luieraanbiedingen header
Baby

De afdeling neonatologie (couveuse afdeling)

De neonatologie is een afdeling in het ziekenhuis waar baby’s worden opgenomen die intensieve zorg nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat de baby te vroeg geboren is, te laag geboortegewicht heeft of een aangeboren afwijking. Wat gebeurt er op deze afdeling neonatologie en wat zijn de verschillen tussen intensive, medium en high care?

hema rompers

Wat is neonatologie?

Neonatologie is een specialisme binnen de geneeskunde. Het is de afdeling waar intensieve zorg aan pasgeboren baby´s wordt verleend. Dit zijn bijvoorbeeld baby´s die te vroeg zijn geboren of als de baby een te laag geboortegewicht heeft.




Veel ziekenhuizen in Nederland hebben een Neonatologie afdeling, zodat er altijd meteen zorg verleend kan worden aan zuigelingen. Toch kan het soms voorkomen dat een baby overgeplaatst moet worden omdat de baby dermate veel zorg nodig heeft dat hij op de intensive care moet liggen. Deze afdeling heet de Neonatale Intensive Care Unit (NICU). In Nederland zijn er 10 ziekenhuizen die over deze afdeling beschikken.
wat is neontalogie

Wat is een couveuse?

Een couveuse is, heel plat gezegd, een soort van kijkdoos gemaakt van plexiglas. In de couveuse wordt de temperatuur en de luchtvochtigheid nauwkeurig afgesteld op de behoefte van het kind. Een couveuse is doorzichtig omdat je dan het kind altijd goed kunt zien. Je weet wanneer het kind huilt, wakker is of wanneer er iets aan de hand is.

Om de couveuse heen staat apparatuur die je kindje nodig heeft en/of om je kindje in de gaten te houden zoals een baby monitor of een infuus. Het kindje kan verzorgd worden door de handen door twee gaten te steken of door de couveuse open te klappen.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wanneer gaat een baby naar de couveuseafdeling?

Baby’s die naar de couveuseafdeling moeten, hebben extra zorg nodig. Dit zijn bijvoorbeeld baby’s die te vroeg zijn geboren (premature) of een laag geboortegewicht hebben (dysmature). Maar ook baby’s die tijdens de bevalling problemen hebben gehad, een aangeboren afwijking hebben of baby’s die extra onderzoek of medicatie nodig hebben.

Op de couveuseafdeling zijn specialisten aanwezig die jouw baby de juiste zorg kunnen geven. Denk aan kinderartsen, een neonatoloog en verpleegkundigen. Op de afdeling liggen meerdere baby’s in couveuses, maar er kunnen ook open bedjes zijn. In de open bedjes liggen zuigelingen van een paar maanden oud die niet in een couveuse hoeven, maar wel nog in het ziekenhuis moeten blijven. Lees hier meer over als jouw baby in een couveuse moet.
Soorten neonatale afdelingen

Soorten neonatale afdelingen

Als jouw baby moet worden opgenomen is dat natuurlijk verschrikkelijk. Dag roze wolk en hallo wolken vol zorgen, verdriet en angst. Hoelang je baby wordt opgenomen is compleet afhankelijk van de situatie. Meestal mogen baby´s pas naar huis als ze zelfstandig kunnen drinken en zich goed warm kunnen houden. Dat kan dagen, weken of maanden duren.

Hoe ernstiger de conditie van het kind, hoe meer zorg het kind nodig heeft. Binnen de neonatologie zijn diverse afdelingen: Medium Care (MC), High Care (HC) en Intensive Care (IC of NICU).

  1. Intensive Care (NICU)

    Kindjes die erg vroeg geboren zijn (24 tot 30 weken zwangerschap), erg ziek zijn of aangeboren afwijkingen hebben, worden opgenomen op de NICU. Dit is de intensive care afdeling van de neonatologie. Deze afdeling bevat alle kennis en apparatuur om pasgeboren baby’s zoveel mogelijk te ondersteunen en te bewaken. Wanneer nodig worden bepaalde lichamelijk functies tijdelijk over genomen. Denk aan beademing, ondersteuning van de bloeddruk, in de gaten houden van de hersenen en infuustherapie (bijvoorbeeld omdat er sprake is van infectiegevaar).

