“babydeals
Nieuws

Moedermelk tegen corona! Hoe zit dat?

Dat moedermelk de beste start is voor jouw baby weten we natuurlijk al lang. Je kindje krijgt automatisch de voeding die hij nodig heeft. Het vrouwenlichaam is zelfs zo slim dat borstvoeding wordt afgestemd op de behoeften van je baby. Dus als je baby ouder wordt verandert de samenstelling van de melk. Maar wist je dat je met moedermelk misschien mensen kan beschermen tegen het Coronavirus? Moedermelk tegen Corona, hoe zit dat?

monuta banner sponsored

Antistoffen tegen corona in moedermelk

De moedermelk van moeders die besmet zijn geweest met COVID-19 bevat antistoffen tegen het Coronavirus. Uit onderzoek van onder andere het Emma Kinderziekenhuis in Amsterdam is dit naar voren gekomen. Deze antistoffen geeft de moeder zelfs tot een half jaar door via haar moedermelk. Er zijn zo’n 7500 moeders gevonden die bij willen dragen aan dit onderzoek, en dit eventuele ‘medicijn’. De moeders hebben een verplichte week bedenktijd gehad, voor ze mochten aangeven echt mee te willen doen. Daarna heeft elke moeder 100 milliliter moedermelk gedoneerd.

Moedermelk als medicijn voor kwetsbare groepen

Nu duidelijk is geworden dat deze antistoffen in moedermelk zitten, onderzoekt men of met deze moedermelk kwetsbare doelgroepen kunnen worden beschermd tegen het coronavirus. De melk moet gepasteuriseerd worden, voor het gebruikt kan worden voor andere mensen dan een baby. Ook na het pasteuriseren (de melk verhitten tot 60°C om bacteriën te doden) zijn de antistoffen nog steeds aanwezig. Dit maakt het dus mogelijk om moedermelk te gebruiken bij andere personen.

StichtingJarigeJob banner

Het idee is om de moedermelk te verwerken in ijsjes. De antistoffen uit de melk zouden zich gaan hechten aan de oppervlakte van de slijmvliezen. Op die manier zullen ze de virusdeeltjes gaan aanvallen voor ze het lichaam verder binnendringen. De kans dat je hierdoor Corona op loopt zou dus kleiner moeten zijn dan zonder die antistoffen. Ondertussen zijn er al heel wat ‘test-ijsjes’ gegeten, en tot nu toe was de perensmaak het meest favoriet.

Kwetsbare moeder helpt kwetsbare groepen

Net als bij alles zijn de meningen over dit onderzoek nogal verdeeld. De onderzoekers zijn, uiteraard, enthousiast en positief. Hoe mooi zou het zijn om met zo’n natuurlijk product andere mensen te kunnen helpen? Maar er zijn ook mensen met een andere kijk op de zaak, zoals lactatiedeskundigen. Moeders die de melk afstaan zijn zelf ook kwetsbaar, zo menen zij. Ze hebben COVID-19 gehad, en zijn misschien nog wel herstellende. Daarnaast hebben ze een baby gekregen, waarvan ze ook moeten herstellen.

Er gaat veel energie op aan het geven van borstvoeding en dan moet je ook nog een deel van je moedermelk bewaren en af staan. Ze vragen zich ook af hoeveel melk er nodig is voor een volwassene. Een baby drinkt ongeveer een liter melk per dag. Maar een baby is veel kleiner dan een volwassene. Hoeveel van die moedermelk zouden wij nodig hebben om voldoende antistoffen binnen te krijgen?

Moedermelk tegen Corona is dus iets wat nog in de kinder- (of baby)schoenen staat. Zou jij je melk afstaan om te helpen? En zou jij een ijsje eten waar melk van een andere moeder in zit?

Wil jij jezelf opgeven? Kijk dan op de website van het Emma kinderziekenhuis

luiers met korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!