“header
Slapen

9 Tips die jouw baby laten doorslapen

Iedere ouder krijgt te maken met gebroken nachten en op den duur zal iedere ouder zich afvragen wanneer de baby een keer gaat doorslapen. Dat verschilt heel erg per kind. De ene slaapt na een maand al door, de ander doet er een half jaar over. Meestal gaat het doorslapen vanzelf, maar dat betekent niet dat je het niet soms wat kunt stimuleren. Lees hier onze tips om jouw baby te laten doorslapen. Succes!

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat is doorslapen precies?

Vaak wordt gedacht dat ‘doorslapen’ inhoudt dat je baby 8 uur lang op één oor ligt, maar dat is niet juist. Doorslapen houdt in dat je baby vanaf de laatste voeding doortrekt tot vroeg in de ochtend. Vaak is dit ongeveer van 0.00 uur tot 6.00 uur.
Wat is doorslapen

Waarom slapen baby’s niet door?

De reden waarom jouw pasgeboren baby zich stug elke nacht meldt, is omdat je kleintje honger heeft. Zo’n mini lichaampje kan nog niet veel voeding tegelijk opnemen en moet daarom steeds kleine beetjes drinken. Na een paar uur is dat verteerd en heeft je baby weer honger.

Daarnaast heeft een pasgeboren baby nog totaal geen dag-en-nachtritme. Hij of zij beseft dus niet dat ’s nachts het moment is dat men slaapt en niet huilt. Andere redenen waarom een baby ’s nachts wakker worden zijn:

Prenatal 4 Speelgoed banner

Wanneer mag baby doorslapen?

Een pasgeboren baby zal ongeveer om de 2 tot 3 uur roepen om eten. Ook ’s nachts. Na 3 maanden worden die tussenpozen langer, zo ongeveer 4 uur of 5 uur. Na de eerste 3 maanden wordt het doorgaans dus wat makkelijker. Vanaf 4 maanden oud kunnen baby’s ongeveer 8 uur achter elkaar slapen. Meestal van 23.00 uur tot 7.00 uur. Vanaf 6 maanden oud wordt het nog beter, dan slapen de meeste kinderen 12 uur achter elkaar. Meestal van 19.00 uur tot 7.00 uur.

LET OP dit zijn gemiddelden. Veel kinderen wijken hier vanaf. Sommige kinderen van 1 jaar oud, slapen nog steeds niet goed door.
baby doorslapen of wakker maken

Baby laten doorslapen of wakker maken?

Een pasgeboren baby heeft om de 3 tot 4 uur voeding nodig. Zeker wanneer een baby een laag geboortegewicht heeft, zoals 2 kilo, is het nodig dat de baby regelmatig voeding krijgt om goed te groeien. Mocht jouw baby erg licht zijn, bespreek dan met de arts hoe lang je baby aan één stuk mag slapen. Waarschijnlijk zal je jouw kind na 3-4 uur moeten wekken voor een voeding (als je baby dan nog slaapt). Nogmaals: overleg het altijd met het Consultatiebureau!

Baby’s die met wat meer vet zijn geboren, kunnen op zich wel wat langer zonder voeding. Is jouw baby iets van 4,5 kilo of meer, dan mag je jouw baby laten doorslapen. Bespreek dit wel eerst met het Consultatiebureau.
In de regel kan een baby prima zelf de slaap regelen en zijn er maar weinig baby’s die zich niet melden als ze honger hebben. Hier hoef je jezelf dus niet zoveel zorgen om te maken. Lees ook: Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

baby kleertjes banner

Baby laten doorslapen tips

Slaapt jouw baby nog niet door, dan kun je dit prima een beetje stimuleren met onderstaande tips voor een baby laten doorslapen:

 1. Dag-en nachtritme

  Om je baby te laten doorslapen is het als eerste belangrijk dat je kleintje het verschil leert kennen tussen dag en nacht. Dit is goed voor de biologische klok die vanzelf een keertje aangeeft dat donker betekent slapen en licht betekent wakker zijn. Het dag-en nachtritme kan je aanleren door het ’s avonds donker te houden (dus geen felle lampen) en overdag licht. Laat overdag daarom de gordijnen of rolluiken open.

