“babydeals
Bijzondere bevallingen

Wat is een spoedkeizersnede?

In eerste instantie gaan we er in Nederland allemaal vanuit dat we natuurlijk (vaginaal) bevallen. Soms blijkt tijdens de zwangerschap dat dit niet mogelijk is. Dan wordt er een keizersnede gepland en weet je ver van tevoren wanneer deze gaat plaatsvinden. Het kan ook voorkomen dat er tijdens de natuurlijke bevalling in verband met complicaties acuut besloten wordt om een keizersnede uit te voeren omdat de moeder of baby in gevaar is. Dit is een spoedkeizersnede. Lees hier meer over een spoedkeizersnede zodat je jezelf een klein beetje kunt voorbereiden. Het kan immers iedereen overkomen.

luierkorting op pampers banner

Wat is een spoedkeizersnede

Een spoedkeizersnede is een keizersnede die niet van tevoren is gepland. Het kan zijn dat er tijdens de vaginale bevalling verschillende complicaties ontstaan. Bijvoorbeeld een zuurstoftekort bij je baby, een ontsluiting die niet op gang komt, complete uitputting van de moeder, een infectie of de placenta begint los te komen. Een natuurlijke bevalling wordt dan niet meer langer afgewacht omdat de baby of de moeder in gevaar is. De arts besluit dan het kindje meteen te halen middels een spoedkeizersnede.

Het kan ook voorkomen dat je een spoedkeizersnede krijgt terwijl je niet aan het bevallen bent. Bijvoorbeeld wanneer je een ernstige zwangerschapsvergiftiging hebt en de baby per direct gehaald moet worden.
verschil spoed en geplande keizersnede

Spoedkeizersnede herstel

Het herstel na een spoedkeizersnede is vergelijkbaar met een geplande keizersnede, mits er sprake is van complicaties bij de moeder. Na een keizersnede blijf je 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Hierna wordt er een herstelperiode van 6 weken aangehouden waarbij je jezelf rustig moet houden, je niet mag tillen en niet mag autorijden.
Als je weer wilt gaan sporten wordt geadviseerd om 8 weken te wachten. Let op: dit zijn gemiddelden, vraag altijd toestemming aan je arts voordat je jezelf in het zweet gaat werken.

Verschil spoed en geplande keizersnede

Het verschil tussen een geplande keizersnede en een spoedkeizersnede is dat je bij een geplande keizersnede weet dat deze uitgevoerd gaat worden. Je kunt jezelf hierop voorbereiden en je kunt je inlezen over de procedure en herstelperiode. Een keizersnede wordt gepland als een natuurlijke bevalling niet mogelijk is of te gevaarlijk voor moeder of kind. Bijvoorbeeld omdat je baby in stuit ligt of omdat je placenta niet goed ligt. Een spoedkeizersnede is doorgaans zwaarder en traumatischer dan een geplande keizersnede en je moet het daarom niet onderschatten.

Aangezien de keizersnede uitgevoerd wordt omdat er sprake is van complicaties, kunnen er gevolgen voor de moeder zijn, zowel psychisch als emotioneel. Je kunt bijvoorbeeld ineens niet meer natuurlijk bevallen. Soms moet je onder gehele narcose waardoor je de geboorte van je baby en de eerste momentjes totaal niet meekrijgt. Maar het kan ook zijn dat je een ruggenprik krijgt en wel alles meekrijgt.

Stel dat er iets is met je baby en je daardoor een spoedkeizersnede moet hebben, dan wordt je baby direct meegenomen en behandeld. Voor jou als moeder is dat super heftig. Als je merkt dat je na de spoedkeizersnede niet lekker in je vel zit, praat er dan alsjeblieft met iemand over. Bijvoorbeeld de maatschappelijke werkster van het ziekenhuis.
spoedkeizersnede ervaringen

Spoedkeizersnede ervaringen

Vrouwen die een spoedkeizersnede hebben gehad, hebben zeer wisselende ervaringen. De ervaring is met name afhankelijk van de ernst van de complicatie. Vrouwen die zelf in gevaar kwamen tijdens de bevalling of waarbij hun baby in nood was, hebben na de spoedkeizersnede tijd nodig om alles te verwerken. Maar dat is lastig, omdat je net een kleintje op de wereld hebt gezet. En een baby vraagt ook veel van je. Mocht je toch merken dat je niet lekker in je vel zit, probeer er dan toch over te praten. Aangezien je na de keizersnede een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, kun je direct vragen of je een gesprek mag met de maatschappelijke werker.

Het is goed om dit voor de zekerheid te doen, ook al denk je er nog geen behoefte aan te hebben. Andere vrouwen waarbij de complicaties niet heel levensbedreigend waren geven aan dat ze niet een grote nasleep voelden van de spoedkeizersnede. Wel geven ze aan dat het herstel lastig kan zijn. Je mag namelijk 6 weken geen zware dingen tillen en niet autorijden.

de beste drogisterij aanbiedingen banner

Dat is niet handig, vooral niet als je al kinderen hebt. Het meest vervelende vinden zij dat ze zich niet konden voorbereiden op de keizersnede. Ze wisten niets van de procedure en het herstel. Het kan dus mogelijk helpen om er nu alvast wat over te lezen, zodat er je al wat vanaf weet mocht het bij jou ook tot een spoedkeizersnede komen.

vadersschapsverlof 2019