header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Hoe een peuter voorbereiden op een ziekenhuisopname of operatie?

Als je met je peuter naar het ziekenhuis moet is dat best spannend. Of dat nou voor het knippen van de amandelen, het krijgen van buisjes in de oren of een andere operatie is. Al die doktoren maken indruk op een klein kind. En dat het pijn doet maakt het er natuurlijk niet beter op. Daarom is je peuter voorbereiden op een ziekenhuisopname of operatie erg belangrijk! Maar hoe doe je dat? En hoe zorg je ervoor dat je kind niet nog banger wordt?

Waarom moet je een peuter voorbereiden op een ziekenhuisopname?

Met onze oudste dochter van vier jaar moest ik naar het ziekenhuis voor haar oogoperatie. Ze stapte relaxt naar binnen en had er geen minuut van wakker gelegen. Maar toen ze het narcose kapje op moest, sloeg de paniek toe. Dit was ik even vergeten te vertellen.

Peuters (en ook grotere kinderen) willen graag weten waar ze aan toe zijn. Door een peuter goed op een ziekenhuisopname voor te bereiden zijn ze hopelijk minder bang op de dag zelf. Gaat het zoals je aan je kind hebt verteld? Dan zal hij voortaan nog meer vertrouwen hebben in jullie als ouders, maar ook in de zorgverleners. En dat is fijn, want je kindje zal vast nog wel eens vaker in aanraking komen met ‘witte jassen’.

babyvoeding laag geprijsd banner

In 6 stappen jouw peuter voorbereiden op een ziekenhuisopname of operatie!

  1. Kies een goed tijdstip en neem er de tijd voor

    Ga je kindje niet vlak voor het slapengaan alles vertellen over het ziekenhuis. Dan gaat hij er in bed over nadenken en is de kans op slapeloze nachten groter. Begin niet te vroeg, een paar dagen van tevoren is vroeg genoeg. Kinderen hebben een heel ander tijdsbesef dan wij volwassenen. Iets wat over een week gaat gebeuren, voelt voor het kind misschien wel als een maand.

  2. Lees er over

    De bibliotheek geeft leuke boekjes over het ziekenhuis. Maar waarschijnlijk heeft het ziekenhuis waar jullie naar toe moeten ook speciale brochures voor kinderen. Lees deze samen door, of kijk een filmpje op de website van het ziekenhuis of bestel een van deze boekjes.

  3. Benoem alles wat je kindje gaat zien, ruiken en proeven

    Vertel wat voor kleren je kindje aan moet en of mama of papa ook een gek operatie pak aan moet.

  4. Wees eerlijk

    Houd geen dingen achter. Vertel dus ook eerlijk dat het drankje best een beetje vies kan zijn (maar ook dat het maar 1 slokje is en je kind daarna water mag drinken). Lieg niet over het feit dat je kindje best wat pijn kan hebben.

  5. Herhalen

    Ik herhaal, herhalen! Voor peuters is herhaling heel belangrijk. Ze slaan iets beter op als ze het vaker gehoord hebben.

  6. Vertel het zo eenvoudig mogelijk

    Dus houd het simpel. Duidelijk en eerlijk.

manieren hoe je een peuter kan voorbereiden op een ziekenhuis opname

Andere manieren hoe je een peuter kan voorbereiden op een ziekenhuis opname

Pak samen de tas in. Moet je kindje een eigen pyjama mee? Laat je kindje die dan zelf uitzoeken. Ook de lievelingsknuffel mag natuurlijk mee. Wil je kindje nog iets anders meenemen? Zoals een speelgoedje of een kleurboek? Dan mag dat ook. Zorg dat je kindje zich veilig voelt.

Hoe help je je peuter op de dag zelf?

Het allerbelangrijkste? Zorg dat je zelf rustig bent. Waarschijnlijk vind jij het spannender dan je kindje het vindt. Maar probeer dat niet te laten merken. Denk je dat je niet rustig kunt blijven? Dan is het misschien beter om een ander persoon, die je peuter goed kent en vertrouwt mee te laten gaan. Je partner bijvoorbeeld, of een oma of oom. Denk hier goed over na.

Zelf vond ik het moment dat Yinthe onder narcose ging best heftig. Ze sloeg en trapte om zich heen en krijste alles bij elkaar. Met tranen in mijn ogen keek ik toe hoe twee dokters haar in bedwang hielden. Heftig, maar ik bleef rustig en aaide haar over haar hoofd. Ook toen ze weer wakker werd was ze in paniek, maar toen ze mijn stem hoorde werd ze weer rustig.

Word je kind rustig van een bepaalde afleiding, bijvoorbeeld haren kammen? Doe dit dan. Zeg samen het alfabet op, doe iets waarvan je weet dat je kind erdoor ontspant.

Het meest belangrijk op de dag van de ziekenhuisopname is dat je kind zich op zijn gemak voelt. Daarom is je peuter voorbereiden op een ziekenhuisopname erg belangrijk. Zorg dat jij als ouder weet wat er te gebeuren staat, zodat je zelf niet voor verrassingen komt te staan. Blijf rustig, adem in – adem uit. De artsen weten heel goed hoe ze kinderen moeten begeleiden. Je peuter is in goede handen!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019