luieraanbiedingen header
Zwangerschapskwaaltjes

Buikpijn tijdens de zwangerschap

Heb je last van buikpijn tijdens de zwangerschap? Probeer niet meteen in paniek te raken, want in veel gevallen is de buikpijn onschuldig en betekent het niet dat er iets mis is met de baby. Toch is het heel begrijpelijk dat je jezelf wat bezorgd voelt en graag wilt weten waardoor die buikklachten tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt. Wat je eraan kunt doen en wanneer je de huisarts of verloskundige moet bellen.

Alles voor moeder en kind banner

Waardoor ontstaat buikpijn tijdens de zwangerschap?

Er zijn diverse redenen waarom je last kan hebben van buikpijn tijdens de zwangerschap. Als je erover nadenkt is het natuurlijk niet vreemd dat je soms wat vreemde pijntjes voelt in je buik, want er gebeurt een hele hoop op die plek!

Denk aan het innestelen van het eitje, een groeiende baarmoeder, organen die aan de kant worden geduwd en banden en spieren die worden uitgerekt en extra belast. Om al deze redenen is meestal de buikpijn die je voelt tijdens de zwangerschap niet heel ernstig maar een logisch gevolg van de groei en ontwikkeling van je baby en baarmoeder.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Als je buikpijn hebt die niet langdurig aanhoudt, die voelbaar is maar jouw dagelijks functioneren niet in de weg staat en die geen andere verschijnselen heeft zoals koorts dan hoef je geen alarm te staan.
Waarschijnlijk heb je dan last van:

  1. Bandenpijn

    Bandenpijn voelt als steken of een zeurende pijn bij je onderrug, schaambot of vagina en soms trekt het door naar de billen en bovenbenen. De pijn wordt veroorzaakt doordat de groeiende baarmoeder zwaarder in de banden hangt waarmee de baarmoeder vastzit aan je bekkenbodem. Hierdoor worden de banden overbelast. Je kunt hier last van hebben vanaf de 20ste week van de zwangerschap.

  2. Innestelingspijn

    Innestelingspijn voel je in de eerste weken van je zwangerschap, op het moment dat het eitje zich gaat innestelen in de baarmoeder. Dit gebeurt ongeveer 23 dagen na de eerste dag van je laatste ongesteldheid en dus ongeveer 9 dagen na je eisprong.

    Innestelingspijn voelt als steken in de onderbuik die vergelijkbaar zijn met menstruatiekrampen. De pijn is vaak links of rechts. De pijn duurt enkele uren en houdt dan op. Als de pijn in de onderbuik niet verergert en je geen ernstige bloeding krijgt (een beetje bloedverlies kan voorkomen) dan is er niets aan de hand en is je vruchtje gewoon een lekker plekje aan het zoeken in je baarmoeder.

  3. Buikpijn door groei van de baarmoeder

    Wist je dat jouw baarmoeder maar liefst 500 keer zo groot wordt dan normaal tijdens jouw zwangerschap? Die moet dus flink oprekken en soms gaat dat gepaard met wat pijntjes, meestal een wat krampachtig gevoel. Je kunt dit in het eerste trimester al voelen omdat je baarmoeder zich dan gaat oprichten, het gaat van een liggende stand naar een staande stand.

    Zolang de pijn niet steeds erger wordt en je geen bloed of stolsels verliest is alles nog steeds helemaal goed daar binnen.

  4. Harde buiken of voorweeën

    De baarmoeder is een grote spier die tijdens de bevalling jouw baby eruit duwt door samen te trekken. Tijdens de zwangerschap begint je baarmoeder met trainen voor de ‘grote wedstrijd’ en dat voelt soms wat onprettig.

    Harde buiken zijn te omschrijven als een gespannen gevoel in je buik dat vrij onaangenaam is. Soms worden harde buiken veroorzaakt omdat je iets te druk in de weer bent geweest. Dan geeft je baarmoeder gewoon even aan dat je wat rustiger aan moet doen.

    Voorweeën zijn een beetje hetzelfde verhaal, ook dan trekt de baarmoeder zich samen om zich een beetje voor te bereiden. Het betekent niet dat je gaat bevallen, soms duurt het nog dagen of weken voordat het echte werk begint. Voorweeën duren vaak ongeveer een halve minuut en kunnen ongeveer elke 3 minuten terugkeren. Soms wel uren lang. Zolang de weeën elkaar niet sneller op gaan volgen en ook geen duidelijke aanloop hebben met hoogtepunt qua pijn, heb je nog geen echte weeën. Lees hier hoe je weeën kan herkennen!

  5. Maagpijn door brandend maagzuur of misselijkheid

    Als laatste kan je ook buikpijn tijdens de zwangerschap krijgen doordat je erg last hebt van misselijkheid of brandend maagzuur. In het eerste trimester wordt dit veroorzaakt door de zwangerschapshormonen. Later in de zwangerschap is de groeiende baarmoeder de boosdoener omdat deze teveel op je maag drukt.

Wanneer naar huisarts bij buikpijn zwangerschap

Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts of verloskundige?

Het kan natuurlijk voorkomen dat de buikpijn tijdens de zwangerschap wel vervelende consequenties heeft en je direct moet handelen. Neem altijd contact op met je huisarts als je de onderstaande symptomen hebt:

  • Aanhoudende krampen die steeds erger worden met daarbij bloedverlies.
  • Hevige pijn waardoor je niet meer goed kunt functioneren.
  • Koorts.
  • Bloedverlies.
  • Heel duizelig of licht in je hoofd.
  • Misselijkheid en veel overgeven, meer dan je ochtendmisselijkheid.
  • Pijn tijdens het plassen.
  • Je hebt andere afscheiding dan normaal, het ruikt bijvoorbeeld anders of heeft een andere kleur.
  • Ook bellen als je je zorgen maakt of gewoon ongerust bent!
de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat zijn oorzaken van hevige buikpijn tijdens de zwangerschap?

