“babydeals
Nieuws

Waarom het verplicht vaccineren van je kind (g)een goed idee is?

Als je kinderen krijgt kom je voor veel dilemma’s te staan. Dilemma’s waar je een beslissing over zult moeten nemen. Sommige beslissingen die je maakt zullen door anderen als slecht worden gezien, zo slecht dat je erop aangesproken wordt. En dat andere ouders je erop aan gaan kijken. Een voorbeeld hiervan is het niet laten vaccineren van je kind. Hierover zijn de meningen erg verdeeld en zullen veel mensen het nooit eens worden. Wat denk jij, zou het verplicht vaccineren van je kind hier een oplossing voor kunnen zijn?

prenatal banner weekaanbiedingen

Waarom kiezen sommige ouders ervoor om hun kind niet te vaccineren?

Als je er voor kiest om je kind niet te laten vaccineren kom je hierdoor misschien wel eens voor lastige situaties te staan. Zo kan je met de nek worden aangekeken of zelfs genegeerd. Puur omdat je een keuze maakt waar iemand anders het niet mee eens is.

Er zijn meerdere redenen waarom je er voor zou kunnen kiezen om je kind niet te laten vaccineren.

 • Angst

  Misschien ben je angstig voor de vaccinaties. Bijvoorbeeld voor de risico’s die een prik met zich mee brengt. Of je bent bang voor nare bijwerkingen. Misschien heb je verhalen gehoord over kinderen die ernstige aandoeningen kregen nadat ze gevaccineerd waren. Realiseer je dan dat van deze verhalen nog niet is bewezen dat dit ook echt door de vaccinaties kwam.

 • Internet

  Wat doe jij als je ergens over twijfelt? Of als je op zoek bent naar informatie? Vaak vraag je advies aan vriendinnen, of je zoekt het op op internet. Daar ga je heel veel informatie vinden. Maar of al die informatie juist is is de grote vraag. Op internet kun je heel veel (spook)verhalen lezen over vaccineren. Hierdoor ga je misschien nog meer twijfelen dan je al deed.

 • StichtingJarigeJob banner
 • Onschuldig

  Je kunt ook denken dat vaccineren niet nodig is omdat het om onschuldige kinderziekten gaat. Gedeeltelijk is dit waar, rode hond is bijvoorbeeld geen ernstige ziekte. Maar als er complicaties optreden bij deze ziekte kan je kindje alsnog ernstig ziek worden. Door sommige complicaties kan je kind zelfs in het ziekenhuis belanden of overlijden. Zo onschuldig hoeft het dus niet te zijn.

 • Autisme

  Misschien heb je het artikel gelezen dat in 1998 verscheen. De Engelse arts Andre Wakefield vertelde hierin dat er een verband zou zijn tussen het mazelen-vaccin en autisme. Korte tijd later werd dit artikel teruggeroepen omdat er sprake was van fraude. Die arts heeft nooit meer arts mogen zijn omdat zijn conclusies niet klopten. Autisme is aangeboren en je kind kan dit nooit krijgen door een virus of een prik.

 • Wiegendood

  Per jaar sterven er zo’n 10 baby’s zonder aanwijsbare reden. Dit wordt wiegendood genoemd. Je moet er niet aan denken dat dit jouw baby overkomt en misschien denk je dat de vaccinaties er iets mee te maken kunnen hebben. Ieder geval van wiegendood wordt onderzocht en ook hier is het nog niet aangetoond dat een baby is overleden door de bijwerkingen van een vaccinatie.

 • Geloofsovertuiging

  Je kind vaccineren is niet verplicht en sommige ouders kiezen vanuit religieuze overtuiging ervoor om hun kind niet in te enten. Regelmatig lees je dan in het nieuws over een mazelen epidemie in gemeenten met een lage vaccinatiegraad.

Lopen andere kinderen gevaar doordat deze kinderen niet gevaccineerd zijn?

Tussen de 92 en 99% van de ouders kiest er voor om hun kinderen wél te laten vaccineren. Dat is een heel hoog percentage. Bij een hoge vaccinatiegraad (95%) treed ‘groepsbescherming’ in werking. Hierdoor is de kans op een uitbraak van infectieziekten zo klein dat ook niet gevaccineerde mensen (baby’s die nog te jong zijn, volwassenen die niet gevaccineerd kunnen worden door een ziekte als leukemie) toch beschermd zijn.

Dus als er genoeg kinderen zijn ingeënt, loopt jouw niet ingeënte kind nagenoeg geen gevaar. Maar als er steeds meer kinderen geen vaccinaties krijgen is die groepsbescherming niet meer van toepassing en kunnen ziektes die nu bijna niet meer voor komen toch ineens weer de kop op steken.

Er zijn scholen en kinderopvang locaties die je kind niet toelaten als hij niet gevaccineerd is. In Nederland is je kind vaccineren geen verplichting. Wel ziet het grootste deel van de bevolking het als je sociale plicht.

Zou het goed zijn om verplicht vaccineren van je kind in wetgeving op te nemen? Of moet iedereen vrij zijn in deze keuze die hij maakt?

top 5 beste babyfoons banner

Voor en tegens om je kind te laten vaccineren

 • Voordelen van vaccineren

  De vaccinaties beschermen je kind tegen ernstige complicaties bij infectieziekten. Doordat we onze kinderen laten vaccineren komen uitbraken van polio en difterie nog amper voor. Als er genoeg kinderen zijn ingeënt, is er sprake van groepsbescherming.

 • Nadelen van vaccineren

  Een vaccinatie kan ervoor zorgen dat je kindje tijdelijk last heeft van lichte bijwerkingen, zoals een rode huid, verhoging of soms ernstigere bijwerkingen zoals een koortsstuip. Maar het kan ook zijn dat het voor jou als ouder niet goed voelt om je kind met iets te injecteren wat eigenlijk niet nodig is.

  Wat ook mee kan spelen is je geloofs- of levensovertuiging. Je ziet in bepaalde gebieden van ons land een veel lager percentage gevaccineerde kinderen. Bijvoorbeeld in de “biblebelt.”

Als je twijfels hebt over het vaccineren kan je een vaccinatieconsult aanvragen. Hier kan je al je vragen stellen en hopelijk neemt dit je twijfels weg. Wat je ook beslist, het is jouw keuze!

Je kunt verwachten dat niet iedereen het met je keuze eens is. Aan de andere kant, ga je dan iets doen tegen je eigen gevoel in om er maar ‘bij te horen’? Bedenk je dus andersom ook dat jij het niet met de keuze van een ander eens hoeft te zijn.

Gaan we op het schoolplein andere ouders negeren omdat zij andere keuzes maken dan wij? Willen we echt zo kinderachtig doen? Als je buurvrouw flesvoeding geeft en jij de borst, ga je haar dan ook negeren? Laten we elkaar proberen te respecteren in de keuzes die we maken. Dat is ook wat we onze kinderen proberen bij te brengen, toch? Verplicht vaccineren van kinderen zal daarom zo’n vaart niet lopen, voorlopig is het bij grondwet niet toegestaan.

Lees ook: Voor het eerst sinds jaren weer meer vaccinaties!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!