sale kleertjes header
Beste babyproducten

De top 5 mooiste voorleesboeken voor een peuter of dreumes!

Het heeft een poosje geduurd, maar ook hier begint het voorlezen nu echt leuk te worden. Toen Yinthe nog een baby was had ik haar al bij mij op schoot met een kartonboekje, of zo’n knuffelboekje. Alle woordjes vertelde ik haar, ook al interesseerde het haar niets. Nu ze een peuter is, heb ik mij voorgenomen om elke avond voor te lezen. Maar wat zijn nou de beste, leukste en mooiste voorleesboeken voor een peuter of dreumes? Bekijk de top 5 met onze favorieten!

tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Waarom veel voorlezen goed is voor je kind

Behalve dat voorlezen heel leuk en gezellig is, is voorlezen ook nog eens goed voor de taal ontwikkeling van je peuter. Voorlezen zorgt er bijvoorbeeld voor dat de woordenschat van je peuter groter wordt. In verhaaltjes worden vaak woorden gebruikt die je in het dagelijks leven misschien zelf niet snel in je mond neemt, zo leert je kindje er dus nieuwe woorden bij.

Een andere reden waarom voorlezen goed is voor je kind is dat het een goede voorbereiding is op wat er op school gaat gebeuren, daar zal de juf of meester ook gaan voorlezen. Je peuter leert zich te focussen, te luisteren en mee te kijken. Probeer dit te stimuleren, door je kind dingen aan te laten wijzen en vragen te stellen. Zo wordt voorlezen echt een interactief momentje tussen jullie tweetjes.
Waar moet een goed voorleesboek voor een peuter of dreumes aan voldoen?

Nou, in ons geval: korte verhaaltjes! Want Yinthe is een hyperactief kind, dat niet langer dan 2 seconden stil kan zitten.
Voor haar derde verjaardag vroeg ik een boekje van Pim en Pom. Ik vond de tekenfilmpjes zo leuk en de peuter zelf ook. Juist omdat dit in rijm is geschreven lijkt het mij een erg leuk voorleesboekje.

De mooiste voorleesboeken hebben ook veel plaatjes, die zijn dus ook belangrijk. Liefst grote illustraties, met veel kleuren. Waarop van alles te zien en aan te wijzen is. Het mooiste aan voorlezen is dat je het als ouder ook kunt ‘gebruiken’. Je kindje kan zich herkennen in de verhaaltjes en je kunt er dus voor kiezen om onderwerpen te nemen die op dit moment spelen in het leven van je kind.

Zo heb je boekjes over het krijgen van een broertje of zusje (deze), het kwijtraken van je knuffel (deze), het plassen op een potje (deze). Zelfs over de dood zijn kinderboekjes te vinden.
Natuurlijk wordt er op een luchtige manier met deze onderwerpen omgesprongen. Maar het kan heel handig zijn om op deze manier je peuter te helpen iets te begrijpen of te laten verwerken.

Hoe vind je steeds weer leuke voorleesboeken voor je kind?

Je kan natuurlijk de voorleesboeken uit onze top 5 gebruiken maar er is nog een leuke manier om je kind enthousiast te krijgen voor het lezen of het voorlezen. Wist je dat er een soort van boekenclub bestaat speciaal voor kinderen?
kwebbels logo
Kwebbels kinderboeken stelt elke maand de leukste kinderboeken samen voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Het leespakket is verrassend en uitdagend en precies afgestemd op de leeftijd van jouw kind.

Samen lezen, plaatjes kijken, woordjes oefenen, knippen & plakken! Zo wordt (voor)lezen leuk en zal jouw kind elke keer uitkijken naar het moment dat de postbode het pakket bij jullie thuis bezorgd. Oh ja, je bespaart automatisch 50% op de winkelwaarde van de boeken.
Meer weten? Kijk dan op de website van Kwebbels voorleesboeken.

lAlles voor je baby banner

Top 5 met de beste, leukste en mooiste voorleesboeken voor een peuter of dreumes!

