“banner
Peuter

Sinterklaas vieren met je baby of peuter! Hoe doe jij dat?

Meestal ben je of ‘team Sinterklaas’ of ‘team Kerst.’ Voor mij is Sinterklaas toch wel hét kinderfeest van het jaar. Maar de eerste jaren van zijn leven begrijpt je kind nog helemaal niets van Sinterklaas. Een baby natuurlijk al helemaal niet, maar ook een jonge peuter begrijpt het echt niet. Heeft het dan eigenlijk wel zin om pakjesavond te vieren? Sinterklaas vieren met je peuter, wel of niet doen?

cheezzbaby banner

Sinterklaas vieren met je kind, wel of niet doen?

Je ziet het misschien al helemaal voor je. Het idyllische plaatje, een grote zak vol cadeautjes. Allemaal blije kindergezichtjes die alle cadeautjes netjes na elkaar uit pakken. Leg die gedachte maar heel snel naast je neer. Sinterklaas mag dan wel een kinderfeest zijn, de meeste kinderen zijn in de aanloop naar pakjesavond vreselijk vervelend. Alle prikkels, de spanning, het zetten van de schoen. Veel kinderen slapen slecht, luisteren slecht en zijn heel druk in de weken voor Sinterklaas.

Je zou er voor kunnen kiezen om geen Sinterklaas te vieren. Maar je kind vangt die prikkels toch wel op. Op de opvang en op school, op de sportclub en bij vriendjes. Je hoeft de televisie maar aan te zetten en Sinterklaas (of in ieder geval de cadeaus die je kinderen willen hebben) komt voorbij. In elke supermarkt kun je een schoen zetten en vanaf september liggen de pepernoten al in de winkel. Kortom: je ontkomt er niet aan. Maar natuurlijk heb je er zelf wel een handje in.

Lees ook: Wat doe je als jouw peuter bang is voor Sinterklaas!

top 5 beste babyfoons banner

Hoe vier je Sinterklaas met je kind?

Heb je geen zin om elke avond een discussie te voeren of er een schoen gezet mag worden? Maak hier dan duidelijke afspraken over. “Elke zaterdag mag je je schoen zetten”. Punt. Je kunt een kalender maken, waarop je kunt aftellen hoeveel nachtjes het nog slapen is tot het pakjesavond is. Daarop kun je ook aangeven wanneer het tijd is om de schoen te zetten.

Wil je geen mega overprikkelde en gestreste kinderen? Vermijd het onderwerp Sinterklaas dan, voor zover dat gaat. Leg er thuis vooral niet de nadruk op. Maar maak er dus ook geen misbruik (of gebruik) van. Hoe vaker jij gaat zeggen “Eet je bord maar leeg, anders krijg je misschien niets in je schoen” of “Wel goed slapen hè? Sinterklaas ziet alles”, des te ‘gestresster’ de kinderen worden. Besteed er niet te veel aandacht aan, luister naar wat ze erover vertellen en schakel over op een ander onderwerp.

Vier ideeën om sinterklaas te vieren met kleine kinderen!

Heb je geen zin in een schreeuwerige chaos? Je ontkomt er waarschijnlijk niet helemaal aan. Maar er zijn ook andere manieren waarop je ook Sinterklaas zou kunnen vieren.

 1. Vier pakjesochtend

  Om te voorkomen dat je de hele dag stuiterende kinderen hebt, kun je ook pakjesochtend vieren. Zet alle pakjes al in de woonkamer, als je kinderen ’s ochtends beneden komen kunnen ze direct uitpakken. En hopelijk heb je de hele dag geen kind meer aan ze, want ze zijn natuurlijk zoet aan het spelen met alle cadeaus!

 2. Pakjes speurtocht

  Verstop de pakjes en laat de kinderen zoeken. Maak bijvoorbeeld een schatkaart met de plattegrond van je huis. Of teken herkenbare kaartjes waarop je kind kan zien waar het pakje ligt.

 3. Ga verkleed

  Veel kleine kinderen vinden zo’n echte Sinterklaas maar eng. En in deze Corona-tijd is het inhuren van een Sinterklaas met Pieten helemaal niet zo’n goed idee. Maar hoe leuk is het als jullie zelf verkleed gaan? Doe het samen, tover papa om in Sinterklaas en mama in een Pietje. Als dat geen feestje wordt.

 4. Bericht van de Sint

  Op internet kun je een hele leuke boodschap van de Sint laten maken. Zelf vul je de gegevens van je kind(eren) in en wat aanvullende informatie. Je ontvangt dan een leuk filmpje waarop de Sint de kinderen toe spreekt.

video van sint
Sinterklaas vieren met je peuter kun je dus op verschillende manieren doen. Onze dochter is nu vier en ik merk dat het fenomeen Sinterklaas nu pas echt gaat leven. Vorig jaar was het nog gewoon cadeautjes uitpakken. Nu is ze druk met het Sinterklaas journaal, zingt ze uit volle borst een liedje bij haar schoen en maakt ze tekeningen voor Sinterklaas.

Wij gaan dan ook weer ‘ouderwets’ Sinterklaas vieren. Ik kijk er naar uit en ik ben niet de enige. En onze baby? Die slaapt waarschijnlijk het grootste deel van haar eerste pakjesavond.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder about you
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!