header banner hema
Bijzondere bevallingen

Wat is een spoedkeizersnede?

In eerste instantie gaan we er in Nederland allemaal vanuit dat we natuurlijk (vaginaal) bevallen. Soms blijkt tijdens de zwangerschap dat dit niet mogelijk is. Dan wordt er een keizersnede gepland en weet je ver van tevoren wanneer deze gaat plaatsvinden. Het kan ook gebeuren dat men tijdens de natuurlijke bevalling door complicaties besluit om een keizersnede uit te voeren, omdat de moeder of baby in gevaar is. Lees hier meer over deze spoedkeizersnede, zodat je jezelf een klein beetje kunt voorbereiden. Het kan immers iedereen overkomen!

kleertjes sale 70

Wat is een spoedkeizersnede?

Een spoedkeizersnede is een keizersnede die niet van tevoren is gepland. Het kan zijn dat er tijdens de vaginale bevalling verschillende complicaties ontstaan. Bijvoorbeeld een zuurstoftekort bij de baby, een ontsluiting die niet op gang komt, complete uitputting van de moeder, een infectie of de placenta begint los te komen.

Een natuurlijke bevalling zal men dan niet meer langer afwachten, omdat de baby of de moeder in gevaar is. De arts besluit dan om de baby meteen te halen middels een spoedkeizersnede.




Het kan ook voorkomen dat je een spoedkeizersnede krijgt terwijl je niet aan het bevallen bent. Bijvoorbeeld wanneer je een ernstige zwangerschapsvergiftiging hebt en de baby per direct gehaald moet worden.
verschil spoed en geplande keizersnede

Spoedkeizersnede herstel

Het herstel na een spoedkeizersnede is vergelijkbaar met een geplande keizersnede, behalve als er sprake is van complicaties bij de moeder. Na een keizersnede blijf je 2 tot 5 dagen in het ziekenhuis. Hierna wordt er een herstelperiode van 6 weken aangehouden waarbij je jezelf rustig moet houden, je niet mag tillen en niet mag autorijden.

Als je weer wilt gaan sporten na de bevalling zal men adviseren om 8 weken te wachten. Let op: dit zijn gemiddelden, vraag altijd toestemming aan je arts voordat je jezelf in het zweet gaat werken.

luiers met korting banner

Verschil spoed en geplande keizersnede

Het verschil tussen een geplande keizersnede en een spoedkeizersnede is dat je bij een geplande keizersnede weet dat deze uitgevoerd gaat worden. Je kunt jezelf hierop voorbereiden en je kunt je inlezen over de procedure en herstelperiode.

Een keizersnede zal men plannen als een natuurlijke bevalling niet mogelijk is of te gevaarlijk voor moeder of kind. Bijvoorbeeld omdat je baby in stuit ligt of omdat je placenta niet goed ligt.
Een spoedkeizersnede is doorgaans zwaarder en traumatischer dan een geplande keizersnede en je moet het daarom niet onderschatten.

Aangezien de keizersnede uitgevoerd wordt omdat er sprake is van complicaties, kunnen er gevolgen voor de moeder zijn, zowel psychisch als emotioneel. Je kunt bijvoorbeeld ineens niet meer natuurlijk bevallen.
Soms moet je onder gehele narcose waardoor je de geboorte van jouw baby en de eerste momentjes totaal niet meekrijgt. Maar het kan ook zijn dat je een ruggenprik krijgt en wel alles meekrijgt.

Stel dat er iets is met jouw baby en je daardoor een spoedkeizersnede moet hebben, dan zal men de baby direct meenemen en behandelen. Voor jou als moeder is dat super heftig. Als je merkt dat je na de spoedkeizersnede niet lekker in je vel zit, praat er dan alsjeblieft met iemand over. Bijvoorbeeld de maatschappelijke werkster van het ziekenhuis.
spoedkeizersnede ervaringen

Hoe gaat een (spoed) keizersnede in zijn werk?

Je gaat naar de OK waar je een narcose krijgt (bij een spoedkeizersnede) omdat er vaak geen tijd is om te wachten op een lokale verdoving zoals de ruggenprik (normale keizersnede). Zo voel je niks meer en word je klaargemaakt voor de operatie. Ook je partner krijgt operatiekleding aan, omdat hij er uiteraard gewoon bij mag zijn.

De gynaecoloog maakt een ‘bikinisnede’, horizontaal boven het schaambeen, van zo’n 15 centimeter. Hij opent de buikholte, legt de blaas aan de kant (deze ligt vaak gedeeltelijk over de baarmoeder) en haalt de baby uit je buik. Als de baby is geboren wordt de navelstreng doorgeknipt, net als bij een ‘gewone’ bevalling. Daarna krijg je een infuus met antibiotica en een medicijn dat de baarmoeder zal laten samentrekken. Ook de placenta wordt geboren.

Bij een keizersnede probeert men om zoveel mogelijk een natuurlijke bevalling na te bootsen. Natuurlijk is dit heel anders, omdat het een operatie is. Via een camera kunnen jullie meekijken met wat er in je buik gebeurd. Op het moment dat je kindje uit jouw buik gehaald wordt zal hij als een kleine Simba uit de Lion King aan je getoond worden.

Lees ook: Zelf jouw baby uit de buik halen bij een keizersnede? Het kan!

Daarna kijkt de kinderarts de baby eerst even snel na voor een kleine check (Apgar score). Als alles goed lijkt, zal je baby zo snel mogelijk bij je op de borst gelegd worden, voor dat eerste huid-op-huid contact. Ondertussen zal de gynaecoloog de operatie afronden en maakt hij alle lagen van de buik weer dicht.

Op deze manier kan je die eerste belangrijke momenten met je kindje toch meemaken. Ook zal ondertussen iemand foto’s maken van de bevalling, als jullie dat willen.
hoe gaat een keizersnede in zijn werk

Lees het verhaal van een moeder: Plotselinge keizersnede door een uitgezakte navelstreng!

Spoedkeizersnede ervaringen

Vrouwen die een spoedkeizersnede hebben gehad, hebben zeer wisselende ervaringen. De ervaring is met name afhankelijk van de ernst van de complicatie. Vrouwen die zelf in gevaar kwamen tijdens de bevalling of waarbij hun baby in nood was, hebben na de spoedkeizersnede tijd nodig om alles te verwerken.

Maar dat is lastig, omdat je net een kleintje op de wereld hebt gezet. En een baby vraagt ook veel van je. Mocht je toch merken dat je niet lekker in je vel zit, probeer er dan toch over te praten. Aangezien je na de keizersnede een paar dagen in het ziekenhuis moet blijven, kan je direct vragen of je een gesprek mag met de maatschappelijke werker.

Het is goed om dit voor de zekerheid te doen, ook al denk je er nog geen behoefte aan te hebben. Andere vrouwen waarbij de complicaties niet heel levensbedreigend waren, geven aan dat ze niet een grote nasleep voelden van de spoedkeizersnede. Wel geven ze aan dat het herstel lastig kan zijn. Je mag namelijk 6 weken geen zware dingen tillen en niet autorijden.

Dat is niet handig, vooral niet als je al kinderen hebt. Het meest vervelende vinden zij dat ze zich niet konden voorbereiden op de keizersnede. Ze wisten niets van de procedure en het herstel. Het kan dus mogelijk helpen om er nu alvast wat over te lezen, zodat er je al wat vanaf weet mocht het bij jou ook tot een spoedkeizersnede komen.

Lees ook: Wat is een secundaire sectio?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019