sale kleertjes header
Testen

Vroege zwangerschapstest: doen of niet doen?

Voordat ik eindelijk hét verlossende antwoord kreeg dat ik toch echt zwanger was, heb ik een paar keer een vroege zwangerschapstest gedaan. Dat is een test die hCG gevoeliger is dan de meeste andere zwangerschapstesten. Hierdoor hoef je niet te wachten met testen tot de dag dat je overtijd bent, maar kan je al een aantal dagen daarvoor testen. Al vroeg over een staafje plassen lijkt ideaal. Je hoeft namelijk minder lang in spanning te zitten, ideaal toch? Nou in mijn ogen niet. Mijn tip is: doe nooit een vroege zwangerschapstest. En ik ga je uitleggen waarom.

davitamon mamavitaal banner

Redenen waarom je geen vroege zwangerschapstest moet doen!

 1. Je gelooft een negatieve uitslag toch niet

  Mijn eerste vroege zwangerschapstest deed ik veel te vroeg, maar ik kon gewoon niet wachten. Ik voelde me misselijk en dat was voor mij heel abnormaal. Ik ben nooit misselijk. Echt nooit. Ik deed de test en deze was negatief. En als je vroege zwangerschapstest negatief is, terwijl je toch echt dacht dat het deze keer raak was dan ga je door een mallemolen van emoties.
  Je bent teleurgesteld, verdrietig, maar het ergste is: je gelooft de uitslag van de test niet. En dát, lieve dames, is het grote gevaar van een zwangerschapstest te vroeg doen. Want als de uitslag negatief is, dan denk je al snel: ‘Misschien was ik gewoon te vroeg en kon de test het nog niet goed meten. Ik probeer het over een aantal dagen gewoon nog een keer’. Dit heet ontkenning en valse hoop creëren. Heel slecht voor je. Zeker als blijkt dat je echt niet zwanger bent.

 2. Lees ook: Overtijd en toch een negatieve zwangerschapstest? Hoe kan dat?

  clearblue testen of je zwanger bent banner
 3. Vroege zwangerschapstest niet doen reden 2: Dubbel zoveel teleurstelling

  Stel dat je niet zwanger bent en je doet een vroege test en deze is negatief. Dan baal je als een stekker. Geloof me: ‘I’ve been there.’ Maar aangezien je de uitslag niet gelooft, omdat je denkt dat je toch iets te vroeg was, ga je een aantal dagen later nog een zwangerschapstest doen.

  En die is weer negatief en dus ben je nog een keer teleurgesteld en verdrietig. Je doet jezelf dus twee keer verdriet aan en dat is onnodig. Als je gewoon had gewacht, was je maar één keer verdrietig en teleurgesteld geweest. Ook niet leuk, maar dan had je er tenminste minder geld aan uitgegeven.

 4. beste zwangerschapstest direct bestellen banner
 5. Verpakking van een vroege zwangerschapstest is misleidend

  Nog een grote reden om een vroege zwangerschapstest niet te doen, is omdat de verpakking vaak misleidend is. Daar kan ik zo kwaad om worden dat ik bijna een boze brief zou sturen. De fabrikanten willen dat je hun test koopt, dus beloven ze je dat je de test al heel vroeg kunt doen. Bij wijze van al na de dag waarop je gemeenschap hebt gehad.

  Vrouwen met kinderwens zijn hier gevoelig voor. Die willen niet wachten tot de dag dat ze ongesteld moeten worden. Die willen nú weten of ze zwanger zijn.

  Maar als je de gebruiksaanwijzing erbij pakt, zie je dat je de test inderdaad (bijvoorbeeld) 6 dagen eerder kunt doen, maar dat de uitslag dan niet zo betrouwbaar is. Als je voor 99% zeker wilt weten of je nu zwanger bent of niet, moet je alsnog een aantal dagen wachten tot de dag waarop je ongesteld moet worden er bijna is. Lees hier wat het beste moment is om een zwangerschapstest te doen.

  Let hier dus heel goed op voordat je in al je enthousiasme zo’n vroege zwangerschapstest koopt. Het draait allemaal om de kleine lettertjes!

 6. Hoe priller je zwangerschap is, hoe groter de kans op een miskraam

  Wist je dat het aantal miskramen behoorlijk is gestegen in vergelijking met vroeger? Dat komt niet omdat we nu meer miskramen hebben dan vroeger. Dat komt omdat we nu eerder weten dat we zwanger zijn en een miskraam hebben gehad. De meeste miskramen gebeuren namelijk vroeg in je zwangerschap.

  Voorheen wisten vrouwen pas dat ze zwanger waren als ze ruim over tijd waren. Het kan goed zijn dat er een aantal wel eventjes zwanger waren, maar een miskraam kregen. Dit hadden ze niet door. Ze werden namelijk gewoon ongesteld, misschien iets later dan normaal.

  Met de vroege zwangerschapstest van tegenwoordig kunnen we steeds vroeger achterhalen of we zwanger zijn, dus daarom krijgen we ook meer miskramen mee.

En ik vraag mezelf af of je dat altijd wel wilt weten. Waren we niet liever in het duister gebleven? Wat vind jij?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

5 Reacties

 1. Fleur
 2. Samantha
  • Roos
 3. Doenja
 4. Anke
vadersschapsverlof 2019