Je baby is nu 5 weken oud en je zal merken dat je steeds meer contact met je kleintje kunt maken. Slapen blijft dan wel nog steeds de meest favoriete bezigheid en je zal ook nog steeds ’s nachts je baby moeten voeden, maar misschien krijg je daar vanaf deze week wel een echte glimlach voor terug. En zo’n lach is werkelijk alles waard. In deze blog meer over de ontwikkeling baby 5 weken oud.
In het kort bij een baby 5 weken oud:
- De eerste echte glimlach van je kind.
- Hoofdje iets omhoog.
- Handjes open.
- Je gaat echte traantjes zien.
- Je mag weer seks hebben.
- Praat jij al met je baby?
De ontwikkeling baby 5 weken oud
In de eerste weken waren de kleine handjes nog gesloten als knuistjes, nu gaan ze steeds verder open. Daarnaast kan je kleine baby misschien al het hoofdje optillen als hij of zij op de buik ligt. Houd er wel rekening mee dat dit nog allesbehalve soepel verloopt en het hoofdje vaak nog alle kanten op wiebelt. Dat komt omdat het hoofdje in verhouding met het kleine lijfje een kolossaal gevaarte is. Het kost je baby vrij veel energie om dat overeind te houden, maar het begin is er in ieder geval.
-
Een stralende eerste glimlach
Je baby ‘lachte’ misschien al eerder, maar dit waren meestal wat trekjes met het gezichtje en geen welgemeende lach (afgezien van het feit dat het natuurlijk super schattig was). Vanaf het moment dat je baby 5 weken oud is kun je gaan rekenen op een echte lach. Een echte lach is een lach waarbij heel het gezichtje verandert, is een waar zonnestraaltje.
En het allerleukste is dat je baby vooral gaat lachen als hij jou of je partner ziet. Je baby herkent jullie uit duizenden en kan daarom ook oprecht zielsgelukkig zijn om jullie te zien. Andere mensen zijn nog een beetje vreemd, die moeten dus nog even wachten op een echte glimlach.
Zien jij en je partner nog geen blij gezicht? Stimuleer dit dan met veel knuffelen, contact maken met je baby en zachtjes kietelen. Ben overigens niet getreurd, het kan voorkomen dat je kleintje pas gaat glimlachen als hij of zij 8 weken oud is. Maar het komt heus! -
Daar komen de traantjes
Hoewel je baby al flink heeft moeten huilen en misschien wel ontroostbaar lijkt, is het goed mogelijk dat je nog nooit een traantje hebt gezien. Dat komt omdat de traanbuisjes van je baby nog niet helemaal ontwikkeld waren. Vanaf deze week ga je naast een lach ook de traantjes zien.
-
Praten met je baby
Je baby kan al steeds meer op je reageren. Het is dan ook heel goed om veel te praten met je baby. Vanaf deze week of volgende week kan je kleintje al geluidjes maken zoals kirren en brabbelen. Ook gaat je baby steeds meer gezichtsuitdrukkingen proberen en jou nadoen.
Praten met je baby doe je door de geluidjes na te doen en lekker veel bekken te trekken. Vertel ook steeds wat je aan het doen bent. Dit alles helpt heel erg bij de taalontwikkeling van je baby. -
Moet je baby vaak spugen?
Het is vrij normaal dat een baby na de voeding wat ‘mondjes’ teruggeeft. Dat is ook de reden waarom veel ouders altijd een beetje een zurige geur om zich heen hebben hangen. Heel normaal dus.
Maar merk je dat je baby vaak moet spugen en drinkt je baby ook niet goed? Valt je baby daarnaast af in gewicht? Dan kan het zijn dat je baby last heeft van reflux.
Hoe gaat het met mama, papa of de ouders?
Ongeveer 6 weken geleden heb jij dit kleine wondertje op de wereld gezet. Als het goed is verlies je nu geen bloed meer. En wanneer je geen bloedverlies meer hebt, zou je in principe weer met je partner tussen de lakens kunnen duiken. Uiteraard is dit geheel aan jou.
Wil je een volgende zwangerschap nog eventjes uitstellen zou kun je het beste met een condoom of andere anticonceptie vrijen. Gewoon voor de zekerheid. Er wordt weleens gezegd dat je niet vruchtbaar bent als je borstvoeding geeft, maar dat schijnt niet helemaal waar te zijn. Je bent gewaarschuwd!
Tip van de week bij een baby 5 weken oud
- Praat veel tegen en met je baby, dat helpt aanzienlijk bij de taalontwikkeling.
- Houd altijd goed het gewicht van je baby in de gaten.
Interessante blogs om te lezen
Leuke blogs die gaan over de ontwikkeling van je baby 5 weken oud: