Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Video

Uitleg over de ontsluiting van de baarmoeder tijdens de bevalling

Wat zijn de verschillende soorten weeën en waar dienen ze voor? In deze prachtige video legt Liz Chalmers uit Nieuw Zeeland aan haar nicht uit waar de verschillende weeën voor zijn tijdens de bevalling en hoe ze bijdragen aan de ontsluiting van de baarmoeder.
Ze gebruikt hiervoor een ballon en een pingpongbal om het effect te laten zien.afvallen en kolven

Ontstluiting van de baarmoeder

Voordat er ontsluiting van de baarmoeder optreedt moet de baarmoedermond eerst week en later plat worden. De baarmoedermond is van nature een soort tuut en het weefsel is stug.  Bij iedere vrouw is de lengte van de baarmoedermond verschillend, maar gemiddeld zo’n 3 cm. Door de eerste weeën (Braxton-Hick weeën) wordt de baarmoedermond week. Dit kan bij een eerste kindje best lang duren (lees uren). Misschien denk je tijdens deze oefenweeën dat er geen schot in de bevalling zit, maar dit is een heel belangrijk proces en heeft tijd nodig.

Meestal zijn de weeën wel regelmatig maar nog niet zo hevig en zo frequent als tijdens de ontsluitings-fase. In dit prachtige filmpje wordt met behulp van een ballon de ontsluiting van de baarmoeder weergegeven.

Video uitleg over de ontsluiting van de baarmoeder

Deze bijzondere video is op Facebook al door meer dan 2 miljoen mensen bekeken. Het laat goed zien wat er gebeurt bij de verschillende weeën.

Heb jij vragen over weeën en de bevalling, lees dan zeker ook de interessante informatie op onze website. Of een van de andere video’s over bijvoorbeeld het draaien van een baby in stuitligging of diverse andere informatieve of juist grappige video’s.

De ontsluiting van de baarmoeder is een belangrijke fase tijdens de bevalling en door deze duidelijke uitleg kun je beter begrijpen wat er precies gebeurt. En waarom het ook lang kan duren voordat je vanuit deze fase naar de daadwerkelijke uitdrijvingsfase gaat.

vadersschapsverlof 2019