Buikpijn tijdens de zwangerschap kan veroorzaakt worden door een complicatie, in dat geval is het dus verstandig om meteen naar de verloskundige of huisarts te gaan. Bijvoorbeeld bij:

  1. Blaasontsteking

    Tijdens de zwangerschap ben je extra gevoelig voor een blaasontsteking. Op zich is een blaasontsteking niet erg, maar wel wanneer deze wordt verwaarloosd en overgaat in een bloedvergiftiging of een nierbekkenontsteking.

    Een blaasontsteking heeft de volgende symptomen: steken onderin je buik bij je schaambeen, pijn bij het plassen (vaak voelen zwangere vrouwen deze pijn niet), heel vaak moeten plassen, het gevoel hebben dat je niet goed kunt uitplassen, soms koorts, mogelijke troebele urine, mogelijk bloed in de urine. Lees hier meer over blaasontsteking tijdens de zwangerschap.

  2. Placenta die loslaat

    Heb je langdurige en/of ernstige buikpijn die niet afneemt en blijft aanhouden? Dan kan er sprake zijn van een loslatende placenta. Soms gaat de pijn gepaard met bloedverlies, maar dat is niet altijd het geval.

    Wanneer je dit opmerkt moet je meteen je verloskundige bellen. De placenta is een zeer belangrijk orgaan omdat het jouw baby voorziet van voeding en zuurstof. Het is dus absoluut niet de bedoeling dat deze gaat loslaten.

  3. Miskraam

    Met name in het begin van de zwangerschap is de kans op een miskraam helaas nog vrij groot. Vaak is dit ook de grootste angst van zwangere vrouwen als ze last hebben van buikpijn tijdens de zwangerschap.

    Een miskraam kan je herkennen aan hevige buikpijn die steeds erger wordt. Tevens heb je ook last van flink wat bloedverlies. Soms heb je eerst bloedverlies en dan pas krampen, soms gaat het andersom. Als het bloedverlies langer aanhoudt dan een dag en je hevige krampen voelt is het goed te bellen naar je verloskundige.

  4. Hoge bloeddruk

    Er kan spraken zijn van zwangerschapsvergiftiging als je een erg hoge bloeddruk hebt tijdens de zwangerschap. Meestal komt het voor als je 20 tot 24 weken zwanger bent.

    Je bloeddruk wordt altijd goed in de gaten gehouden, want als deze te hoog is kan dit vervelende gevolgen hebben en betekent het vaak dat de placenta niet goed zijn werk kan doen. Symptomen zijn onder andere: hoofdpijn, tintelend gevoel in de vingers, misselijkheid, grieperig gevoel, vocht vasthouden in de handen, enkels en gezicht en wazig zien. Bel meteen de verloskundige als je deze symptomen opmerkt.

  5. Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

    Soms verdwaalt een bevrucht eitje en gaat het innestelen op een andere plek dan in de baarmoeder. Dit heet een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Helaas kan zo’n zwangerschap nooit voortgezet worden.

    In het begin zal je het niet door hebben, de eerste klachten komen rond de 5de en 12de week van de zwangerschap. De klachten kunnen zijn: erge en/of spontane buikpijn aan één kant, misselijkheid of overgeven, bloedverlies of flauwvallen.

Wat kan je doen tegen buikpijn tijdens de zwangerschap?

Als je het gevoel hebt dat jouw buikpijn tijdens de zwangerschap gelinkt is aan een ernstige complicatie zoals zwangerschapsvergiftiging, miskraam, loslatende placenta etc. dan moet je altijd je verloskundige of huisarts bellen. Er zal dan bekeken worden wat de oorzaak is en hoe deze het beste behandeld kan worden.

Is jouw buikpijn het gevolg van iets onschuldigs zoals bandenpijn of misselijkheid, dan kan het volgende doen:

  1. Pak je rust! Tijdens je zwangerschap hoef je nooit door te beuken, je moet altijd luisteren naar je lichaam. Zeker als je last hebt van bandenpijn of harde buiken is rust het beste medicijn.
  2. Lekker in bad. Ga lekker ontspannen in een warm bad. Het warme water kan helpen de pijn te verlichten.
  3. Een kruik. Ga lekker op je zij liggen en houd een warme kruik tegen je pijnlijke plek aan.
  4. Beetje bewegen. Soms kan het juist helpen om even een beetje in beweging te komen, natuurlijk niet een zware intervaltraining, maar rustig fietsen, zwemmen of wandelen.
  5. Massage. Laat je even lekker masseren, dat ontspant en kan de pijn verlichten.

Wat mag je wel of niet gebruiken tegen buikpijn?

De enige pijnstiller die veilig te gebruiken is tegen buikpijn tijdens de zwangerschap is paracetamol. Gebruik geen ibuprofen of aspirine als je zwanger bent want die kunnen gevaarlijke stoffen bevatten.

Als je iets wilt nemen tegen de buikpijn, overleg het dan eerst met je huisarts! Hij weet precies welke dosis je mag nemen en of het überhaupt wel zin heeft om een pijnstiller te slikken. Soms haalt het niets uit en moet je eventjes doorbijten.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019