 1. Mijn leukste verhaaltjes voor het slapengaan

  Mijn leukste verhaaltjes voor het slapengaan
  Geschreven door Melanie Hibbert. Dit is op het moment onze favoriet en een mooi voorleesboek voor het slapen gaan. Er staan zeven verhaaltjes in die een paar minuutjes duren. Met mooie plaatjes en veel kleuren. De verhaaltjes zijn herkenbaar, over het meisje dat een oppas krijgt en dit een beetje eng vind. Of het beertje die zijn knuffel verliest maar hem weer terug vind.

  Spreekt heel erg tot de verbeelding bij kleine kinderen. En leuk meegenomen, hij is niet al te duur. Slechts €7,19. Daarom op 1 in deze top 5 met leukste en mooiste voorleesboeken voor een peuter of dreumes.

 2. Klein wit visje

  klein wit visje mooi leesboek voor dreumes
  Geschreven door Guido van Gechten. In deze reeks zijn veel verhalen te krijgen. Bij ons is “Klein wit visje is zijn mama kwijt” ook een veelgelezen variant. Het leukste vindt mijn peuter het om expres de kleuren verkeerd te noemen, en dan heel hard lachen natuurlijk.

  Maar het is een leuk boekje, waarbij je goed interactief bezig kan zijn. Wij doen hem tegenwoordig in het Engels, omdat Yinthe de kleuren steeds in het Engels wil oefenen. Veel mogelijkheden dus. En de prijs €15,95

 3. Woezel & Pip – Dag lief muisje

  woezel en pip voorleesboekje
  Een boekje van Guusje Nederhorst. Deze nam ik een keer ‘per ongeluk’ mee van de bibliotheek. Yinthe had Woezel & Pip uitgekozen en ik had verder niet gekeken. Pas tijdens het lezen kwam ik erachter dat dit boek over de dood ging.

  Het kleine muisje overlijdt en Woezel & Pip gaan het begraven. Onze peuter vind het een mooi verhaaltje. We hebben het nog vaak gelezen. Als er in de omgeving van je kindje zo’n situatie zich voordoet kan dit best een goede manier zijn om te helpen met het begrijpen ervan. Je kan hem hier bestellen voor €13,99

 4. Tip de Muis

  tip de muis leesboekje peuter dreumes
  Door Anna Casalis. Tip is een kleine, eigenwijze muis die nogal eens tegendraads kan doen. Best herkenbaar voor ouders van peuters. De verhalen gaan over dagelijks voorkomende dingen, zoals een doktersbezoek, of niet willen slapen.

  Uiteindelijk blijkt aan het eind van het verhaal altijd dat Tips ouders toch gelijk hadden en dat hij de volgende keer beter zal luisteren. Misschien dat je kind er per ongeluk iets van oppikt? Prijs: €9,95

 5. De mooiste vis van de zee

  voorleesboek De mooiste vis van de zee
  Geschreven door Marcus Pfister. Een boekje dat qua vormgeving een lust voor het oog is, met de mooiste glitterende illustraties. Door de boodschap van het verhaal is dit boekje heel populair op kinderdagverblijven en basisscholen. Het boekje gaat over vriendschap en het belang van delen. Prijs €15,95

Dit zijn vijf (relatief) goedkope voorleesboekjes. De boeken van Tip de Muis zijn niet duur en voor een paar euro verkrijgbaar. Natuurlijk zijn er veel meer goede en mooie voorleesboeken te koop en ook zeker dikkere boeken met veel meer verhalen.
Wij lezen zelf ook vaak uit het grote Dikkie Dik boek, en Jip & Janneke staat nog op mijn lijstje, maar dan moet ze nog wat ouder zijn.

Heb je geen budget om elke keer nieuwe voorleesboeken aan te schaffen? Ga dan eens naar de bibliotheek! Je kindje kan gratis lid worden en krijgt dan een Boekstart koffertje. Zo kan je ten allen tijde gratis boekjes voor je kind lenen. Ook bij de bibliotheek is de keuze groot en ga je zeker de mooiste voorleesboeken voor een peuter of dreumes vinden.kleertjes sale 70

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019