    Als je kind op de NICU ligt is dat ontzettend zwaar en intensief voor de ouders. Je leeft constant in onzekerheid en wordt elke seconde van de dag overspoeld door zorgen en angsten. Praat alsjeblieft zoveel mogelijk met het personeel en de verpleegkundigen. Je kunt meestal ook terecht bij maatschappelijk werkers die je mentaal kunnen bijstaan.

    Bij sommige ziekenhuizen is het mogelijk om er te overnachten, zodat je dichtbij je kind kunt zijn. Maar dat geldt vaak maar voor 1 nacht en meestal mag je hier pas gebruik van maken als de toestand van je kind zorgelijk is. Als een overnachting in het ziekenhuis niet gaat, is er vaak dichtbij het ziekenhuis een Ronald McDonald huis waar je kunt overnachten.

  2. banner vitamine-D kind
  3. High Care afdeling van de neonatologie

    Op de High-Care afdeling van de neonatologie is de zorg ook intensief, maar minder dan op de intensive care. Sommige baby’s worden vanuit de NICU overgeplaatst naar de High Care als het iets beter gaat. Andere baby’s komen na de geboorte hier te liggen omdat ze wel intensieve zorg nodig hebben in een academisch centrum, maar niet naar de intensive care hoeven. Op deze afdeling is beademing mogelijk, ook wordt het hartje, de bloeddruk en het zuurstofgehalte gecontroleerd.

    Meestal zijn er meerdere bedjes of couveuses op de High Care. De focus ligt op rust, voeding en groei. Ouders mogen altijd langskomen, er zijn dus geen bezoektijden. Wat ook fijn is, is dat ouders de zorg van het kind steeds zelfstandiger mogen en kunnen uitvoeren. Hierin worden ze begeleid. Er wordt bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan huid-op-huidcontact, borstvoeding of flesvoeding geven en de luier verschonen.

  4. Medium Care

    Kinderen die wel in een couveuse of warmtebed moeten, maar geen intensieve zorg krijgen (zoals beademing), komen op de Medium Care van de neonatologie. Dit zijn bijvoorbeeld kinderen die geboren worden in de 32ste week van de zwangerschap en meer dan 1500 gram wegen.

    Deze afdeling wordt ook ingezet als kinderen ter observatie worden opgenomen. Bijvoorbeeld omdat ze een aangeboren afwijking hebben, glucoseproblemen (bijvoorbeeld hypoglycemie) of een mogelijke infectie. Op deze afdeling worden de vitale functies in de gaten gehouden zoals de hartslag, ademhaling, zuurstof en bloeddruk. Ook wordt er veel aandacht besteed aan voeding, groei, rust en de begeleiding naar huis. Dit betekent dat ouders veel betrokken worden bij de zorg van het kind. Zo zijn ze goed voorbereid op het heuglijke moment dat ze eindelijk naar huis mogen.

    Het kan zijn dat je kindje direct op de Medium Care wordt opgenomen. Maar het kan ook zijn dat kinderen van een andere afdeling zoals de NICU of de High Care, worden overgeplaatst naar de Medium Care. Soms moet je dan naar een ander ziekenhuis. In de meeste gevallen is het de laatste stap naar ontslag uit het ziekenhuis.

    Aan de Medium Care is niet altijd een neonatoloog verbonden, wel is er altijd een kinderarts.

Thuis naar je baby kijken op de afdeling neonatologie

Het allerergste van een opname op de neonatologie, is dat je niet dichtbij je kindje kunt zijn. Je kunt niet elke moment naar je kindje kijken. Die afstand is loodzwaar. Gelukkig leven we in een tijdperk waarin steeds meer mogelijk is en gaan ook ziekenhuizen met de tijd mee. Tegenwoordig kan je namelijk via een camera 24 uur per dag naar je kindje kijken. Je krijgt dan een eigen gebruikerscode en wachtwoord. Op die manier kan je alles vanaf een afstand in de gaten houden.



aerosleep babymatras veilig slapen
vadersschapsverlof 2019