blije doos banner
Zwangerschapskwaaltjes

Stekende pijn in de onderbuik tijdens de zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen zijn heel alert op alle pijntjes in hun lichaam, bang dat het iets vervelends zou betekenen. Dat is heel begrijpelijk want je wilt natuurlijk niet dat er iets met je baby gebeurt. Als je dan stekende pijn in de onderbuik voelt ben je natuurlijk extra bezorgd. Wat betekent deze stekende pijn in de onderbuik? Waardoor wordt het veroorzaakt en is er iets wat je kan doen om het te voorkomen?

startersbox zwitsal banner

Stekende pijn onderbuik tijdens de zwangerschap

Er gebeurt heel wat in je onderbuik tijdens de gehele zwangerschap. Eerst gaat er een bevrucht eitje innestelen, daarna start de baarmoeder direct met groeien en natuurlijk je kindje ook. Eigenlijk is het niet vreemd dat dit gepaard gaat met wat pijntjes. De pijntjes die je kunt voelen zijn vergelijkbaar met (lichte) menstruatiekrampen of -pijn (een beetje van die zeurderige, ‘gonzende’ pijn) en steken in de onderbuik.




In deze blog behandel ik alleen de oorzaken van de stekende pijn in de onderbuik. De menstruatiekrampen, harde buiken en voorweeën behandel ik dus niet, maar ook deze kun je tijdens de zwangerschap voelen. Lees hier meer over buikpijn tijdens de zwangerschap.

Stekende pijn in de onderbuik is eigenlijk vrij normaal als je zwanger bent. Meestal voelen vrouwen die al vaker zwanger zijn geweest, eerder wat pijntjes dan vrouwen die voor het eerst zwanger zijn. In de meeste gevallen is de stekende pijn onschuldig, maak je dus niet meteen zorgen als je wat voelt. Pas wanneer de pijn erger wordt en gepaard gaat met flink bloedverlies tijdens de zwangerschap kan er mogelijk sprake zijn van een miskraam. Neem in dat geval contact op met je verloskundige.

nutricia actie banner

Wat kan de oorzaak zijn van een stekende pijn in de onderbuik?

Er zijn diverse factoren die steken in de onderbuik kunnen veroorzaken. Sommige zijn onschuldig, andere een gevolg van een complicatie.

  • Veelvoorkomende oorzaken tijdens de zwangerschap

    Hieronder vind je oorzaken van stekende pijn die vaak voorkomen tijdens de zwangerschap. Ze kunnen vervelend zijn en misschien moet je naar een fysiotherapeut om het te verhelpen, maar in het algemeen zijn ze onschuldig en betekenen ze niets.

    • Innestelingspijn

      Deze stekende pijn kan heel, heel vroeg in de zwangerschap voorkomen. Eigenlijk al voordat je weet dat je zwanger bent. Niet veel vrouwen voelen de innestelingspijn, maar als ze het voelen dan omschrijven ze het als een stekende pijn of menstruatie-achtige pijn rechts of links onderin de buik.

      Innestelingspijn is een pijn die vrouwen voelen op het moment dat het bevruchte eitje zich gaat innestelen in de baarmoeder. Dit gebeurt ongeveer 9 dagen na de eisprong. Innestelingspijn kan gepaard gaan met innestelingsbloeding.

    • Groei van de baarmoeder

      Vanaf het moment dat het eitje zich heeft ingenesteld in de baarmoeder ben je echt zwanger en start je lijf meteen met de voorbereidingen. Ook je baarmoeder gaat al snel groeien wat een stekende pijn kan veroorzaken in je schaambot en bij je liezen. Deze pijn komt van de banden die bij het schaambot en het stuitje zitten.

      Door de groei van de baarmoeder worden deze wat opgerekt wat de pijn veroorzaakt. Deze vorm van pijn aan de banden wordt ook wel ‘groeipijn’ genoemd en komt in het begin van de zwangerschap voor. Later in de zwangerschap krijg je bandenpijn.

    • davitamon mamavitaal banner
    • Oprekken banden (bandenpijn)

      Ongeveer vanaf de 20ste week van de zwangerschap gaat de baarmoeder erg snel groeien. Hierdoor worden de banden die de baarmoeder op haar plek houden, extra belast. Dit geldt met name voor de banden die aan de zijkanten van de baarmoeder lopen. Bandenpijn is een scherpe zeurende en stekende pijn in de (onder)buik.

