luieraanbiedingen header
Baby

Met je baby in het openbaar vervoer! 8 tips om het leuk te maken

Voor de eerste keer met je baby in het openbaar vervoer is best spannend. Zeker als je alleen moet reizen. Want hoe kan je jouw baby het beste vervoeren? Moet je betalen voor een kaartje en waar moet je jouw kinderwagen stallen? Lees hier belangrijke informatie en handige tips voor reizen met je baby in het openbaar vervoer.

kleertjes sale 70

Met je baby in het openbaar vervoer

Mama´s met een baby moeten zich natuurlijk ook verplaatsen in de buitenwereld. Als je in een stad woont of bijvoorbeeld geen auto hebt, dan is het openbaar vervoer de enige optie om jezelf te verplaatsen over grotere afstanden. Voor de eerste keer met je baby in het openbaar vervoer kan best spannend zijn. Zeker als je alleen bent.

Zorg er daarom voor dat je jezelf voorbereid door je route goed uit te stippelen. Vertrek altijd ruim op tijd, zeker als je een afspraak hebt. Reizen met een baby gaat een stuk minder snel. Als je ruim op tijd vertrekt heb je minder stress en als mama geen stress heeft, heeft je baby dat ook niet.
Een baby kan je natuurlijk geen gordel omdoen, maar er zijn wel andere dingen die je kunt doen om de veiligheid van je jongste aanwinst zeker te stellen. Als er ruimte is voor een kinderwagen (in een tram is dat niet altijd) dan kan je jouw baby gewoon lekker in de wagen laten liggen. Hetzelfde geldt voor een buggy.

Plaats de kinderwagen of buggy op zo’n manier dat hij niet kan omvallen bij een scherpe bocht of noodstop. Als het mogelijk is kan je de wagen op een rolstoelplaats neerzetten of tegen de achterkant van een bank. Zet de kinderwagen of buggy zijwaarts en vergeet niet de rem erop te zetten!

Is je baby onrustig, dan mag je jouw kind op schoot nemen. Zorg er als eerste voor dat de kinderwagen/buggy goed vaststaat. Kies een plek uit waarbij je achteruit rijdt. Mocht er een noodstop worden gemaakt dan kukelen jullie niet voorover van de stoel af.

prenatal banner weekaanbiedingen

Speciale kinderwagen plaatsen in de bus en metro

Goed om te weten als je met je baby in het openbaar vervoer zit: er zijn speciale plekken waar je de kinderwagen of buggy kunt plaatsen. Dit zijn de rolstoelplekken, deze plekken worden aangeduid met een rolstoelsticker. In de bus is dit meestal halverwege de bus. Het is vaak handig om daar in te stappen.

Trams hebben ook een speciale rolstoelplek, maar het verschilt per type tram waar deze is. Een tram van het oudere type daar bevindt zich de rolstoelplek in het lage middengedeelte. De nieuwere trams (combino trams) hebben een rolstoelplank en kan je bij de conducteur staan met de kinderwagen.

Meer informatie over de toegankelijkheid van de trams/metro of bussen bij jou in de stad kun je hier vinden. Bekijk van te voren welke trams en bussen er bij jou in de stad rijden.

Gratis reizen met je baby in het openbaar vervoer

Je kunt gratis reizen met je baby in het openbaar vervoer. Dat is natuurlijk wel fijn! Pas als je kind 4 jaar is, moet je voor hem of haar een OV-chipkaart aanvragen.
Gratis reizen met baby in openbaar vervoer

Tips om reizen met je baby in het openbaar vervoer leuk te maken

Als je met je baby in het openbaar vervoer zit, dan kan het soms best lastig zijn. Gelukkig zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om het reizen met het openbaar vervoer iets leuker en makkelijker te maken.

 1. Plannen

  Ga je voor het eerst met je baby in het openbaar vervoer, zorg dan dat je bent voorbereid! Ga je bijvoorbeeld met de trein, bekijk dan of je moet overstappen of niet. Ga je met de tram of metro, bekijk dan welke soort tram het is zodat je weet of er een rolstoelplaats is en waar je in moet stappen. Hetzelfde geldt natuurlijk als je met de bus gaat.

 2. Vermijd spitsuren

  Overvolle bussen of treinen zijn totaal geen pretje als je met je baby gaat reizen. Probeer daarom echt die spitsuren te vermijden. Op die momenten is het gewoon te druk waardoor je waarschijnlijk niet eens plek hebt. Daarnaast zijn de meeste mensen gehaast en minder vriendelijk of minder bereid je te helpen.

  Als je op rustige momenten gaat zal je merken dat iedereen meer relaxt is en men je prima wilt helpen mocht dat nodig zijn. Dat maakt het ook meteen een stuk leuker voor je kind.

 3. Waar mogelijk: buggy of draagzak

  Kan je baby al zitten in een buggy, kies dan voor een goede buggy in plaats van een kinderwagen. Een buggy kan je makkelijker inklappen en neemt minder plaats in beslag. Als je baby nog heel jong is en niet veel weegt is een draagzak of draagdoek al helemaal ideaal in het openbaar vervoer.

 4. Mensen helpen graag

  Vergeet niet dat mensen je echt wel willen helpen als je alleen met je baby in het openbaar vervoer reist. Denk aan de kinderwagen optillen zodat je kunt instappen. Het enige wat je hoeft te doen is vragen.

 5. Reis samen

  Alleen met je baby reizen is stressvoller dan met zijn tweeën. Als je met zijn tweeën bent heb je altijd iemand bij je die kan helpen. Dus misschien wil je moeder of vriendin wel gezellig met je mee!

 6. Neem afleiding mee

  Knuffels, rammelaar of speen, neem afleiding mee zodat je baby vergeet te huilen!

 7. Neem de tijd

  Sta er niet raar van te kijken als je een tram niet in mag omdat deze overvol zit. Hetzelfde geldt voor de bus. Neem daarom de tijd en zorg dat je ontspannen bent.

  Heb je een afspraak, reken dan een kwartier tot 30 minuten extra bij je reistijd. Beter te vroeg dan te laat arriveren. Je kunt er ook meteen een leuk en gezellig tochtje van maken als je alle tijd hebt.

 8. Denk aan babyspullen

  Vergeet niet alle babyspullen mee te nemen! Denk aan voeding, spuugdoekje, hydrofiele luier, extra setje kleding (mocht er een ongelukje gebeuren), slabber, luiers, luierdoekjes, verschoonmatje, speen, fles en knuffel.

Lees ook: Handige tips als je moet voeden in het openbaar!top 5 beste babyfoons banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019