderwens te laten vaccineren. Toch raden ze uit voorzorg af om binnen twee maanden na de prik zwanger te worden.

Helaas is er dus nog weinig echt duidelijke informatie over het covid-19 vaccin als je zwanger bent. Daarom is het extra belangrijk om informatie te delen. Hoe meer de onderzoekscentra weten, hoe duidelijker en veiliger de informatie wordt. Twijfel jij of je het vaccin wilt nemen? Of wat in jouw situatie het best is? Neem contact op met je huisarts of verloskundige voor informatie en advies op maat.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!