 2. Op juiste moment in bed leggen

  Het beste is baby’s in bed te leggen op het moment dat ze moe zijn, maar nog niet slapen. Let daarom goed op de eerste signalen van vermoeidheid zoals in het oogje wrijven, gapen, jengelen of ogen die een beetje op half 7 hangen. Je baby gaat dus nog wakker naar bed.

  De reden waarom dit je baby kan laten doorslapen is omdat je baby leert zelfstandig in slaap te vallen. Soms worden baby’s altijd in slaap gewiegd, waardoor ze eraan gaan wennen en niet goed in slaap kunnen vallen zonder dat wiegen.

  Een tweede effect van op tijd in bed leggen, is dat je baby niet te laat naar bed gaat. Als je baby moe is, maar toch geprikkeld wordt omdat hij beneden in de box ligt, dan kan je baby misschien niet in slaap vallen. Gevolg is dat je baby oververmoeid is en dan juist niet kan slapen.

 3. beste babyfoon bol.com
 4. Slaapritueel

  Een slaapritueel voor de baby is erg belangrijk omdat hij zo weet wat er gaat gebeuren. Kinderen hebben dit nodig (rust, regelmaat en reinheid). Nu is het in het begin nog wat lastig om een slaapritueel te volgen omdat je baby niet op dezelfde momenten gaat slapen. Begin dan in ieder geval met iedere avond rond dezelfde tijd de pyjama aan te doen, geef in rust het laatste flesje en zing voor het naar bed brengen nog zachtjes een liedje.

  Naarmate je kind ouder wordt en vaste tijden krijgt, kan je dit uitbreiden met bijvoorbeeld een verhaaltje voorlezen voor het slapen.

 5. Zorg voor rust

  Een kind heeft regelmaat nodig en ook rust. Probeer daarom te vermijden dat je kind te veel prikkels krijgt. Voorkom een overvolle box met 10 soorten speelgoed. Leg je baby niet de hele dag onder een mobiel of activity center en let op met geluiden. Zeker in het uur voor het slapen gaan is het belangrijk de prikkels naar het minimum te brengen.

 6. Inwikkelen of inbakeren

  Is je baby heel beweeglijk en vaak met de armpjes aan het maaien, dan kan het nogal eens voorkomen dat je baby zichzelf wakker slaat. Je kunt je baby laten doorslapen door je baby in te wikkelen of in te bakeren. Dit kan met een hydrofiele luier of een wollen doek.

  Er zijn ook speciale dekentjes voor inbakeren verkrijgbaar. Vraag om advies aan het Consultatiebureau wat je het beste kunt doen. Persoonlijk zou ik eerst beginnen met inwikkelen omdat je baby zich dan nog vrij kan vechten en niet helemaal met de armpjes vast ligt. Soms is dat al genoeg.

 7. Badje of massage

  Een badje of massage kan erg helpen om je baby tot rust te brengen en wat slaperig te maken. Een perfecte manier om de dag af te sluiten. Let er alleen wel op dat je een pasgeboren baby of een baby van een paar maanden oud niet dagelijks in bad doet. Eén of twee keer per week is voldoende. Lees ook, hoe vaak moet een baby in bad?

 8. Goede temperatuur in de kamer

  Probeer er zoveel mogelijk voor te zorgen dat de temperatuur in de babykamer optimaal is. De optimale temperatuur in de babykamer is 18 graden met een marge van 2 graden eronder en 2 graden erboven. Je kunt beter iets onder de 18 graden zitten (minimaal 16 graden) dan boven de 18 graden.

 9. Constant geluid

  Soms kun je jouw baby laten doorslapen door in de kamer heel zachtjes een radio of wat muziek aan te zetten. Sommige baby’s vinden het fijn om wat geluid om zich heen te hebben.

 10. Genoeg voeding overdag

  Mocht je baby wat ouder zijn en nog steeds ’s nachts wakker worden van de honger, dan is het goed om te bekijken of je baby overdag wel genoeg binnenkrijgt.
  Geef je nog borstvoeding? Misschien helpt het om wat rijstebloem of johannesbroodpitmeel in de (afgekolfde) melk te doen zodat je baby langer verzadigd is. Bespreek dit wel eerst met Consultatiebureau!

Voordeeldrogist Pampers banner

Meer lezen

Reageer

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!