“waterwipes
Nieuws

Baby vaccineren via moedermelk

Na de geboorte van de baby is hij of zij nog erg kwetsbaar voor ziektes en infecties. Het immuunsysteem van je baby heeft de grote taak om jouw kindje te beschermen tegen deze ziektes. Een sterk en goed immuunsysteem vergroot de overlevingskansen van je kindje aanzienlijk. Zoals je weet krijgt ieder kind vaccinaties op een bepaalde leeftijd tegen ernstige ziektes. Maar wat als je ervoor kunt zorgen dat je het immuunsysteem van je baby kunt versterken zodat het een flinke boost krijgt wanneer hij of zij nog maar net geboren is? Jouw baby vaccineren via moedermelk, toekomst of fictie?

verzwaringsdeken banner

Baby vaccineren via moedermelk

Onderzoekers van de University of California denken hierop een antwoord te hebben. Uit hun experimenten schijnt naar voren te komen dat het immuunsysteem van pasgeboren baby’s kan worden opgebouwd en versterkt via de moedermelk. Op deze manier kan je een baby vaccineren, zonder hem of haar daadwerkelijk te vaccineren.
baby vaccineren via moedermelk borstvoeding

Hoe gaat het vaccineren via moedermelk in zijn werk?

Hoewel het onderzoek alleen nog maar is getest op muizen, zijn de resultaten erg veelbelovend. De onderzoekers geven aan dat wanneer een moeder wordt gevaccineerd vlak voordat ze zwanger wordt, deze immuun cellen later overgedragen worden aan de baby via de moedermelk.
Tijdens het onderzoek is voornamelijk gekeken naar de ziekte tuberculose (tbc). Er bestaat voor deze ziekte een inenting voor baby’s. Vaak heeft deze inenting niet het gewenste resultaat. De inenting kan veel complicaties met zich meebrengen en biedt niet voldoende bescherming tegen de ziekte. Onderzoekers hopen dat de baby vaccineren via de moedermelk wel betere bescherming biedt.

cheezzbaby banner

De kracht van overdracht

Het onderzoek betreffende je baby vaccineren via de moedermelk staat nog in de kinderschoenen. Er zal eerst op mensen getest moeten worden voordat er eenduidige conclusies getrokken kunnen worden. Wat wel al een tijd bekend is, is dat moedermelk veel belangrijke antistoffen overdraagt aan de baby.

De hoeveelheid van deze antistoffen is afhankelijk van de moeder zelf. Hoe meer ziektes zij heeft overwonnen, hoe meer antistoffen zij kan overdragen aan haar baby. De baby maakt in dat geval een soort van kopieën van de moederlijke immuun cellen waardoor het immuunsysteem meteen versterkt.

Lees ook: Voor het eerst sinds jaren weer meer vaccinaties bij kinderen!

Wat kan je nu doen?

Het is nog even afwachten op de resultaten van nieuwe onderzoeken op mensen waarbij ze een baby vaccineren via moedermelk en of dit inderdaad het immuunsysteem versterkt. Op dit moment is het dus nog niet mogelijk om jezelf te vaccineren wanneer je nog niet zwanger bent met de hoop dat je deze stoffen later kunt overdragen op je kindje. Wat je wel kunt doen is sterk overwegen om borstvoeding te geven omdat dit een hele goede manier is om met borstvoeding antistoffen over te dragen op je kindje.

Note: Alhoewel het oorspronkelijke artikel gepubliceerd is in september 2016 is het nog steeds actueel en toont het de kracht van moedermelk aan op de baby. Je kunt het originele rapport hier lezen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019