sale kleertjes header
Peuter

Hoe kan je een peuter voorbereiden op de basisschool?

Onze oudste dochter zit nu een jaartje op school. Ze was er al maanden druk mee, voordat ze naar school mocht gaan. Kan je als ouders je kind een beetje helpen om naar dit spannende moment toe te leven? Ik geef je tips hoe je jouw peuter kan voorbereiden op de basisschool en de eerste schooldag!

banner vitamine-D kind

Waarom je kind voorbereiden op de basisschool?

Uiteraard spelen er weer meerdere factoren mee. Het karakter van jouw kind bijvoorbeeld. Is je peuter snel bang voor nieuwe dingen? Dan is wat extra voorbereiding waarschijnlijk erg fijn om je bijna kleuter een iets zekerder gevoel te geven.

Ook als je kindje de eerste is die naar school gaat is het meestal iets enger. Heeft hij nog oudere broers of zussen? Dan is school al bekend terrein en de stap misschien iets minder groot bij zo’n eerste schooldag. De ene peuter zal wat meer voorbereiding en ondersteuning nodig hebben dan de ander.

Lees ook: Een basisschool kiezen? Hoe pak je dit aan?

fietsstoeltje banner

Hoe kan je je peuter voorbereiden op de basisschool?

 1. Ga er naartoe

  Je bent waarschijnlijk al op school geweest voor een rondleiding en kennismaking. Toen wij met onze dochter gingen kijken wist zij er beter de weg dan ikzelf. Ze komt er immers een aantal keren per week met de gastouder, als ze kindjes wegbrengen of ophalen. Ik kwam er voor het eerst (nou ja, ik heb er 26 jaar geleden op school gezeten, maar zo goed weet ik dat niet meer).
  Is je kindje nog niet zo bekend met de school? Fiets er dan eens een keer langs, of herhaal dit. Maak een omweg als je boodschappen gaat doen en houd het luchtig.

  Als wij langs Yinthes school komen roep ik een keer “Hoi school!” en doet Yinthe enthousiast mee. Benoem samen wat je ziet. Mooie tekeningen op de ramen, het speelplein. De deur waardoor je straks naar binnen mag. Misschien kan je zelfs al even spelen op het plein als dit toegestaan is?

 2. kleertjes sale 70
 3. Ga shoppen!

  Bij een nieuwe fase horen nieuwe spullen. Een schooltas, broodtrommel, drinkbeker. Maak er een leuk uitje van en ga samen winkelen. Laat je kind zelf iets uitkiezen en eet een taartje om de nieuwe fase te vieren. Zo wordt de aanloop er naartoe hartstikke leuk.

 4. Oefen met eten

  Oké, dat klinkt raar, want eten kan je kind natuurlijk al lang. Maar eet je kind een beetje door als jij hem niet steeds aanspoort? En krijgt hij zelf zijn banaan gepeld, of zijn Liga open?

  In de pauze zal je kind zelf zijn broodtrommel open moeten maken en er iets uit moeten halen. Natuurlijk let de juf wel op, maar jouw kind is nu eenmaal niet de enige in de groep. Houd er rekening mee dat je makkelijk eetbaar eten in de broodtrommel doet. Zeker de eerste paar weken als je peuter nog moet wennen aan de basisschool.

 5. Zelfredzaam genoeg?

  Op veel scholen is het een must dat je peuter zindelijk is en zelf zijn billen af kan vegen. Ook is zelf de jas aantrekken en de schoenen vaak een must. Houd hier rekening mee en oefen zo nodig de laatste weken voor je kindje vier jaar wordt.

 6. Neem alles door

  Vraag aan je kind of hij het leuk vindt dat hij naar school mag. En vraag een beetje door. “Vind je het spannend? Of eng?” Probeer uit te vogelen hoe je peuter zich er onder voelt en of je daar iets mee moet. Vindt je kind het fijn om te weten wat hij kan verwachten? Vraag dan aan de juf hoe een dag eruit ziet, dan kan je dit alvast aan je kind vertellen en is het iets minder nieuw en eng.

Lees ook: Last van hoofdluis bij je peuter? Deze tips werken echt!

tips peuter voorbereiden eerste schooldag

Zelf ook even wennen aan het schoolleven

Zeker als het je eerste kind is die je voor het eerst naar school gaat brengen is je peuter niet de enige die moet wennen. Misschien vind jij het zelfs nog wel spannender dan je 4-jarige. Jullie komen terecht in een hele nieuwe fase. Met nieuwe contacten en regels. Ook zal van de ouders worden verwacht dat je af en toe een steentje bijdraagt. Klaar-overen, voorleesmoeder, of mee op schoolreisje.

Er komt van alles op jou en je kindje af. Houd er de eerste weken rekening mee dat je peuter moet wennen aan de basisschool. Misschien is hij na een schooldag moe en valt hij op de bank in slaap. Plan niet te veel andere dingen in die eerste weken. Vind samen een nieuw ritme in dit ‘nieuwe leven.’

Je peuter voorbereiden op de basisschool en eerste schooldag zal bij het ene kind meer nodig zijn dan bij het andere kind. Misschien is jouw kind er helemaal niet mee bezig en wordt hij van jouw voorbereidingen alleen maar zenuwachtig voor zijn eerste schooldag. Jij kent je kind het best, doe daarom wat jij denkt dat nodig is. Het ene kind heeft een paar dagen de tijd nodig om te wennen, het andere kind een half jaar.

Lees ook: Tips voor de leukste schooltas voor een peuter!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019