header banner hema
Bijzondere bevallingen

Zelf je baby uit de buik halen bij keizersnede!

Een moeder uit Friesland heeft tijdens haar keizersnede haar dochtertje zelf uit de buik gehaald. Het idee had de moeder opgedaan na het zien van een video met een soortgelijke bevalling. Haar ervaring: het was geweldig en heel bijzonder. Voor de moeder was zo de hele cirkel van zwanger worden, zwanger zijn en bevallen compleet. Bekijk de video van haar verhaal met momenten van de geboorte.

kleertjes sale 70

Zelf je baby uit de buik halen, hoe werkt dat?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, zelf je baby uit de buik halen, maar onder goede begeleiding is het echt mogelijk! Tijdens de keizersnede haalt de gynaecoloog eerst het hoofdje en de schoudertjes van je kindje uit de buik.

Vervolgens plaatst de moeder (onder begeleiding) de handen onder de armpjes. Voorzichtig kan de moeder dan de rest van het lichaampje uit de baarmoeder halen en het kindje meteen naar zich toe trekken. Op deze manier heb je toch nog zelf geholpen met de bevalling en heb je meteen contact met je baby, wat natuurlijk een onbeschrijflijk moment is.


Eva Aarts, die op deze manier is bevallen van haar dochter, beschrijft het als een ongelooflijk mooi moment, dat voor haar de cirkel van zwanger zijn en bevallen helemaal compleet maakte. Al twee keer eerder beviel ze middels een keizersnede.

De eerste keer een spoedkeizersnede, de tweede keer gepland. Hoewel ze niet echt iets miste bij haar eerdere bevallingen, vond ze deze manier van bevallen wel heel speciaal en zeker een aanrader voor zwangere vrouwen met een geplande keizersnede.

banner autogordel zwangere vrouwen

Hoe kan jij ook zelf je baby uit de buik halen?

Ik ben zelf met een keizersnede bevallen en het had mij ontzettend mooi geleken als ik zelf mijn kleine meid uit de buik had kunnen halen. Het lijkt dan net alsof ik mijn kind op de wereld breng, net zoals bij een natuurlijk bevalling. Prachtig toch?

Nu had dit denk ik niet gekund bij mijn bevalling van Robin. Robin was heel klein, te vroeg en lag in de stuit. Tevens had ik het niet van te voren besproken met het ziekenhuis, wat uiteraard wel nodig is.

Mocht jij ook op deze manier willen bevallen, dan zal je dit van te voren moeten overleggen met het ziekenhuis. Zo had Eva dat ook gedaan en tot haar blijdschap stond het ziekenhuis er voor open en hebben ze alles zo aangepast dat het mogelijk was. Doordat er aanpassingen nodig zijn en het ziekenhuis zich moet voorbereiden, is het verstandig om van te voren de mogelijkheden te bespreken. En wie weet, misschien staat het ziekenhuis in jouw buurt er ook wel voor open!

Er bestaat overigens een grote kans dat je niet op deze wijze kunt bevallen als je keizersnede niet gepland is of wanneer er sprake is van complicaties. Mocht ik weer met een keizersnede moeten bevallen en mocht het mogelijk zijn, dan wil ik zeker zelf mijn baby uit de buik halen. Lijkt mij onbeschrijflijk mooi! Wist je dat er ook een natuurlijke keizersnede bestaat? De gentle sectio!

Bekijk haar verhaal in deze video over zelf de baby uit de buik halen bij een keizersnede!

Sommige delen zijn in het Fries maar de rest is in het Nederlands. Ze vertelt over haar ervaring over het zelf uit de buik halen van de baby tijdens de keizersnede. Ze geeft tips wat je moet doen als jij dit ook wilt.


prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019