“babydeals
Peuter

Peuter leren lezen! Kan dat?

In China is het een sport om je baby of peuter zo jong mogelijk te leren lezen. Zelfs baby’s worden daar al klaargestoomd voor het grote mensen leven. Is het wel zo verstandig om hier zo jong mee te beginnen? Kan je een baby of peuter leren lezen? Bekijk onderstaande video’s dan maar eens!

uc banner

Leren lezen wanneer is je kind er klaar voor?

Er zijn kinderen die er zelf om vragen. Die na drie keer stuiteren wel weten dat die bal rond is en gewoon graag willen leren. Jonge kinderen die zonder al te veel hulp van jou als ouder heel veel oppikken. Als dat het geval is, is je peuter er waarschijnlijk klaar voor. Maar dan is de kans ook groot dat je een erg intelligent kind hebt. Een “gewone” baby of dreumes zal niet uit zichzelf gaan lezen.

De meeste kinderen krijgen als ze een jaar of drie zijn interesse voor letters en woorden. Ze zullen gaan proberen hun eigen naam te schrijven en vragen daar hulp bij. Ook gaan ze letters herkennen. Dit is goed, zeker in de voorbereiding naar de basisschool. Maar kinderen in Nederland leren pas echt lezen en schrijven in groep 3, als ze een jaar of 6 zijn. De kleuterklassen zijn er om spelenderwijs kennis te maken met cijfers en letters.

Baby’s en peuters die al kunnen lezen

In Amerika is er zelfs een speciaal programma voor ontwikkeld; je peuter leren lezen. Zelfs baby’s worden hier al in meegenomen. De “Children Learning Reading Program” is een methode die geschikt is voor peuters vanaf 2 jaar. Het is een methode waarbij kinderen spelenderwijs leren lezen. Eerst leren ze woordjes spellen, daarna hardop lezen en uiteindelijke gaan ze door voor de volle zinnen. Er gaan op internet filmpjes rond van peuters en zelfs baby’s die al kunnen ‘lezen’. Een vader die woorden noemt, waarna zijn zoontje van 16 maanden de kaartjes met de juiste woorden er bij zoekt. Kan dit echt? Of haalt de vader in kwestie een trucje uit? Bekijk deze video’s maar eens waarin je een baby ziet lezen!

Voordelen- en nadelen van jong leren lezen

Leren lezen is belangrijk. Er zijn, ook in Nederland veel mensen die niet kunnen lezen, zo’n 250.000. Niet of slecht kunnen lezen maakt je leven gewoon veel ingewikkelder. Overal heb je leesvaardigheid voor nodig, al is het maar om te kijken hoe laat de bus komt.

luiers met korting banner

Maar dat hoeft je baby nog niet te kunnen en een kind van 4 ook nog niet. Is het dan wel zinvol om je peuter al zo jong te leren lezen? Hier lees je de voor- en nadelen van op jonge leeftijd leren lezen.

  • Voordelen

    Jonge kinderen leren heel snel. Ze leggen al gauw de relatie tussen klank en betekenis. Zo weet je peuter al snel dat “au” bij pijn of vallen hoort. Maar behalve dat jonge kinderen snel leren kon ik weinig voordelen vinden over het heel jong leren lezen.

  • Nadelen

    Je kind kan het gevoel krijgen dat hij een marionet is, als je op te jonge leeftijd te veel gaat verwachten. Waarschijnlijk laat je hem het ‘kunstje’ opvoeren als er bezoek komt “Laat eens horen hoe goed jij al kan lezen”. En waarom? Om te laten zien hoe slim je kind is?

    Jonge kinderen kunnen misschien leren lezen, maar de inhoud van het boek begrijpen ze niet. Bovendien wordt je kind er niet slimmer van, IQ is namelijk erfelijk bepaald. Er is nog een groot nadeel: als je kind al kan lezen wanneer hij naar school gaat, is de kans groot dat hij zich gaat vervelen. Verveling leidt tot motivatieverlies en dit kan uiteindelijk weer zorgen voor slechte resultaten. Dus in plaats van dat je kindje er iets aan heeft dat hij al kan lezen, is de kans groter dat hij er alleen maar last van heeft.

Het belang van voorlezen voor je kind

Er is natuurlijk helemaal niets mis mee om je peuter een beetje te stimuleren en uit te dagen. Voorlezen is daar een hele goede manier voor. Behalve dat het erg leuk en gezellig is, kan het de basis zijn voor een uitgebreide woordenschat. Het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal- en spraakontwikkeling. Op een aangename en veilige manier maakt je kindje kennis met de wereld. Lees hier waarom voorlezen goed is voor je kind!

Een leuk begin van jullie leesavontuur is de bibliotheek. Alle kindjes kunnen daar een gratis Boekstart pakket ophalen. Hiermee wordt je kindje lid van de bieb en mag je dus gratis boeken lenen. Ook baby’s kan je al voorlezen. Kies voor een rustige plek en doe alle afleidende apparaten uit. Laat aan paar plaatjes zien en benoem ze. Zie je dat je baby weg kijkt? Geef je kindje dan even rust. Het boekje hoeft niet in een keer uit.

Persoonlijk ben ik een groot tegenstander van je kind zo vroeg van alles leren. Ik vind dat een kind lekker kind moet zijn. Ze moeten al zo veel, tegenwoordig hebben de kleuters al een Cito-toets! Mijn peuter leren lezen ga ik dan ook absoluut niet doen. Daar heb je leraren voor. Natuurlijk help ik haar als ze dingen wil leren. Ik schrijf haar naam op zodat ze hem kan overschrijven. Maar daarna gaan we lekker naar buiten, om te oefenen met fietsen. Dat wil ik haar dan wel graag leren!

StichtingJarigeJob banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!