“babydeals
Peuter

De ogentest op het consultatiebureau!

Voor de sommige ouders is een bezoek aan het consultatiebureau een nachtmerrie, voor andere een bron van tips en informatie. Of je er nu graag komt of niet, je kindje zal er van alles ‘ondergaan’. Inentingen, controles, de groei van je baby, wegingen en dus ook de ogentest op het consultatiebureau. Ben jij zo’n moeder die al weken van tevoren met je kind gaat zitten oefenen? Of zie je vanzelf wel wat er gebeurt en of goed gaat? Voor het geval je geen idee hebt, lees hier hoe de test gaat en of het handig is om te oefenen.

beste babyfoon bol.com

Waarom en wanneer krijgt jouw peuter een ogentest?

Bij Yinthe zijn we aan de ogentest niet eens toe gekomen. Deze peuter heeft het ‘geluk’ dat er aan beide kanten van de familie nogal een oogafwijking in de familie zit. Zowel mijn broers en ik, als de broers van mijn man zijn vroeger geopereerd aan een scheel oog.

Ik heb er van jongs af aan op gelet of mijn peuter scheel ging kijken. Wat dus wel gebeurde. Toen ze 2,5 jaar was begon het ook de gastouder op te vallen en ben ik met haar naar de oogarts gegaan. Bij de controle op het consultatiebureau toen ze net drie was droeg ze al een brilletje, en hebben we de ogentest dus maar overgeslagen. De ogentest op het consultatiebureau krijgt je peuter dus zo rond de 3e verjaardag.

Kleertjes.com korting banner

Hoe wordt de oogtest op het consultatiebureau gedaan?

Je kindje krijgt een brilletje op waarbij een oog bedekt is. Met die bril op moet je kindje bepaalde plaatjes gaan benoemen. Deze plaatjes beginnen groot en worden steeds iets kleiner. Op deze manier kan er gemakkelijk worden bepaald of de ogen van je peuter goed genoeg zijn. Als deze test niet lukt moeten jullie later nog eens terug komen om het opnieuw te proberen. Dat is echt niet raar, kindjes van een jaar of drie werken nu eenmaal niet altijd braaf mee.

Als je kind ook bij de tweede oogtest beslist geen zin heeft en niet mee wil werken, word je doorverwezen naar de oogarts of optometrist. Ga je niet meteen zorgen maken vanwege het feit dat je naar de oogarts moet. Kinderen worden nu eenmaal niet doorverwezen naar de opticien. Er hoeft dus echt niet meteen iets aan de hand te zijn.

Oogartsen en assistenten zijn er goed op getraind om met kinderen te werken. Je zult zien dat ze met allerlei trucjes de meest eigenwijze kinderen overhalen om goed mee te werken. Zelfs die eigenwijze peuter van mij doet braaf alles wat haar gevraagd wordt als we bij de optometrist zijn. De ogentest bij het consultatiebureau is er puur om te signaleren. Als zij denken dat er iets niet in de haak is verwijzen ze je door. De oogarts zal dan bij de echte controle constateren of er daadwerkelijk iets aan de hand is.
thuis plaatjes oefenen ogentest consultatiebureau

Is het handig om de oogtest thuis te oefenen?

Er zitten best een paar ouderwetse plaatjes bij die test. Zo zal je kindje bijvoorbeeld een fluitketel en een oude auto moeten gaan herkennen. Of een melkkan. De meeste kinderen van deze tijd hebben nog nooit een fluitketel gezien. Sommige ouders kiezen er daarom voor om deze plaatjes van de oogtest thuis alvast te oefenen, zodat je kindje weet wat welk plaatje is. Dat is namelijk niet waar deze test om draait. Het gaat erom dat je kindje vanaf een bepaalde afstand de plaatjes kan zien en herkennen.

Als een peuter onverwachts iets nieuws moet doen kan het zijn dat hij dichtklapt. Misschien ziet hij de plaatjes wel, maar zegt hij stug “ik weet het niet” puur omdat hij het raar vindt, of niet begrijpt. Een beetje voorbereiding voor de ogentest kan dus echt geen kwaad. Als je peuter met vlag en wimpel slaagt voor de ogentest op driejarige leeftijd wordt de oogtest toch bij de volgende check (3 jaar en 9 maanden) nog een keer herhaald. Kinderogen kunnen snel veranderen, daarom nemen ze liever het zekere voor het onzekere. Wat logisch is, de ogen van je kindje moeten nog een leven lang mee.

Filmpje ogentest

Ben je benieuwd hoe de ogentest gaat? Kijk dan even naar dit filmpje, zo kan jij je peuter goed voorbereiden op wat komen gaat en voorkom je dat je voor niets naar de oogarts moet.

Kinderen zijn tegenwoordig sneller bijziend dan vroeger. Dit komt omdat ze veel meer op schermen kijken en minder buiten spelen. Mede daarom is de ogentest op het consultatiebureau ook zo belangrijk. Zorg er zelf ook voor dat je kind genoeg buiten speelt en andere dingen doet dan naar een beeldscherm staren.

Lees ook: Bijziendheid door de invloed van een tablet op de ogen van peuters!

luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!