header luiers van pampers met 50% korting
Vaderschap

Tips voor meer quality time met je gezin!

We zijn allemaal druk: werk, huishouden, sociale contacten onderhouden, sporten, familie… het is nogal wat. En daarnaast vergeet je bijna om nog eens tijd vrij te maken voor je kinderen. ZoZwanger helpt met vele tips voor meer quality time met je gezin!

Voordeeldrogist Pampers banner

Wat wordt bedoeld met quality time?

Quality time met je gezin is tijd vrijmaken waarbij je voor de volle 100% aandacht hebt voor je gezin. Geen telefoon, geen tv, geen laptop, alleen maar aandacht voor elkaar. Van spelletjes spelen, tot naar de Efteling, dierentuin of speeltuin gaan: het kan allemaal zolang je maar tijd met elkaar doorbrengt.
Waarom schiet quality time met je gezin er vaak bij in?

Mochten beide ouders fulltime werken, dan schiet de quality time met het gezin er geregeld bij in. Want het grootste gedeelte van de dag zijn de ouders aan het werk. ’s Avonds is het eten en al snel moeten de kinderen naar bed.

Het werk is niet het enige wat je weghoudt van je gezin, ook sporten, het huishouden of tijd doorbrengen met vrienden vraagt veel van je. Vergeet trouwens niet dat je kind ook nog allerlei dingen heeft waar hij of zij naar toe moet zoals school, spelen bij vrienden, voetbal, ballet en ga zo maar door. Al die dingen zijn misschien wel leuk, maar brengt je gezin niet dichterbij elkaar en dat is juist zo belangrijk.
Plan daarom niet alleen afspraken met anderen in, maar ook afspraken met elkaar.

zwitsal 50p korting banner

Tips voor meer quality time met je gezin

Als je het erg druk hebt, lijkt het misschien bijna niet haalbaar om dagelijks wat tijd vrij te maken voor je kinderen. Toch kan het echt, hoe druk je ook bent, want als het om quality time gaat, telt elke minuut.
Onderstaand wat tips voor meer quality time met je gezin:

 1. Telefoon uit

  Ben je thuis bij je gezin, zet dan je telefoon uit zodat jouw gezin alle aandacht krijgt. Hoe vaak is het wel niet dat je toch nog je e-mails checkt of even 5 minuten op Facebook kijkt? Al die minuten kun je beter aan je kinderen besteden. Als ze naar bed zijn heb je nog genoeg tijd voor je mobiel.

 2. Leef mee

  Maak dagelijks wat minuten vrij om met je kind te praten over de belevenissen van die dag. Je kunt er een gewoonte van maken om dit bijvoorbeeld elke avond bij het avondeten te doen, of voor het naar bed gaan. Vraag wat ze hebben gedaan die dag, met wie ze hebben gespeeld, wat ze hebben geleerd en wat er voor mogen op de planning staat.

  Je kunt zelf het voorbeeld geven door ook wat over jouw dag te vertellen. Sluit af met de plannen voor de volgende dag (misschien iets uit het weekschema, zie ander punt)

 3. Activiteitenlijst

  Heb je moeite met de tijd goed indelen omdat je op sommige dagen gewoon te druk bent, maak dan eens een activiteitenlijst of een to-do lijst en probeer ook de quality time met je gezin in te plannen. Het hoeft echt niet elke dag heel lang te zijn, als je op het moment maar volledige aandacht hebt voor je kind.

 4. Elke minuut telt

  Misschien denk je dat quality time met je gezin altijd een paar uur in beslag neemt, maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn. Een kwartiertje of half uur is ook goed, zolang je maar 100% aandacht aan je kind besteedt door bijvoorbeeld samen te lezen, zingen, dansen of spelen. En dit allemaal zonder telefoon, televisie of computer.

 5. Individuele aandacht

  Heb je meerdere kinderen, dan is het heel goed om wekelijks elk kind individueel aandacht te geven. Dus even een uitstapje met het ene kind en de ander dag met het andere kind. Het schijnt dat kinderen hier heel veel waarde aan hechten.

 6. Simpel ritueel

  Wat erg goed kan helpen om makkelijk meer quality time met je gezin te creëren, is door een simpel ritueel in te voeren dat dagelijks terugkomt. Denk bijvoorbeeld aan samen koken. Koken moet je toch doen, dus waarom niet samen met je kinderen? Niet alleen gezellig, samen (gezond!) koken helpt je kind ook om meer interesse in eten te krijgen. Als ze het zelf maken, zullen ze het eerder opeten, ook de groenten!

