“banner
Slapen

Doorslapen baby

Pasgeboren baby’s slapen ’s nachts nog niet door. Zo ongeveer elke 3 of 4 uur moet je jouw bed uit om je baby’tje te voeden. Naar mate de wallen beginnen te groeien zal je steeds meer verlangen naar het moment dat je baby gaat doorslapen. Doorslapen baby is bij elke baby anders, maar we zullen je in deze blog vertellen wat gemiddeld het moment is dat je meer nachtrust gaat krijgen.

top 5 beste babyfoons banner

Wanneer doorslapen: 6 uur slaap

Doorslapen baby is een begrip dat soms verkeerd wordt gebruikt. Het houdt niet in dat je baby 8 uur achter elkaar in dromenland is, wat veel ouders wel denken (of hopen). Doorslapen bij een baby houdt in dat je baby vanaf de laatste voeding die rond middernacht is, doorslaapt tot de ochtendvoeding van ongeveer 6 uur ’s ochtends. Voor jou betekent dit 6 heerlijke uurtjes slaap.

Wanneer het doorslapen begint?

Dat is meestal wanneer baby’s ongeveer 3 maanden oud zijn. Maar als je baby 6 weken oud is zal je al merken dat je ’s nachts iets langer kunt slapen dan deze 4 uurtjes.

Kleertjes.com korting banner

Wanneer doorslapen: 7 uur slaap

Het moment dat je 7 uur lang op één oor kunt liggen is vaak wanneer je baby ouder is dan 6 maanden. Vanaf die leeftijd hebben baby’s geen nachtvoeding meer nodig en slapen ze van 23.00 uur tot ongeveer 7.00 uur.
hoe lang doorslapen baby

Avond en nacht doorslapen baby

Je baby slaapt pas echt een stuk langer wanneer hij of zij 9 maanden oud is. Rond 19.00 uur breng je jouw kindje naar bed, om hem of haar de volgende ochtend om 7.00 uur er weer uit te halen voor de eerste voeding van de dag. Je kunt vanaf dat moment dus niet alleen ’s avonds je rust pakken, maar je hebt ook weer een groot gedeelte van je avond ‘vrij’.

Iedere baby een eigen ritme

Bovenstaande tijden zijn gemiddelden en gelden niet voor iedere baby. Sommige baby’s slapen al sneller door en andere juist weer niet. Het kan ook zijn dat je baby wakker wordt om een andere reden dan honger. Bijvoorbeeld omdat het voorheen de gewoonte was dat je baby dan voeding kreeg of omdat je baby bijvoorbeeld last heeft van verlatingsangst. Je baby wakker maken om te voeden als hij of zij niet op een bepaalde tijd huilt is niet echt nodig.
slapen zonder voeding hoe zit dat

Doorslapen baby tips

Om het doorslapen baby te bevorderen kun je gebruik maken van de onderstaande tips.

  • Huilt je baby terwijl hij of zij net heeft gegeten? Dan kan er een andere oorzaak zijn zoals een volle luier of je baby heeft het koud of te warm.
  • Laat duidelijk het verschil tussen dag en nacht blijken. Geef de nachtvoeding met weinig lampen aan en houdt overdag de gordijnen open.
  • Slaapt je baby onrustig? Baker je baby dan in, vraag aan je het consultatiebureau hoe je kunt inbakeren.
  • Geef vanaf de 4 maanden wat rijstebloem bij de voeding. Rijstebloem remt het hongergevoel.
  • Baby laten doorslapen kan ook door een zachte massage te geven voor het slapen, zo komt hij of zij tot rust.
  • Behoud rust en regelmaat
  • Pas de 10 minuten regel toe. Laat je baby dus 10 minuten huilen als je zeker weet dat hij of zij geen honger heeft of er iets anders aan de hand is. Kijk of ze vanzelf in slaap vallen. Deze regel kan goed werken om je baby laten doorslapen. Ze leren zo dat je niet altijd meteen komt toesnellen bij de eerste snik. Zo kan het doorslapen baby bevorderd worden omdat ze leren zelf weer in slaap te vallen.

StichtingJarigeJob banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!