luieraanbiedingen header
Testen

Speekseltest of varentest

Het vaststellen van je vruchtbare periode kan ook met een speekseltest in plaats van met een ovulatietest. In 1957 ontdekten een aantal wetenschappers in Italië dat je de vruchtbare dagen van een vrouw niet alleen kon bijhouden door te letten op lichamelijke symptomen rondom de baarmoeder. Maar dat je ook haar vruchtbare periode kan vaststellen met een speekseltest door naar het speeksel te kijken.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Doordat de hoeveelheid oestrogeen stijgt in het lichaam als de eisprong eraan komt, zal het oestrogeen ook terug te vinden zijn in het speeksel van de vrouw. Na de ovulatie neemt dit weer af. Tijdens de oestrogeenpiek bij de ovulatie neemt ook de concentratie sodium zout toe. Bij het indrogen van het speeksel levert een hoge concentratie zout een soort varenstructuur op.
speekseltest zwanger worden

Speekseltest of varentest

Met behulp van een speekseltest kan je deze varenstructuur gemakkelijk waarnemen. Een speekseltest wordt daarom ook wel een varentest genoemd en ziet er meestal uit als een soort lipstick. Als je het kapje eraf haalt dan komt er een soort mini-microscoopje onder vandaan.

Ovulatietest online bestellen banner

Om een test uit te voeren haal je de lens los en plaats je een druppel speeksel op het glasplaatje. Deze laat je 5 tot 10 minuten indrogen. Daarna plaats je de lens weer terug. Je doet het lampje aan en kijkt door het venstertje. Je zal dan zien of je een varenstructuur hebt of niet.
Zit je niet in je vruchtbare periode dan zal je een soort bolletjes zien en geen varenstructuur. Hoe dichter je de ovulatie nadert hoe meer de varenstructuur zichtbaar wordt.

maybebaby speekseltest

Voordelen van de speekseltest

De speekseltest heeft een paar grote voordelen. Zo is hij klein en makkelijk mee te nemen en kost het niets om elke dag te testen. Bovendien gaat hij jaren mee, want het batterijtje is gemakkelijk te vervangen.

Nadelen van de speekseltest zijn er ook. Zo kan het resultaat beïnvloed worden door medicijngebruik en voedsel. Om dit te beperken is het zaak om de speekseltest uit te voeren meteen na het opstaan, nog voor je je tanden poetst.

Omdat speekseltesten lastig te verkrijgen zijn kun je ook gebruik maken van een speciale ovulatiethermometer.
Deze thermometer meet nog nauwkeuriger jouw temperatuur waardoor je jouw ovulatie beter kunt voorspellen.

clearblue testen of je zwanger bent banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019