header luiers van pampers met 50% korting
Slapen

Hoe kan je een baby laten wennen aan omgevingsgeluiden?

Als je gaat slapen dan wil je dat in alle rust doen, dat geldt natuurlijk ook voor de baby. Het enige probleem is dat een baby heel veel slaapt. Moet je er dan de hele tijd voor zorgen dat het stil is als je kind voor de 3de keer die dag in dromenland is? Of kan je een baby laten wennen aan geluiden uit de omgeving, zodat ze niet overal wakker van wordt? Misschien heb je wel een baby die bij elk geluid de oogjes weer open doet. Wat kan je dan doen? Lees hier onze tips waarmee je een baby kan laten wennen aan omgevingsgeluiden.

verzwaringsdeken banner

Snel wakker door geluid

Bij de ene baby kan je een kanon afschieten zonder een reactie en de andere baby wordt al wakker als je een speld laat vallen. Ieder kind is anders en daarom niet met elkaar te vergelijken. Het kan daarom voorkomen dat je een baby hebt die snel wakker wordt van geluid.

Best vervelend want je kunt niet de halve dag op je tenen lopen. Er moet ook schoongemaakt worden en het is ook wel fijn als je een beetje kunt praten in je eigen huis. Als je al oudere kinderen hebt is het trouwens een onmogelijke taak om het stil en rustig te houden overdag.
Lees ook: Je baby laten huilen moet kunnen toch?

De reden waarom sommige kinderen snel wakker worden door geluid kan aan de baby zelf liggen. Sommige slapen gewoon wat lichter dan anderen. Het kan zijn dat je kind later beter gaat slapen. Daarnaast kan het zijn dat jouw baby niet diep slaapt omdat bijvoorbeeld de baby het te warm of te koud heeft.

Misschien is de matras van het bedje niet goed of ligt je kind op de tocht. Is dit allemaal niet het geval, dan kan het misschien zo zijn dat je kind niet aan geluid is gewend. Het helpt dan om je baby te laten wennen aan omgevingsgeluiden zodat hij of zij niet van alles wakker schrikt.

Lees ook: Waarom wordt een baby ’s nachts wakker?

baby snel wakker door geluid

Tips om je baby laten wennen aan omgevingsgeluiden

Als je jouw baby wilt laten wennen aan omgevingsgeluiden bedoel ik niet dat je met pannen moet gaan gooien of de muziek hard moet aanzetten. Plotselinge harde geluiden moet je nog altijd vermijden als je kind slaapt. Maar andere geluiden zoals stofzuigen, zachte muziek of rustig praten moet echt kunnen bij een slapende baby.

prenatal banner weekaanbiedingen

Met deze tips kan je jouw baby laten wennen aan omgevingsgeluiden en beter laten slapen:

 1. Structuur en duidelijkheid

  Zorg ervoor dat jouw baby overdag niet overprikkeld raakt door hem telkens overal mee naar toe te slepen of veel bloot te stellen aan lawaai. Een baby moet rust hebben en zich kunnen ontspannen.

  Zorg ervoor dat de box op een rustige plek in huis staat, leg deze niet overvol met speeltjes en zet niet de hele tijd een muziekje aan. Het mag ook best stil zijn. Als je baby kan ontspannen, kan je baby vaak ook beter slapen.

 2. Slapen in de box

  Als het heel druk is in huis, bijvoorbeeld door oudere kinderen, dan is het beter om je kind altijd in het bedje te laten slapen. Maar mocht het rustig zijn, dan kan je baby ook best een dutje doen in de box terwijl jij dagelijkse bezigheden uitvoert. Op die manier went je baby heel goed aan omgevingsgeluiden en kan je baby ondanks omgevingsgeluiden gewoon in slaap vallen.

  Omgevingsgeluiden zijn dan de radio, stofzuiger, zachtjes praten, televisie op de achtergrond. Let op: in de box slapen kan alleen bij de korte dutjes. Middagdutjes etc. gewoon in eigen bed.

 3. Laat je baby zelfstandig in slaap vallen

  Het is heel belangrijk dat je baby leert om zelfstandig in slaap te vallen zonder dat jij je baby in slaap moet wiegen of je baby van oververmoeidheid in slaap valt in je armen. Je kunt je baby dit leren door hem op tijd in bed te leggen.

  Zodra je de eerste vermoeidheidssignalen ziet is het bedtijd. Deze signalen zijn bijvoorbeeld in de oogjes wrijven, gapen, kleine oogjes of erg prikkelbaar zijn. Waarschijnlijk jengelt je kind als je hem in bed legt, dat is normaal en mag rustig 5 tot 20 minuten duren. Als het jengelen overgaat naar huilen moet je even kijken of er niet iets aan de hand is.

 4. Wordt je baby snel wakker? Zo kan je met deze tips de baby laten wennen aan omgevingsgeluiden!

 5. Maak geluid bij je baby

  Maak overdag gewoon geluid bij je baby. Ga dus niet het huishouden doen als je baby slaapt, maar als de baby wakker is zodat je kind went aan de geluiden van het ‘dagelijks leven’. Neem je baby ook mee naar familie of vrienden of openbare plekken zodat je baby ook kan wennen aan andere geluiden. Vermijd hierbij wel harde onverwachte geluiden. Zorg overigens wel voor een goede balans: ga er samen een uurtje of 2 op uit en zorg daarna voor rust.

 6. Praat en zing veel tegen je baby

  Maak altijd geluid bij je baby, ook als je baby je niet kan zien. Zo leert je kind dat je ook in de buurt bent als jouw baby je niet kan zien. Dat stelt baby’s op hun gemak en zo wennen ze aan geluiden uit de omgeving.

Lees ook: 14 Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019