header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Hoe kan je een peuter laten meehelpen in het huishouden?

Voor een peuter is maar een ding leuker dan troep maken, mama helpen! En de kunst is om daar als moeder gebruik van te maken. Want je kunt wel bezig blijven met schoonmaken als je kleine kinderen in huis hebt. Ben je net klaar met stofzuigen, gaat er weer een boterham met hagelslag over de vloer. Herkenbaar? Gelukkig kan je een peuter laten meehelpen in het huishouden, met meer klusjes dan je misschien denkt!

cheezzbaby banner

Klusjes om een peuter te laten meehelpen in het huishouden!

 1. ’Helpen’ met verschonen

  Moet je peuter een schone luier? Laat hem dan zelf de luier pakken en de billendoekjes. Heb je ook zalf nodig of talkpoeder? Mijn dochter van twee komt zelf al met die bus aanrennen: “Mama, ook sneeeeeuw!”
  Ook kan je kindje prima zelf de luier in de prullenbak of luieremmer gooien.

 2. Speelgoed opruimen

  Opruimen klinkt als iets wat geen enkel kindje leuk vindt. Maar als je het ze van jongs af aan leert, heb je er echt baat bij later. Klaar met de blokken? Dan ruimen we ze eerst op.

  Als je zorgt dat het speelgoed op een vaste plek ligt, weet je peuter snel genoeg waar hij het terug moet leggen. Peuters vinden opruimen trouwens vooral leuk als je ze meehelpt, dus doe het lekker samen.

 3. Afstoffen

  Geef je kindje een nat doekje en laat hem lekker helpen met afstoffen. De salontafel, de kinderstoel, de keukenkastjes. Prachtig vinden ze dat om jou zo mee te helpen in het huishouden.

 4. luierkorting op pampers banner
 5. Stofzuigen of ‘kruimeldieven’

  De grote stofzuiger is nog te zwaar voor je peuter. Al vindt de mijne het erg leuk om er bovenop te zitten en mee te rijden. Maar als je een kruimeldief hebt, kan je peuter hier prima zijn gang mee gaan.

  Let wel even op dat het kleine speelgoed van de grond is, voor alle Barbie schoentjes en legoblokjes ineens verdwenen zijn.
 6. Eigen spullen opruimen

  Nog zo’n taak in het huishouden waar je het liefst meteen een gewoonte van maakt. Laat je peuter zijn eigen schoenen, jas en tas opruimen. Als je in de gang of bijkeuken een mooi plekje maakt voor de spullen van je kindje wordt het leuk om op te ruimen.

  Ook de eigen spullen pakken en helpen met de tas inpakken, is een goede manier om je peuter te laten meehelpen in het huishouden. Zo leert je kindje meteen zelf meedenken met wat hij nodig heeft en zal hij later zijn spullen minder snel vergeten.

 7. Lees ook: Hoe kan je een peuter samen leren spelen met andere kinderen?

 8. Ramen lappen

  Niet het eerste klusje wat je een peuter snel zou laten doen. Maar is jouw kindje zo’n smeerpoets die de hele tijd met zijn vieze handjes aan je ramen zit? Dan mag hij het ook zelf schoonmaken toch? Natuurlijk help jij met het nadrogen, maar het natte werk kan je peuter echt wel.

 9. Kleding in de wasmand of wasmachine stoppen

  Je kindje kan heel goed de rondslingerende kleding verzamelen en in de wasmand of in de wasmachine stoppen. Hij kan je helpen met het wasmiddel erin doen en de wasmachine aanzetten. Maar ook met was ophangen of het aangeven van de wasknijpers.

 10. Speelgoed schoonmaken!

  In de zomer buiten in een emmer, of als je een bad hebt gewoon in bad. Zet je peuter in bad samen met al het speelgoed dat van plastic is. Duplo bijvoorbeeld. Zo kan je peuter lekker poetsen en spelen, en heb jij alles weer schoon, inclusief kind.

 11. Auto of fiets wassen

  Een hit bij kinderen als het mooi weer is. Emmers sop, spons erbij en een tuinslang. Zwembroek of bikini aan en kliederen (o nee, poetsen) maar!

 12. Tafel dekken

  Bordjes en placemats op tafel leggen, bestek erbij, misschien een drinkbeker? Dingen die je peuter prima kan!

Je peuter laten meehelpen in het huishouden is dus op heel veel verschillende manieren te doen. Ook in de tuin zijn genoeg leuke taakjes, zoals bijvoorbeeld onkruid tussen de tegels vandaan plukken. Wat vindt jouw peuter leuk om te doen?

Lees ook: Waarom moeder niks gedaan krijgen in huis!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019