header banner hema
Zwangerschapskalender

10 Weken zwanger

De lengte van je baby is nu 4,5 centimeter, dit is ongeveer even groot als een kers. Het gewicht is ongeveer 5 gram. Wanneer je 10 weken zwanger bent, is het staartje dat je kindje tot nu toe had geheel verdwenen. De organen zijn in de andere weken al aangemaakt en worden nu verder gerijpt. In verhouding is het hoofdje nog steeds behoorlijk groot omdat de hersenen in een snel tempo ontwikkeld zijn. De baby heeft nu vingertjes en teentjes die niet meer aan elkaar verbonden zijn met een vliesje.

lAlles voor je baby banner

Tandjes, oortjes en geslachtsorganen worden gevormd

Bij tien weken zwanger worden de melktandjes in het tandvlees gevormd. De melktandjes komen pas door als je baby 6 maanden oud is, maar ze zijn nu in ieder geval wel al aangemaakt! Ook wordt er nu een begin gemaakt met de oorschelpjes. De binnenkant van het oor is al helemaal voltooid.

In de voorafgaande weken zijn de beginselen van de geslachtsorganen aangemaakt. In deze week wordt hier hard aan doorgewerkt. Aan de buitenkant is echter nog niets te zien. Mocht je een echo hebben in deze week, dan kun je er nog niet achter komen of je een jongen of meisje krijgt. Dit kan eventueel wel met een vruchtwaterpunctie vastgesteld worden.
10 weken zwanger

10 Weken zwanger: Ontwikkeling placenta

De placenta wordt tegen het einde van deze week ontwikkeld. Vanaf dan wordt jouw baby via de navelstreng gevoed want deze is nu ook aangemaakt. De navelstreng is verbonden met de placenta via 3 bloedvaten. Twee van deze bloedvaten verzorgen de toevoer van voeding en bloed met zuurstof. De derde slagader zorgt ervoor dat zuurstofarm bloed en afvalstoffen terug worden vervoerd naar de bloedsomloop van de moeder.
Voorheen kreeg de baby zijn voeding uit een dooierzakje. Deze is nu overbodig en zal vanzelf oplossen.

kleertjes sale 70

Piek in hoeveelheid zwangerschapshormonen

De hoeveelheid zwangerschapshormonen in je lichaam bereiken een piek wanneer je 10 weken zwanger bent. Mocht je last hebben van ochtendmisselijkheid of andere zwangerschapskwaaltjes die in de afgelopen weken zijn opgekomen, dan kunnen deze in week 10 nog verergeren. Houdt nog eventjes vol, want na deze week zal het langzaam minder moeten worden.

Meer weten wat je kan verwachten? Bekijk de zwangerschapskwaaltjes per week van de zwangerschap!

Stoppen met foliumzuur en neem voldoende vitamine D in!

Als het goed is ben je begonnen met het slikken van foliumzuur vanaf het moment dat je probeerde zwanger te worden. Of in ieder geval in week 1 van de zwangerschap. Na deze week kan je hiermee stoppen.

Foliumzuur kan de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte verkleinen. Deze zijn nu al geheel ontwikkeld. Blijf wel >extra vitamine D innemen omdat de ontwikkeling van de botten nog steeds in volle gang is. Zorg er ook voor dat je voldoende buiten komt zodat je deze vitamine kunt aanmaken uit het zonlicht! Lees hier meer over voedingssupplementen tijdens de zwangerschap.

Niet voor twee eten maar wel gezond

Het is absoluut niet nodig om voor twee te eten. Wel is het heel belangrijk dat je gezond eet zoals veel groenten, fruit en vezels. Zeker wanneer je last hebt van obstipatie tijdens de zwangerschap (je kunt niet naar de wc) zijn vezels en genoeg vocht erg belangrijk.

Kijk hier eens voor trendy en comfortabele positiekleding

Als je tien weken zwanger bent en je eet gewoon gezond, zal je niet aankomen in vet. Wel kan het voelen alsof je zwaarder bent maar dat komt voornamelijk voor je groeiende baarmoeder, opgezette darmen en het feit dat je vocht vasthoud. Het is daarom niet vreemd dat je broeken steeds moeilijker dichtgaan. Kies daarom voor broeken met een elastische band of draag meer jurkjes en rokjes.

10 Weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van de baby van week tot week

9 Weken zwanger 11 Weken zwanger

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019