    • Instabiliteit van de bekken

      Het bekken bestaat uit diverse botten en gewrichten. De verbindingen worden op hun plek gehouden door elastische banden en kapsels. Dit helpt het bekken te verstevigen. Tijdens de zwangerschap worden de verbindingen soepeler, zodat er tijdens de bevalling meer ruimte gecreëerd kan worden voor de baby.

      Het is dus nodig, maar de versoepeling van de verbindingen tussen de bekkenbeenderen en de toenemende belasting van de bekken veroorzaakt een instabiliteit van de bekken. Dit kan stekende pijn in de onderbuik geven.
      Bijna de helft van alle zwanger vrouwen krijgt te maken met bekkenpijn. Meestal vanaf de 20ste week van de zwangerschap.

    • Obstipatie

      Obstipatie betekent dat je een beetje ‘verstopt’ bent, je kunt niet zo vaak poepen als dat je eigenlijk zou willen. Ook dit is een bekend zwangerschapsverschijnsel dat erg vervelend is. Je darmen kunnen soms zo vol raken dat ze buikpijn veroorzaken wat ook kan leiden tot stekende pijn in de onderbuik. Neem in dat geval contact op met je huisarts of verloskundige. Lees hier 8 tips om obstipatie te voorkomen.

  • oorzaken stekende pijn onderbuik zwangerschap

  • Stekende pijn in onderbuik die mogelijk wijst op een complicatie

    • Blaasontsteking

      Een blaasontsteking tijdens de zwangerschap komt redelijk vaak voor omdat de blaaswand wat slapper is. Hierdoor verwijden de urineleiders waardoor bacteriën makkelijker erin kunnen kruipen. In principe is een blaasontsteking niet erg, maar het moet wel behandeld worden anders kan het overgaan in een nierbekkenontsteking.

    • Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

      Heb je last van een stekende pijn in de onderbuik die start tussen de 5de en 12de week van de zwangerschap? Is de pijn aan één kant, heb je bloedverlies, ben je misselijk en straalt de pijn uit naar de rug, schouders en/of bovenbenen?

      Dan kan er sprake zijn van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het eitje is dan niet ingenesteld in de baarmoeder maar op een andere plek, vaak de eileider. Een buitenbaarmoederlijke zwangerschap kan nooit in stand gehouden worden, omdat het risico heel groot is dat de eileider knapt en nog meer problemen veroorzaakt. Neem daarom altijd contact op met je huisarts als je pijn hebt.

    • de online drogist alles voor moeder en baby banner
    • Loslaten moederkoek

      Als je langdurig en erge stekende pijn in de onderbuik hebt kan het heel soms duiden op een loslatende moederkoek. Neem altijd meteen contact op met verloskundige, want die kan middels een echo bekijken wat er aan de hand is.

    • Miskraam

      De grootste angst die vrouwen hebben bij een stekende pijn is dat het een miskraam is. Maar het is alleen een miskraam als de stekende pijn overgaat in menstruatiekrampen en je daarbij bloed verliest. Is dit niet het geval, dan is het waarschijnlijk geen miskraam. Toch kan je altijd je verloskundige bellen, al is het maar om gerustgesteld te worden.

Wat kan je doen om steken in de onderbuik te voorkomen?

Wat je kunt doen tegen steken in de onderbuik is afhankelijk van de oorzaak. Tevens is het niet altijd mogelijk om de steken te voorkomen omdat ze of worden veroorzaakt door de zwangerschap of door een complicatie. Wat je in ieder geval wel kunt doen is zorgen dat je zo gezond mogelijk leeft en rekening houdt met je zwangere lijf qua beweging.

Intensief sporten, een marathon lopen of heel de dag op de been zijn met je zwangere buik is geen goed idee omdat je zo de banden waaraan je baarmoeder hangt (en die dus stekende pijn kunnen veroorzaken) overbelast. Daarnaast is het goed om op je houding te letten en genoeg rust te nemen tussen de activiteiten door.

Een zwangerschapscursus zoals zwangerschapsyoga of zwangerfit kan ook helpen om bandenpijn te voorkomen of te behandelen.

Hoe kan je deze pijn behandelen?

Heb je last van stekende pijn in de onderbuik en zijn complicaties uitgesloten (check dus bij je huisarts of verloskundige)? Dan kan het helpen om een warme kruik zoals deze op de zere plek te leggen. Lekker ontspannen in een warm bad of warme douche kan ook wonderen doen. Zorg er daarnaast voor dat je niet je rug hol trekt, maar probeer zo recht mogelijk te staan. Span je buikspieren en trek je bekken iets naar binnen. Vraag ook aan je verloskundige wat een goede houding is!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019