  Andere ritueeltjes zijn een boekje lezen voor het slapen gaan of samen een half uurtje spelen. Een kopje thee of fris samen drinken als je kind uit school komt is ook heel leuk. Het kost weinig tijd, maar is wel waardevol.

 7. Quality time schema

  Wat ook erg leuk is, is een quality time schema opstellen waarbij elke dag van de week een kleine activiteit heeft. Voor je kind waanzinnig, want die kan elke dag weer naar iets uitkijken.

  Voorbeeld van een schema: maandag = boekjesdag (je gaat samen (extra) boekjes lezen), dinsdag = sportdag (samen voetballen, dansen, tikkertje), woensdag = spelletjesdag (samen een spelletje spelen met een klein snackje), donderdag = wandeldag (samen lekker wandelen), vrijdag = samen pizza maken dag (heel makkelijk: koop een bodem en beleg samen. Of maak dit gezonde pizza recept), zaterdag = kind mag iets kiezen dag (activiteit bepalen of ijsje eten) of filmdag met chipjes en zondag = speeltuindag.
  Natuurlijk kun je zelf bepalen wat je wilt en wat voor jullie werkt.

Leuke activiteiten voor meer quality time met het gezin

Mocht je totaal geen inspiratie hebben om jouw quality time met je gezin een leuke invulling te geven, dan heb ik onderstaand een aantal leuke activiteiten om samen te doen:

 1. Pyjamaparty met het gezin

  Doe een keer gezellig een pyjamaparty met het hele gezin. Sleep de matrassen en slaapzakken in één kamer en ga gezellig samen slapen. Natuurlijk ga je van te voren gezellig met z’n allen in de pyjama een film kijken.

 2. Spelletjesavond

  Spelletjes blijven leuk voor jong en oud. Tegenwoordig zijn er super veel leuke spellen waar jullie je vast wel een paar uurtjes mee kunnen vermaken. Trouwens: 1 uurtje is ook gewoon goed.

 3. Wandelen of fietsen

  In het weekend iets actiefs doen met het gezin is voor iedereen goed. Rij naar een bos en ga daar samen wandelen of misschien is er wel een leuke route bij jullie huis?

 4. Naar een pretpark

  Middagje naar de Efteling of ander pretpark is natuurlijk altijd super leuk. Dit kun je best een paar keer per jaar doen, of je koopt een abonnement van bijvoorbeeld de Efteling of dierentuin.

 5. Paardje rijden, kruiwagentje of stoeien

  Allemaal activiteiten die je kind geweldig vindt en dat ook nog eens goed is voor de lichaamsbeweging, niet alleen van je kind!

 6. Samen zingen en dansen

  Heeft je kind een favoriet liedje, of een leuke cd? Ga dan eens samen lekker meezingen en meedansen. Heerlijk!

 7. Voorlezen

  Voorlezen is een hele makkelijke maar oh zo leerzame en leuke manier om meer quality time met je gezin in te plannen. Tijdens het voorlezen kan je jouw kind vragen stellen of laat je kind meedenken over wat er gaat gebeuren of hoe iets eruit zou zien. Lees hier meer tips over hoe je het beste kan voorlezen aan je kind.

 8. Samen koken

  Koken moet je toch, dus waarom niet samen met je kind? Vertel tijdens het koken iets over de producten of wat jullie gaan maken en waarom jullie dat gaan eten. Of bak samen met je peuter een taart!

 9. Speel wat je kind speelt

  Probeer je eens in te leven in de wereld van je kind, door te spelen wat je kind speelt. Vooral als je kind wat ouder is kan dit heel zinvol zijn.

  Speel bijvoorbeeld eens mee met de favoriete videogame of doe een ander spel dat populair is. Zo weet je een beetje waar je kind mee bezig is en daarnaast is het voor je kind natuurlijk hilarisch.

 10. Laat de auto staan

  Het is ontzettend verleidelijk om je kind overal naar toe te rijden, maar waarom zou je niet een keer de auto laten staan en samen gaan lopen (als het niet te ver is). Onderweg kun je een praatje maken en misschien iets uitleggen over alles wat jullie tegenkomen.

 11. Samen klusjes en grote schoonmaak

  Gebruiken jullie het weekend vaak om klusjes in huis te doen, betrek je kind erbij! Vertel wat je gaat doen en laat je kind assisteren, leer je kind zoveel je kunt. Het lijkt misschien voor jou geen leuke activiteit om te scharen onder quality time met je gezin, maar echt: veel kinderen vinden het echt leuk.

Lees ook: Leuke activiteiten voor een peuter thuis!de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019