blije doos banner
Peuter

Tips om op te letten als je met kleine kinderen op vakantie gaat!

De vakantie voorpret zit er weer aan te komen. Of misschien wel vakantiestress, in plaats van voorpret. Op vakantie gaan is heerlijk, hoewel op vakantie gaan met kleine kinderen stiekem ook best een uitdaging kan zijn. Wellicht heb je iets aan deze tips!

cheezzbaby banner

Tips om op te letten als je met kleine kinderen op vakantie gaat!

 1. Paspoorten

  Als je de grens over gaat is dit zeker een belangrijke en je komt het vliegtuig niet eens in als je ze niet bij je hebt. Zijn de identiteitsbewijzen nog niet verlopen? Of heb je een paspoort nodig voor de baby of voor de bestemming waar je naartoe gaat?

 2. Medicijnen

  Als je gaat vliegen en je neemt bepaalde medicijnen mee, dan heb je een medicijnpaspoort nodig. Ook is het verstandig om wat thuismedicatie mee te nemen als je op reis gaat. Zoals ORS, bij diarree. Maar ook paracetamol, neusspray en dergelijke zijn verstandig om mee te nemen voor de meest voorkomende babykwaaltjes op vakantie.

 3. Inentingen

  Voor sommige landen zal je inentingen nodig hebben. Check dat altijd voor je gaat boeken. Voor kinderen zijn sommige inentingen misschien te vroeg (baby’s mogen bijvoorbeeld niet overal op ingeënt worden). Het is verstandig dat je dit controleert of overlegd met de GGD. Kijk eens op Nederland op Reis voor nuttige informatie per land.
 4. Ben je gescheiden? Toestemming van andere ouder!

  Als je in je eentje met jouw kind op vakantie gaat, zal je toestemming nodig hebben van de andere ouder. Dit moet door middel van een volledig ingevuld en ondertekend toestemmingsformulier. Zonder dit formulier heb je grote kans dat je de grens niet over komt.

 5. Kies een schone bestemming!

  En dan niet schoonheid in de zin van hoe prachtig het landschap is (hoewel dat zeker een punt is op vakantie). Zeker met kleine kinderen is hygiëne erg belangrijk. Een vieze omgeving en slecht bereid eten kan ervoor zorgen dat kleine kinderen erg ziek kunnen worden. Kies daarom altijd goed naar wel land je afreist, weet je zeker dat de bestemming veilig en schoon is?

 6. Kindvriendelijke locatie

  Als de kinderen het leuk hebben, heb je het als ouders ook leuk. Tenminste dat is een veel gehoord credo van andere ouders. Helemaal mee eens ben ik dat niet, zo ken ik ouders die 15 kilometer van huis de hele vakantie op de camping gaan staan, omdat de kinderen dat zo leuk vinden.

  Ik wil toch echt een andere omgeving als ik op vakantie ben. En natuurlijk filter ik op een leuk zwembad en een speeltuin. Want de kinderen moeten het ook naar hun zin hebben, net als wij.

 7. Lees ook: Handige tips als je naar Amerika reist met een baby!

  top 5 beste babyfoons banner
 8. Hoeveel bagage mag of wil je meenemen?

  Ben je iemand die het liefst alles van thuis meeneemt? Dan is het misschien niet handig om te kiezen voor een vliegvakantie. Als je met je eigen auto op vakantie gaat met kleine kinderen, dan kan je de kofferbak zo vol mogelijk stoppen. Met pindakaas, aardappelen en hagelslag bijvoorbeeld.

  Tip: Kies voor een accommodatie waar het bedlinnen en de handdoeken inbegrepen zitten. En misschien ook wel het campingbedje. Dat scheelt een heleboel bagage.

 9. Plan niet te veel!

  Je weet nooit hoe kinderen reageren in een vreemde omgeving. Probeer daarom, zeker de eerste dagen, niet te veel te plannen. Laat de kindjes eerst wennen aan de nieuwe omgeving (misschien wel aan een andere tijdzone), een ander bed en ander eten voor je ze overal mee naartoe op sleeptouw neemt.

  Plan sowieso niet te veel achter elkaar, maar houd af en toe een rustdag ertussen. Het is per slot van rekening vakantie. Ook is het niet handig om thuis al allerlei excursies te boeken (en betalen), als blijkt dat je niet mee kunt of wilt als je er eenmaal bent is het zonde van je geld.

 10. SOS-bandje

  Op een druk vliegveld kan je zomaar je kind uit het oog verliezen. Maar ook op een grote camping is dat helemaal niet raar, zeker niet als kinderen iets ouder worden en dus ook iets meer vrijheid krijgen.

  Onze dochter van 5 mocht vorig jaar ook zelf naar de speeltuin op de camping in Italië, ze wist in welk ‘straatje we woonden’ maar dan nog is het fijn als je kind een SOS-bandje om heeft met je telefoonnummer erop. Of gewoon met een watervaste stift op de arm schrijven natuurlijk, dat kan ook.

 11. Vertier voor onderweg

  Of je nu lang in de auto moet zitten, met de trein gaat of met het vliegtuig. Kinderen zullen een beetje hulp nodig hebben om vermaakt te worden. Kies daarom voor leuke spelletjes of kleine cadeautjes, de ouderwetse raamstickers of spelletjes op de tablet. En natuurlijk voor genoeg proviand.

  Tip ook niet onbelangrijk: zorg dat je de regels weet voor de landen waar je doorheen reist en het land waar je naartoe gaat. Wat moet je bij je hebben (veiligheidsvest, blaastest, gevarendriehoek), zijn er bepaalde regels qua kinderen en regels met autostoeltjes op vakantie?

  Lees ook onze tips over:

Houd van tevoren een lijstje bij met wat je mee wilt nemen en streep dit af, zo weet je zeker dat je niets vergeet. Of gebruik onze baby checklist voor op vakantie! Inpakstress? Kijk of je de kinderen de dag voor vertrek bij iemand anders kunt laten, bijvoorbeeld bij opa en oma, of vriendjes en vriendinnetjes. Dan kan jij rustig de tassen en de auto inpakken!luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!