header luiers van pampers met 50% korting
Menstruatiecyclus

Menstruatiecyclus uitleg week 3: De bevruchting

De menstruatiecyclus uitleg van week tot week: tijdens week 3 van de cyclus gebeurt er een hoop in jouw lichaam. De eisprong heeft plaatsgevonden en jullie hebben gevreeën. Het enige wat je nu kunt doen is afwachten of er een bevruchting van de eicel plaatsvindt.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

De eisprong

Op het moment dat de eicel is vrijgekomen begint deze af te dalen via de eierstokken naar de baarmoeder. Onderweg ligt er, als het goed is, een heel legertje gezonde zaadcellen te wachten.

Alleen de sterkste zaadcellen hebben de obstakels die het vrouwelijk lichaam heeft opgeworpen overleefd. Dit is een manier van de vrouw om ervoor te zorgen dat haar toekomstige kind alleen uit de beste genen bestaat. Een eicel is ongeveer 550 keer zo groot als de kop van een zaadcel dus ze is makkelijk te raken voor de sterke zwemmers.

Lees ook: Hoe lang kan sperma overleven in het lichaam van de vrouw?




Menstruatiecyclus uitleg week 3: De bevruchting

Op het moment dat de zaadcellen de eicel bereiken zijn ze er nog niet. Ze moeten zich door het cumulus oöphorus heen dringen. Dit is een dik omhulsel om de eicel. Alweer kunnen alleen de sterkste zaadcellen dit aan. Vele zaadcellen overleven dit obstakel niet.

Als ze eenmaal hier doorheen zijn, is hun lijdensweg nog niet compleet. Er ligt nog een dik omhulsel te wachten dat ca. 4 keer zo dik is als de kop van een zaadcel. Gelukkig worden de zaadcellen geholpen door een enzym wat ervoor zorgt dat hun staart tot wel 800 keer per minuut heen en weer zwiept. Ze hebben dan ongeveer 4 uur nodig om binnen te komen!

Zo gauw een zaadcel binnen is, laat zijn staart los en smelt de kop samen met de kern van de eicel. Dit is het begin van jullie toekomstige kindje. Zijn uiterlijk, kleur ogen, kleur haar en zijn geslacht liggen nu vast!
Na het samensmelten van een zaadcel met de eicel wordt er meteen voor gezorgd dat er geen enkele andere zaadcel meer naar binnen kan en begint de celdeling.

Je kan je dus voorstellen dat het geen zin heeft om te vrijen als de eisprong al heeft plaatsgevonden. De zaadcellen hebben dan nog zo’n enorme weg af te leggen dat ze te laat zullen zijn voor de bevruchting. Lees meer over wanneer ben je vruchtbaar?

De Luteale fase

Op het moment dat de eisprong heeft plaatsgevonden, start je luteale fase. Deze fase staat in het teken van bevruchting van de eicel en innesteling in de baarmoeder. De luteale fase moet tenminste 9 dagen lang zijn, anders is er onvoldoende tijd voor een goede innesteling omdat de menstruatie dan alles alweer wegspoelt.

De follikel waar de eicel uit is gekomen, blijft deze weken belangrijk. Hij wordt nu het ‘corpus luteum’ (gele lichaam) genoemd. Hij zorgt ervoor dat het zwangerschapshormoon progesteron aangemaakt blijft worden.

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Functie hormoon progesteron bij de bevruchting

Het hormoon progesteron heeft een aantal belangrijke taken in deze derde week van de menstruatie als de bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden, namelijk:

  1. Ten eerste helpt het om het baarmoederslijmvlies dik genoeg te maken voor een innesteling.
  2. Daarnaast zorgt het ervoor dat niet nog meer eicellen vrij kunnen komen
  3. Het hormoon laat de lichaamstemperatuur met 0,3 tot 0,5 graden stijgen om daarmee de baarmoeder te helpen zich voor te bereiden op innesteling voor de bevruchte eicel.
  4. Ook sluit het de baarmoedermond en maakt het het slijm dikker zodat er geen nieuwe zaadcellen de baarmoeder in kunnen na de bevruchting.

Het hormoon progesteron zorgt er dus voor dat de bevruchte eicel alle ruimte heeft om zich te kunnen ontwikkelen, zonder de ruimte te hoeven delen met een tweede eicel.

Lees verder over de menstruatiecyclus uitleg in week 4 van de cyclus: De innesteling.

Bekijk ook deze prachtige video van bevruchting tot bevalling!

Week 2 van de menstruatiecyclus Week 4 van de menstruatiecyclus

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019