“de
Peuter

Pijn bij de baby verlichten met een barnsteen ketting of armband?

Je kindje heeft zo af en toe en pijntje. Als baby hebben ze vaak last van doorkomende tandjes. Maar ook peuters kunnen last hebben van bijvoorbeeld groeipijn. Er zijn mensen die beweren dat een barnsteen ketting of armbandje zoals deze die pijn kan verzachten. Maar wat is barnsteen en wat doet deze steen precies?

cheezzbaby banner

Wat is een barnsteen ketting?

Van oudsher wordt barnsteen ook wel amber genoemd. Vroeger werd er al over gezegd dat het een geneeskrachtige werking had. Baby’s kregen een barnsteen ketting of armband om zodat ze veilig zouden zijn voor bijvoorbeeld een slangenbeet. De Baltische barnsteen komt uit de Baltische Regio, de Oostzeelanden. Ergens in de donkere, koude bossen ontstaan deze stenen door versteend hars van het sap van de naaldbomen.
Lees ook: Tips bij groeipijn bij een peuter! Hoe herken je het?

Wat doet een barnsteen ketting of armband?

Een echte barnsteen ketting bevat oliën die barsteenzuur bevatten. Als je de ketting op je lichaam draagt worden de stenen verwarmd door de lichaamswarmte. Hierdoor geeft de steen olie af die door de bloedbaan zou worden opgenomen. Dit kan pijn verzachten, bijvoorbeeld als jouw baby last heeft van doorkomende tandjes.

Maar ook ‘volwassen’ kwalen zouden kunnen worden verzacht door de barnsteen. Denk aan reuma, artritis en pijnlijke gewrichten en spieren. Zelfs neerslachtigheid, stress, suïcidale gedachtes en depressiviteit zou minder kunnen worden door het dragen van een barnsteen ketting.

luiers met korting banner

Tips om de baby veilig een barnsteen ketting of armband te laten dragen

Wil je kijken of de barnsteen iets doet voor jou baby? Of het pijn of kwaaltjes kan verminderen? Dan kan je een ketting kopen en bij je baby om doen. Als je twijfelt of dit veilig is, vind je hieronder een aantal tips.

 1. Laat je baby de ketting alleen dragen als hij wakker is en onder toezicht.
  Een barnsteen ketting is eigenlijk altijd dubbel geknoopt. Dat betekent dat tussen elke steen een knoopje zit. Mocht de ketting breken dan kunnen de kralen niet los komen. De kans is dus maar heel klein dat je baby een kraal in kan slikken. Toch is een ketting in bed dragen nooit verstandig.
 2. Barnsteen kettingen zijn niet gemaakt om op te bijten.
  Let dan ook op de lengte van de ketting. Er zijn meestal twee lengtes. Die van 33 centimeter voor baby’s vanaf 3 maanden. En die van 36 centimeter voor kinderen vanaf 2 jaar. Zo heeft je kindje een ketting met de goede lengte. Niet te lang om op te kunnen bijten en niet te strak om de nek.
 3. Begin jong!
  Als je een jonge baby een ketting laat dragen is de kans kleiner dat ze er later aan gaan plukken en op proberen te bijten. Vanaf twee maanden kan je kleintje al een armband of ketting om.

 4. Vind je een ketting toch wat eng?
  Dan kun je er ook voor kiezen om voor een armbandje te gaan. Sommige ouders doen een armbandje (maar dan iets groter) om de enkel van de baby met een sokje erover. Zo raken de stenen de huid en kan je kindje er niet bij.
banner billendoekjes waterwipes

Hoe weet je of de barnsteen echt is?

Er zijn heel veel barnsteen kettingen te koop op internet. Maar hoe weet je nou of je een echte steen te pakken hebt of een neppe plastic variant? Er zijn een aantal ’testjes’.

 1. De watertest

  Doe 1 deel zout en 2 delen heet water in een kom en roer tot het zout opgelost is. Doe de barnsteen in het water. Blijft de steen drijven? Dan zit je goed.

 2. Hete naald test

  Houd een naald vast met een tang en houd hem in een vlammetje. Daarna steek je de naald in een steen en ruik je er eens aan. Ruik je dennenbomen? Dan heb je een echte steen te pakken.

 3. De statische test

  Wrijf met de ketting over een doek. Wordt de doek zo statisch dat je er papier mee op kunt tillen? Bingo!

 4. Temperatuur

  Heel simpel. Hoe voelt de steen? Plastic voelt namelijk koud aan. En een echte barnsteen voelt iets warm.

 5. Is de steen helemaal glad of ruw?

  Ruwe, ongepolijste stenen kunnen de geneeskrachtige oliën beter afgeven.

Als laatste tip kan je naar de kleur van de ketting kijken. De kleuren van echte barnstenen zijn meestal wit, groen, boterkleurig, melkachtig- of citroengeel.

Werkt het?

Myrah draagt sinds een paar weken een barnsteen armbandje. Ze had enorm last van doorkomende tandjes. Maar of ik nu echt verschil merk? De tandjes zijn in ieder geval niet sneller doorgekomen dan ik hoopte. Is jouw nieuwsgierigheid gewekt en wil je ook een barnsteen ketting voor je kindje kopen? Hij heeft in ieder geval weinig onderhoud nodig. Was de ketting af en toe met zachte zeep en laat hem drogen in de zon. Je kindje kan er prima mee badderen, maar chloor is een minder goed plan.luierkorting op pampers banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!