header luiers van pampers met 50% korting
Bevalling

Gentle Sectio: Waarom kiezen voor een natuurlijke keizersnede?

Veel moeders-in-spe hebben een beeld van de ideale bevalling. En als die bevalling in een keizersnede verandert dan kan dat best schokkend zijn. Maar wist je dat er ook een ‘natuurlijke keizersnede’ bestaat? De gentle sectio!

disneybanner

Wat is een gentle sectio?

Een keizersnede is best een zware ingreep, maar behalve dat is het vaak ook klinisch en kil. Niet de manier waarop jij jouw baby ter wereld wilt brengen. Bij een gentle sectio gaat dit anders. Ja, het is een keizersnede. Maar dan wel eentje die zo rustig en natuurlijk mogelijk verloopt.

Bij een gentle sectio kan je de geboorte volgen door een steriele doorschijnende afscheiding en de artsen nemen meer tijd om de baby geboren te laten worden. Het hoofdje van de baby haalt men uit de baarmoeder, maar verder ‘loopt’ jouw baby met behulp van de gynaecoloog jouw buik uit. Dit noemen we “Walking the baby out.” Dit is voor de baby veel natuurlijker en dus minder stressvol dan ineens uit die buik gehaald worden.

Het grootste doel van een gentle sectio is voorkomen dat moeder, vader en kind worden gescheiden. Jouw baby komt zo snel mogelijk na de geboorte op de borst van de moeder terecht voor huid-op-huid-contact.




Wat is het verschil tussen een normale keizersnede en een gentle sectio?

  1. Voorbereiding

    Net zoals een keizersnede is een gentle sectio ook ‘gewoon’ een operatie. Hiervoor zijn dus dezelfde spullen en handelingen nodig. Zo zal een ruggenprik krijgen en een katheter. Ook zal je ecg-plakkers krijgen om je hartslag te controleren, maar die krijg je op je schouders in plaats van op je rug. Zo kan jouw baby beter op de borst liggen als hij geboren is.

    Bij een gentle sectio kan je meer samen doen met je partner, hij mag vanaf begin tot eind overal bij zijn en hoeft niet op het moment suprême de operatiekamer binnen te komen rennen. Bij de gentle sectio is een anesthesist, gynaecoloog, verpleegkundige, operatiepersoneel en een kinderarts aanwezig.

  2. Tijdens de bevalling

    De artsen proberen zoveel mogelijk om de natuur zijn gang te laten gaan. Bij een normale keizersnede gaat alles heel snel. Ze maken je buik open, de baby komt eruit, je ziet hem even en je wordt weer dicht gemaakt. In sneltreinvaart.

    Een gentle sectio gaat veel langzamer. Je kunt alles zien gebeuren door het transparante doek. Als het hoofdje van de baby geboren is, gaat de rest in het tempo van jouw lichaam en je kindje. De samentrekkingen van de baarmoeder zorgen ervoor dat de baby in een rustig tempo uit jouw buik komt. Nadat je kindje geboren is, zal men de navelstreng niet meteen doorknippen, de navelstreng mag uitkloppen, om zoveel mogelijk zuurstof- en ijzerrijk bloed uit de placenta te krijgen.

  3. De sfeer

    In een operatiekamer zijn felle lampen, een steriele sfeer en heerst dus vaak een kille sfeer. Bij een gentle sectio doet men dit zoveel mogelijk anders. Zo zijn de lichten minder fel, is er zo weinig mogelijk omgevingsgeluid en mag je vaak zelf kiezen of en welke muziek je wilt horen.

    Ook is het er warmer, zodat jouw baby goed en lang bij je kan blijven liggen voor zo veel mogelijk “huid op huid contact”. Bij een normale keizersnede gaat de baby vaak meteen mee voor een medische check na de geboorte en zal jij ondertussen gehecht worden. Je ziet jouw kindje dan pas weer als hij al is aangekleed. Bij een natuurlijke keizersnede mag je kindje eerst rustig bij jou liggen voor een lange en innige kennismaking.

Zalando 1 75p korting banner

Waarom is “huid op huid contact” zo belangrijk?

Nadat jouw baby geboren is, leggen de artsen hem op je blote borst en krijgen jullie een deken om warm te blijven. Uitgebreid contact maken is heel erg belangrijk voor de baby. Het is niet alleen rustgevend voor je kindje, maar hij krijgt er ook een stabielere hartslag van. Verder is de temperatuur van de baby sneller geregeld en komt je borstvoeding veel beter op gang.

Je mag de baby zelfs al aanleggen terwijl je nog op de OK bent, de beste start als je graag borstvoeding wilt geven en natuurlijk enorm goed voor de hechting. Doordat jouw baby op je blote borst ligt, is er ook sprake van kolonisatie van huid bacteriën, net als bij een natuurlijke bevalling. Deze bacteriën zijn goed voor de darmflora en het immuunsysteem van de baby.

Welke ziekenhuizen voor een gentle sectio?

Een gentle sectio is nog niet in alle ziekenhuizen mogelijk en kan alleen als je een geplande keizersnede krijgt. Bij medische complicaties kan het toch anders lopen, als haast geboden is voor de gezondheid van je baby. Zou jij graag een gentle sectio willen? Informeer dan bij jouw verloskundige of gynaecoloog wat er mogelijk is!



aambeien zwangerschap zalf
vadersschapsverlof 2019