Kinderen groeien als kool. Heb je net een nieuwe wintercollectie aangeschaft, zijn de broeken weer te kort en de schoenen weer te klein. Kleding op de groei kopen, is ook altijd lastig, want ze slaan soms ineens een maat over, of ze groeien ineens minder hard dan je had gedacht. Al dat groeien is natuurlijk goed, maar het kan ook gepaard gaan met vervelende steken en kramp; groeipijn! Maar, wat is groeipijn eigenlijk en hoe herken je het? En wat kan je doen als je peuter een groeipijn aanval heeft? Lees onze tips!
Wat is groeipijn?
Groeipijn heeft volgens onderzoekers helemaal niets te maken met groeien. Maar het is wel heel toevallig dat je peuter nachten klaagt over pijn, en dat daarna ineens zijn broeken te kort zijn. Tot je kind in de pubertijd komt, kan hij zo’n 6 centimeter per jaar groeien. En als je kind over heel veel jaar in de pubertijd zit, kunnen dat zelfs 12 centimeters per jaar zijn!
De pijn die veroorzaakt wordt, komt waarschijnlijk door de rek van spieren en pezen bij de aanhechting van de botten. Botten groeien sneller dan spieren en daardoor ontstaat er rek op de spieren en pezen. En dit voelt voor je kindje als scherpe steken, of kramp.
Hoe ontstaat groeipijn? En hoe herken je het bij je peuter?
Symptomen van groeipijn bij een peuter zijn als hij last heeft van zere benen, pijn rond de knieën, kuiten, scheen- of dijbenen. Zo kan je het herkennen.
Groeipijn komt voor bij kinderen vanaf de leeftijd van 3 jaar en aanhouden tot het eind van de pubertijd. Het kan zijn dat je kind ineens maanden geen last heeft van groeipijn en dan ineens met vlagen wel. Een aanval van groeipijn kan 10 minuten tot een kwartier duren, maar je kind kan er wel de hele nacht last van hebben.
Groeipijn komt dus bijna altijd ’s nachts voor en dit is waarschijnlijk omdat je kind dan ligt. Overdag belast je kind zijn botten met lopen en spelen, maar ’s nachts rust er geen gewicht op de botten. En hierdoor gaan ze groeien.
Wat kan je doen als je peuter groeipijn heeft?
Groeipijn is heel vervelend en voor je kind heel erg pijnlijk. Het kan echt voor slapeloze nachten zorgen. Met de volgende tips kan je hopelijk wat verlichting geven.
- Doe je kind in een warm bad, of geef een warme kruik.
- Masseer de pijnlijke plekken van je kind met olie.
- Doe de volgende oefening: laat je kindje op bed liggen en de benen strekken. Til een voor een het gestrekte been op en herhaal dit een keer of tien.
- Geef je kind als het echt niet gaat paracetamol tegen de groeipijn.
Lees ook: Tip: Pijn bij je peuter verlichten met een barnsteen!
Wanneer moet je contact opnemen met de huisarts?
In principe is het niet nodig om naar de huisarts te gaan als je peuter last heeft van groeipijn. Maar als je kind de volgende symptomen heeft, dan is het wel verstandig om contact op te nemen:
- Als je kind ook overdag last heeft van groeipijn.
- Houd de pijn langer aan dan een half jaar?
- Als er zwellingen ontstaan.
- Heeft je peuter onverklaarbare koorts?
- Als je kind zoveel pijn heeft dat hij zijn benen of armen niet meer kan bewegen
Is jullie kindje al eens wakker geworden, gillend van de pijn? Dubbelgevouwen in bed met zere benen? Dan heb je dus waarschijnlijk al kennis gemaakt met groeipijn. Maar je kunt ook geluk hebben, sommige kinderen hebben er amper last van. Meestal komt het met vlagen en gelukkig groeit je kind het hele jaar zo hard. Meer weten hoe lang je kind wordt? Zo kan je het berekenen!