“header
Babykwaaltjes

Baby spuugt 2 uur na de voeding

Het is heel normaal dat een baby na het voeden mondjes teruggeeft. Dit kan direct na het voeden zijn en soms kan het voorkomen dat de baby spuugt 2 uur na de voeding. Hetgeen je baby dan spuugt ruikt meestal wat zuurder omdat het al een tijdje in de maag heeft gezeten. Als dit telkens maar beetjes zijn, je baby goed plast, tevreden oogt en niet afvalt is er niets aan de hand. Heb je het gevoel dat je baby te weinig binnen krijgt of maak je jezelf zorgen? Lees dan verder!

About you sales banner

Baby spuugt 2 uur na de voeding

Ongeveer elke baby geeft mondjes melk terug of moet spugen na de voeding. Het is daarom dat veel kersverse ouders vaak klagen over kleding dat naar kots ruikt. Hiermee willen we aangeven dat het dus heel normaal is.

Sommige baby’s geven meteen wat melk terug, een andere baby spuugt 2 uur na de voeding. De mondjes die je weer retour ontvangt bevatten niet zoveel melk (het oogt vaak meer dan het daadwerkelijk is) en lijkt gewoon op melk of op dunne yoghurt.

beste babyfles banner

Als er een tijdje overheen is gegaan kan de melk wat zuur ruiken. Meestal wordt het spugen na een aantal weken of maanden minder. Zelfs wanneer je baby altijd wat mondjes teruggeeft hoeft dat nog niet iets te betekenen. Zeker niet als je baby er tevreden en gezond uitziet. Wanneer dit niet het geval is, is het verstandig om de huisarts in te schakelen.

Baby spuugt hele fles uit

Geef je flesvoeding en spuugt je baby telkens de hele fles uit (rond de 50 milliliter), dan is het goed om te achterhalen vanaf wanneer dit is begonnen. Het kan voorkomen dat je bijvoorbeeld van voeding bent gewisseld (zoals ander merk of van borstvoeding naar flesvoeding). Je baby moet dan even wennen aan de nieuwe voeding en kan deze in het begin uitspugen.

Het is niet verstandig om na een paar dagen weer over te stappen naar iets anders. Probeer het eerst ongeveer 2 weken en kies dan een andere voeding in het geval je baby blijft spugen. Overleg wel altijd eerst met je huisarts of consultatiebureau.

Baby spuugt 2 uur na de voeding

Een andere reden dat je baby de hele fles uitspuugt is een virusje. Meestal is je baby op dat moment hangerig, onrustig, huilerig en misschien heeft je kindje ook koorts. Het braaksel kan dan bestaan uit brokjes melk, vies ruiken en geel of groen van kleur zijn.

Geef je baby kleine slokjes melk. Met name moedermelk bevat de juiste balans aan zouten en suikers die je baby dan nodig heeft. Lees hier meer over wat je kunt doen bij koorts bij je baby.

zwitsal box banner

Baby geeft slijm over

Het kan zijn dat je baby slijmerige melk uitspuugt. Dit ziet er erg zorgelijk uit, maar betekent vaak niet zo heel veel. Bij jonge kinderen zit er soms wat slijm achter in de neus of in de keel. Meestal gaat dit gepaard met een verkoudheid. Zodra je baby de slijmerige melk heeft gekotst, voelt hij of zij zich waarschijnlijk al wat beter en kan je kind makkelijker ademen of drinken. Je kunt je luchtwegen nog wat meer vrijmaken met wat neusspray met zoutoplossing.

Voeding verdikken of niet?

Als je baby veel spuugt kan het door een virus komen of misschien is het maagklepje nog niet helemaal ontwikkelt. Dit is vaak niet ernstig en komt vanzelf goed. Volg dan eerst de punten op die benoemd zijn onder het kopje oorzaken van spugen. Waarschijnlijk kan dit al helpen.

Veel mensen zullen je het advies geven om de melk te verdunnen of in te dikken. Ben hier altijd erg voorzichtig mee en vraag eerst je huisarts (of liever kinderarts) wat je het beste kunt doen. Iedere baby is namelijk anders.

Bij sommige baby’s kan het helpen om de melk in te dikken (met Johannesbroodpitmeel of graanproducten), maar soms het kan het ook een averechts effect hebben. De ingedikte melk kan alsnog in de slokdarm komen maar dan in een langzamer tempo wat net zo vervelend is. Daarnaast vult het enorm en kan je baby daardoor voor langere tijd een vol gevoel houden waardoor je baby te weinig binnen krijgt.

Stel jouw baby spuugt 2 uur na de voeding? Moet je dan opnieuw voeden na het spugen?

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat zijn de oorzaken van spugen?

Er zijn veel oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat er weer een gedeelte van de voeding op je trui belandt, namelijk:

  • Je baby heeft te veel gedronken, zorg dat je geregeld even een pauze inlast.
  • Je hebt je baby te horizontaal gehouden tijdens het voeden (probeer liever schuin of rechtop).
  • Ben je na het voeden te wild met je kind geweest of heb je je kind te snel neergelegd? Laat je baby eerst goed boeren.
  • Je baby heeft te veel lucht binnen gekregen. Houd de fles dus altijd goed schuin, zorg dat je in een rustige omgeving gaat voeden (minder afleiding) en neem de tijd voor het voeden (10 tot 20 minuten). Dit geldt ook voor borstvoeding.
  • Het aanleggen van je baby doe je niet goed.
  • Je baby heeft een te korte tongriem of lipbandje.
  • Als je borstvoeding geeft, heb je misschien een te snelle toeschietreflex.
  • Je baby heeft spruw.

Mocht je baby spugen dan is het goed om ervoor te zorgen dat je de genoemde punten aanpakt. Meestal kan dit al erg goed helpen, ook wanneer je baby reflux heeft.

beste babyfoon bol.com

Wat is reflux?

Het vele spugen kan ook worden veroorzaakt door reflux. Wanneer je baby reflux heeft stroomt de maaginhoud terug naar de slokdarm. Dit kan een branderig gevoel veroorzaken bij je baby. Wanneer dit telkens gebeurd kan de slokdarm geïrriteerd en beschadigd raken. Dit is zeer onprettig voor je baby, maar gelukkig wel goed aan te pakken. Lees hier wat je kunt doen tegen reflux bij je baby.

Moet je de baby opnieuw voeden na spugen?

Als jouw baby spuugt 2 uur na de voeding en je vraagt jezelf af of je meteen opnieuw moet voeden? Let dan eerst goed op het gedrag van je baby. Als je baby honger heeft, wordt dat vanzelf kenbaar gemaakt en kun je voeden. Maar soms lijkt de hoeveelheid die is gespuugd veel, maar valt dat in feite wel mee.

Je kunt hier meer gevoel bij krijgen door eens 50 milliliter op te meten en leeg te gieten. Als je baby dit teruggeeft is dat de hele maaginhoud en kan het goed zijn opnieuw te voeden. Is het minder, groeit je baby nog goed, ziet je baby er verder gezond uit en vraagt je baby niet om voeding dan hoef je niets te doen.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!