header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Uitleg over de ontsluiting van de baarmoeder tijdens de bevalling

Wat zijn de verschillende soorten weeën en waar dienen ze voor? In deze prachtige video legt verloskundige Liz Chalmers uit Nieuw Zeeland aan haar nicht uit waar de verschillende soorten weeën voor zijn tijdens de bevalling. Ook laat ze zien, hoe ze bijdragen aan de ontsluiting van de baarmoeder. Ze gebruikt hiervoor een ballon en een pingpongbal om het effect te laten zien. Bekijk de video onderaan deze blog!

lAlles voor je baby banner

Ontsluiting van de baarmoeder

Voordat er ontsluiting van de baarmoeder optreedt moet de baarmoedermond eerst week en later plat worden. De baarmoedermond is van nature een soort tuut en het weefsel is stug.  Bij iedere vrouw is de lengte van de baarmoedermond verschillend, maar gemiddeld zo’n 3 cm.

Door de eerste weeën (Braxton-Hick weeën) wordt de baarmoedermond week. Dit kan bij een eerste kindje best lang duren (lees uren). Misschien denk je tijdens deze oefenweeën dat er geen schot in de bevalling zit, maar dit is een heel belangrijk proces en heeft tijd nodig.
Meestal zijn de weeën wel regelmatig maar nog niet zo hevig en zo frequent als tijdens de ontsluiting-fase van de bevalling. In dit prachtige filmpje wordt met behulp van een ballon de ontsluiting van de baarmoeder weergegeven.

libido banner

Video uitleg over de ontsluiting van de baarmoeder

Deze bijzondere video is al door meer dan 2 miljoen mensen bekeken. Het laat goed zien wat er gebeurt bij de verschillende weeën.

Wil je meer weten over weeën en de bevalling? Lees dan zeker ook de interessante informatie over zwangerschap of de bevalling op onze website. Of bekijk een van de andere video’s over bijvoorbeeld het draaien van een baby in stuitligging.

De ontsluiting van de baarmoeder is een belangrijke fase tijdens de bevalling en door deze duidelijke uitleg kan je beter begrijpen wat er precies gebeurt. En waarom het ook lang kan duren voordat je vanuit deze fase naar de daadwerkelijke uitdrijvingsfase van de bevalling gaat.banner billendoekjes waterwipes

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019