header luiers van pampers met 50% korting
Slapen

Hoe en wanneer een baby wakker maken voor voeding?

Voor veel ouders zal dit klinken als een luxeprobleem. Waarschijnlijk ben je al lang blij als je baby een poosje achter elkaar slaapt. Toch komt het soms voor dat je baby te lang slaapt en hij toch een voeding nodig heeft. Wanneer moet je je baby wakker maken voor voeding?

verzwaringsdeken banner

Wanneer moet je een pasgeboren baby wakker maken?

Je moet er waarschijnlijk niet aan denken. Slaapt je baby eindelijk, moet je hem gaan wakker maken. Toch zal dat soms voor komen. Hele jonge baby’s mogen namelijk nog niet té lang achter elkaar slapen.

De bloedsuikerspiegel van je baby kan dan te laag worden. Omdat de hersenen nog niet helemaal ontwikkeld zijn is het belangrijk dat deze op peil blijft. Daarom heeft je baby om de paar uur voeding nodig, want daar zit glucose in. Een te lage bloedsuikerspiegel kan er in het ergste geval toe leiden dat je baby bewusteloos raakt.

Een pasgeboren baby slaapt zo’n 20 uur per dag. Dat is belangrijk, want je baby groeit en ontwikkelt zich in zijn slaap. Naast deze ontwikkeling is slapen ook een manier om de indrukken van overdag te verwerken. Maak je baby dan ook alleen wakker als het echt tijd is voor een voeding. Vaak zal dit niet nodig zijn, want meestal wordt je baby zelf wel wakker als het tijd is. Als je baby twee maanden oud is en goed groeit hoef je hem niet meer wakker te maken. Lees ook deze tips om je baby langer te laten slapen.

kleertjes sale 70

Hoe moet je een baby wakker maken voor voeding?

Soms kan het dus voorkomen dat je kindje te lang slaapt zonder voeding en je hem wakker moet maken om te eten. Probeer je baby niet wakker te maken als hij in de diepste slaap is. Daarmee zal je een heleboel tranen voorkomen. Maak je baby altijd rustig wakker, zonder hem te laten schrikken. Doe het dekentje voorzichtig af en kijk of je baby daarop reageert. Ook kan je zachte geluidjes maken. Toen Yinthe klein was viel ze vaak tijdens het voeden in slaap (ze was randprematuur). Dan verschoonde ik haar luier en daar werd ze weer wakker van.

Hoeveel tijd mag er tussen twee voedingen zitten?

Is je baby nog heel jong? Dan is 3 of 4 uur tussen de voeding echt lang genoeg. De kraamverzorgster zal je hier in adviseren. Het heeft er ook mee te maken hoe zwaar je kindje is en of je baby alweer boven geboortegewicht is. Als de baby wat groter wordt mag er 10 uur tussen de voeding zitten (een keer per dag natuurlijk, je kindje moet wel genoeg voeding binnen krijgen). De langste tijd tussen de voeding probeer je uiteraard zo te plannen dat deze ’s nachts valt. Zo kan je kindje meteen leren doorslapen.

Borstvoeding en baby wakker maken

Ook als je borstvoeding geeft is het belangrijk om je kindje vaak aan te leggen. Bij borstvoeding is een goede balans tussen vraag en aanbod heel belangrijk en regelmatig aanleggen helpt daar bij. Als je te lang wacht met voeding kunnen je borsten gespannen worden. Door deze stuwing zal het moeilijker worden om je baby aan te leggen.

Maar het ’s nachts geven van borstvoeding heeft nog een extra belang. Wanneer jij slaapt is je prolactinegehalte het hoogst. Dit is het hormoon dat zorgt voor de aanmaak van moedermelk. Hierdoor is de kwaliteit van je voeding dus eigenlijk beter dan overdag.

Dus behalve dat jij je melkproductie op gang houdt, krijgt je baby ook nog eens de meest voedzame melk ’s nachts!

Dus of je nu borstvoeding of flesvoeding geeft, zolang je baby nog erg klein is heeft hij elke paar uur voeding nodig. Om groter te worden, zodat je baby wakker maken hopelijk snel verleden tijd kan zijn.

baby kleertjes banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019