luieraanbiedingen header
Peuter

Voorlees tips hoe je het beste kan voorlezen aan je peuter!

Dat voorlezen goed is voor jouw peuter weet je inmiddels. Het vergroot de woordenschat van je kindje, maar het heeft ook een positief effect op de ontwikkeling van spelling en tekstbegrip. Ook stimuleert het de fantasie. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk, voorlezen aan je peuter? Lees onze voorlees tips!

beste babyfoon bol.com

10 Voorlees tips hoe je het beste kan voorlezen aan een peuter!

  1. Kies het juiste moment

    “Een verhaaltje voor het slapengaan” is bij veel ouders een gewoonte. Maar kies eens een ander moment.

    Vaak heb je in de avond haast. Je bent blij dat de kinderen eindelijk naar bed gaan. Moe van de lange (werk)dag en hebt helemaal geen zin om lang bezig te zijn met een boekje. Ga er daarom eens lekker overdag voor zitten, onder een dekentje op de bank. Zonder haast.

  2. Lees meer over waarom voorlezen goed is voor een kind!




  3. Beslis zelf wat er gelezen wordt

    En zorg ook dat je het boek zelf al gelezen hebt. Zo weet je waar het over gaat en kan je vast bedenken welke vragen je kind gaat stellen. Scheelt een hoop ge-uhm, omdat je nog een passend antwoord moet bedenken.

  4. Kies een boek dat bij je kind past

    Niet alleen bij de leeftijd, maar ook bij de interesses van je kind. Is er iets waar je graag aandacht aan wilt schenken? Er zijn bijvoorbeeld kinderboekjes over de dood, wat best goed kan zijn als er bijvoorbeeld een opa of oma is overleden. Lees hier meer tips over vertellen over de dood aan een peuter.

    Maar ook onderwerpen als zindelijkheid of als je kind naar het ziekenhuis moet kan je goed ‘aanpakken’ met hulp van een boekje.

  5. Lees ook: Tips hoe je een peuter kan voorbereiden op een ziekenhuisopname of operatie!

    babyvoeding laag geprijsd banner
  6. Maak je kindje nieuwsgierig

    Bekijk samen de kaft. Wat zie je allemaal? Waar zou het verhaal over gaan?

  7. Betrek je kindje bij het boek

    Een goede tip bij het voorlezen aan een peuter is om tussendoor eens een vraag te stellen. “Wat zou jij doen als je … was?” Of “hoe denk je dat het afloopt?”

    Zo stimuleer je de fantasie van je peuter en houd je hem ‘bij de les’. Ook leert je kindje hierdoor alvast om zelf oplossingen te bedenken, wat later zeker van pas gaat komen.

  8. Laat je kind vertellen

    Zelf ben ik vaak geneigd om “ssst, mama is aan het voorlezen” te zeggen als Yinthe me onderbreekt. Maar dat moeten we dus niet doen. Je kindje heeft iets in zijn hoofd, geprikkeld door het boek, laat hem dat even vertellen en ga daarna weer verder.

  9. Besteed aandacht aan moeilijke woorden

  10. Maak het verhaal levendig

    Gebruik je stem om geluiden na te doen, of verschillende stemmetjes te gebruiken. Maar maak het niet te bont. Dan is je kindje drukker met letten op wat jij allemaal doet dan te luisteren naar het verhaal.

  11. Herhaal. Herhaal. Her-haal

    Hoe zat jij het boek ook bent na de honderdste keer. Peuters zijn gek op herhaling. Ze willen vaak hetzelfde filmpje kijken, of weer dat liedje zingen. “Nog keeeeer!”

    Ook dit is goed voor je kindje. Iedere keer zien of horen ze weer iets nieuws. En o wee als je een stukje overslaat, dat hebben ze snel genoeg in de gaten.

  12. Praat nog eens na over het boekje

    Of laat je kind het verhaal eens in zijn eigen woorden na vertellen.

Welk boek lees je voor aan een peuter?

Dat is dus helemaal afhankelijk van wat jouw peuter leuk vindt. Kies je voor een klein boekje, of voor een hele verhalenbundel waar je jaren mee vooruit kunt? Hier vind je de top 5 leukste boeken voor je peuter.

Dus zet die televisie uit, gooi de tablet in de hoek en pak weer eens een boek. Kruip gezellig samen met je peuter op de bank, of in de tent, of in bed en ga lekker voorlezen. Goed voor je kindje, gezellig voor jou en heerlijk rustgevend. Voorlezen aan je peuter is dus niet alleen leerzaam, maar vooral heel erg goed voor jullie band.

Lees ook: Een peuter leren lezen! Kan dat?



disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019